I propositionens bilaga 5 som berör Kommunikationsdepartementets område redovisar regeringen sin syn på SJ:s framtida verksamhet och aviserar ett förslag om en ny inriktning för SJ. Vidare föreslås att ett grundläggande flygtrafikutbud bör tryggas mellan Östersund och Umeå och att detta skall finansieras genom belastning av anslaget Köp av interregional tågtrafik. I propositionen föreslås också att huvudmannaskapet för riksfärdtjänsten skall överföras till kommunerna från den 1 januari 1994.
SJ:s fortsatta inriktning
Kommunikationsministern återkommer i propositionen till vad som sägs i årets budgetproposition om att SJ- koncernen har uppnått det fastlagda resultatmålet. Detta är, enligt kommunikationsministern, ett fullt godtagbart skäl till att nu ''slå sönder'' SJ-koncernen och därmed SJ:s möjligheter att konsolidera sig till ett starkt och lönsamt järnvägsbolag. Vi kan visserligen instämma i att SJ som affärsdrivande företag nu nått de ekonomiska målsättningar som riksdagen ålade affärsverket i och med 1988 års trafikpolitiska beslut, men vi anser inte att konstaterandet av att vissa ekonomiska mål uppnåtts är tillräckligt som utvärdering av en omstrukturering. I synnerhet inte när man samtidigt påpekar att det behövs en fortsatt omställning av verksamheten vad gäller rationaliseringar och effektiviseringar av kapitalanvändningen.
Att, med detta som grund, föreslå att SJ-koncernens inriktning skall begränsas till kärnverksamheten är förkastligt.
Vi socialdemokrater anser att riksdagens beslut att omstruktureringen av SJ skall utvärderas år 1993 skall fullföljas. Innan detta har skett skall inga inriktningsbeslut om begränsningar av SJ:s verksamhet fattas.
Tryggande av flygtrafiken mellan Östersund och Umeå
Avregleringen av det svenska inrikesflyget innebär att det inte längre är möjligt att ställa krav på SAS/Linjeflyg att upprätthålla trafik som är olönsam eller att subventionera sådan trafik. Följden av detta blir att vissa linjer läggs ner.
En sådan linje är flygförbindelsen mellan Umeå och Östersund. Enligt vår uppfattning är det nödvändigt att staten tar sitt ansvar för upprätthållande av trafiken på denna linje. Detta eftersom sjukvårdsregionen är uppbyggd så att Jämtlands län har sitt regionsjukhus i Umeå och ett absolut villkor för en sådan organisation är säkerställandet av väl fungerande kommunikationer.
Vi socialdemokrater har i flera sammanhang uttalat tvivel på möjligheten att inom en kort tidsrymd etablera konkurrens på flygets område och samtidigt införa ett system som garanterar flygtrafik i de delar av vårt land som saknar verkliga alternativ till flygkommunikationer. Detta gäller i hög grad regionalflyget i Norrland.
När regeringen år 1992 beslutade om avregleringen av inrikesflyget vilade inte detta beslut på några närmare analyser om konsekvenserna för det regionalpolitiskt motiverade inrikesflyget. Kommunikationsministern menade, på sitt sedvanligt lättvindiga sätt, att man borde låta marknaden själv avgöra vilka konsekvenser avregleringen skulle få. Vi konstaterar att detta nu har skett.
Regeringen föreslår därför att upprätthållandet av den nödvändiga flygtrafiken mellan Umeå och Östersund skall finansieras via anslaget för köp av interregional persontrafik på järnväg för budgetåret 1993/94.
Vi kan inte acceptera att anslaget för köp av interregional persontrafik på järnväg tas i anspråk för att upprätthålla olönsam men nödvändig flygtrafik. Förslaget innebär dessutom att regeringen skjuter finansieringsproblemet på framtiden eftersom de 511 miljoner kronor som anvisats redan är intecknade för budgetåret 1993/94. De medel som kommer att behövas för att finansiera flygtrafiken mellan Umeå och Östersund, i storleksordningen 12--15 miljoner kronor, måste förr eller senare anvisas av riksdagen.
Vi anser också att det är olyckligt att regeringen nu, för andra gången på kort tid, överför medel från järnvägstrafik till flygtrafik. I infrastrukturpropositionen har tidigare föreslagits att det för kollektivtrafikens utbyggnad så viktiga LTA-anslaget skulle omfatta även flygplatserna.
Regeringen bör därför snarast återkomma till riksdagen med förslag om finansiering av regionalpolitiskt motiverad flygtrafik.
Kommunalisering av riksfärdtjänsten
Syftet med riksfärdtjänsten är att ge handikappade möjlighet till längre resor inom landet till normala kostnader. Besluten om och den praktiska hanteringen av resorna ligger på kommunerna, och en stor del av de resor som företas med riksfärdtjänsten sker inom länsgränserna. Möjligheter till samordning med den kommunala färdtjänsten bör vara möjlig, till gagn för såväl den enskilde resenären som för kommunerna och trafikföretagen. Av den anledningen har riksdagen tidigare fattat beslut om överläggningar med kommunförbunden av en kommunalisering av verksamheten.
Vi godtar att riksfärdtjänsten överförs till kommunerna men vill betona att konsekvenserna av beslutet måste följas noga. Inte minst gäller det att se till att de som ansöker om riksfärdtjänst behandlas likvärdigt oavsett hemkommun. Risken är annars uppenbar att en person som är bosatt i en liten kommun, där kostnaden för en resa med riksfärdtjänsten blir förhållandevis större än i en stor kommun, kan få svårt att få sin ansökan godkänd.
I propositionen anges att en utvärdering av kommunaliseringen av riksfärdtjänsten bör ske och att den bör vara klar 1996.
Enligt vår uppfattning är detta alldeles för sent. Det är angeläget att eventuella ojämlikheter vad gäller godkännande av färdtjänstansökningar uppdagas tidigt. Verksamheten bör därför följas fortlöpande och en utvärdering av kommunaliseringen av riksfärdtjänsten bör föreligga vid utgången av år 1995.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1992/93:150 bilaga 5 vad avser SJ-koncernens inriktning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utvärdering av 1988 års trafikpolitiska beslut,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om finansiering av regionalpolitiskt motiverad flygtrafik,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en utvärdering av riksfärdtjänsten skall vara genomförd senast vid utgången av 1995.
Stockholm den 5 maj 1993 Sven-Gösta Signell (s) Håkan Strömberg (s) Sten-Ove Sundström (s) Bo Nilsson (s) Anita Jönsson (s) Jarl Lander (s) Ines Uusmann (s) Ulrica Messing (s) Christer Skoog (s) Sten Östlund (s) Lisbet Calner (s) Georg Andersson (s) Sigrid Bolkéus (s) Krister Örnfjäder (s)