I de nu aktuella projekteringar som finns vad gäller byggande av fast förbindelse över Öresund planeras inte byggandet av någon särskild cykelbana.
Det finns all anledning att enligt vårt förmenande understödja befrämjandet av alla sorters miljövänliga transporter.
Vi är i och för sig motståndare mot byggandet av en bro. En sådan innebär flera konstaterade miljöfaror. De nu kända miljökonsekvenserna innebär bl.a. att vattenströmningen in till Östersjön kraftigt minskar. Detta kommer att få konsekvenser för salthalten och därmed djur- och växtlivet i Östersjön. Därutöver kan man med fog misstänka att de trafikmässiga konsekvenserna blir negativa. Den ur miljösynpunkt negativa bensindrivna trafiken kommer att öka på bekostnad av den mer miljövänliga eldrivna trafiken.
Det är vår uppfattning att med en alternativ lösning i form av en järnvägstunnel skulle miljövänliga alternativ bättre stimuleras samtidigt som problemen med buller och vattengenomströmning minskas.
När nu riksdagen ändå har beslutat att en bro skall byggas finns det enligt vår åsikt anledning att stimulera miljövänliga kommunikationer och friluftsliv.
De erfarenheter som finns från brobyggande i exempelvis Danmark visar att intresset att använda cykel som rekreation är stort. När man på Stora Bält-bron byggde cykelbana blev konsekvenserna att cyklandet kraftigt ökade och att friluftslivet stärktes. Den längd som Öresundsbron kommer att få är mycket möjlig att använda i cykelsammanhang. Det är angeläget att möjligheten att cykla över Öresund beaktas om en bro byggs däröver.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten att cykla över Öresund.
Stockholm den 25 januari 1993 Martin Nilsson (s) Ulrica Messing (s)