När riksdagen tillstyrkte förslaget att bygga en bro över Öresund mellan Malmö och Köpenhamn var förutsättningen att bron inklusive landanslutningar i sin helhet skulle finansieras med trafikantavgifter. Andra alternativ till förbindelser avvisades med motiveringen att de var omöjliga att avgiftsfinansieras.
I de ekonomiska analyser som gjordes var marginalen för oförutsedda kostnader små. Sedan beslutet togs har förutsättningarna för att projektet som helhet ska kunna avgiftsfinansieras försämrats. Därmed har också det viktigaste motivet för att inte beakta andra förbindelsealternativ fallit.
I det ursprungliga förslaget skisserades en enkel utformning av anslutningarna mellan Öresundsbron och de nationella järnvägs- och vägnäten. Vägtrafiken skulle ledas via Inre Ringvägen till E6 norr om Malmö. Järnvägstrafiken tänktes nå södra stambanan via Kontinentalbanan.
Dessa lösningar bedöms idag som otillräckliga. Inre Ringvägen räcker inte till och Kontinentalbanan innebär en omväg och flaskhals för järnvägstrafiken. Nu utgår man i stället från att Yttre Ringvägens södra länkar byggs, liksom en Citytunnel för järnvägstrafiken. Dessa projekt är inte trafikekonomiskt motiverade utan en Öresundsbro, utan är att betrakta som följdkostnader av broprojektet. Därför bör de självklart tas med när Öresundsbroprojektets ekonomi och finansiering bedöms.
Utvecklingen av vägtrafiken är osäker. Lågkonjunkturen, en ökad beskattning på drivmedel o.s.v. dämpar biltrafiken. Det gör att de prognoser som gjordes om broavgifternas storlek idag ter sig osäkra.
I detta osäkra läge har förslag om att styra en större del av rikstrafiken ner till bron kommit upp. Förslaget innebär att E4 får en ny sträckning som gör att alternativet Helsingborg--Helsingör missgynnas på bekostnad av vägen över bron Malmö--Köpenhamn. Detta alternativ är ekonomiskt dyrt och förkastligt ur miljösynpunkt och skulle inte som en förbättring av nuvarande E4 ge snabba arbetsmarknadspolitiska effekter. Ändå har alternativet dykt upp, uppenbarligen med syftet att styra mer av trafiken till bron.
Just brons betydelse för trafiken ner till kontinenten är tveksam. Bland de som före brobeslutet agiterade för bron har tveksamheten ökat. Nya lösningar för lastbilstrafiken med färjor diskuteras i dag. Det finns en uppenbar risk att bron är passé innan den ens påbörjats.
Däremot kommer bron att ha betydelse som lokalförbindelse mellan Malmöregionen och Köpenhamnsregionen. Frågan är bara hur mycket av samhällets resurser som ska satsas på en sådan förbindelse.
En viktig förutsättning när beslutet togs var att saltvattentillförseln till Östersjön skulle förbli opåverkad. Det förutsätter kompensationsmuddringar. Vad som menas med en nollösning framstår nu efterhand som osäkert. Är det en ''absolut'' nollösning som endast kan uppnås med insatser som kostar ett par miljarder kronor eller är det en ''modifierad nollösning'', som innebär en väsentligt större risktagning med Östersjön?
Regeringen bör precisera vilket alternativ som gäller samt kostnaderna för att det genomförs.
Innan Öresundsbroprojektet fortsätter måste en noggrannare ekonomisk analys över projektets ekonomiska förutsättningar göras. Denna analys bör också belysa andra tänkbara förbindelsealternativ ur samhällsekonomisk synpunkt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen anförts om en noggrannare ekonomisk analys av Öresundsbroprojektets företags- och samhällsekonomiska förutsättningar innan projektet fortsätter vidare,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att klargöra vad som menas med en nolllösning och kostnaderna för denna.
Stockholm den 26 januari 1993 Jan Andersson (s) Bengt Silfverstrand (s)