När riksdagen tillstyrkte förslaget att bygga en Öresundsbro var den dåvarande regeringens ståndpunkt att bron inklusive landanslutningar i sin helhet kan finansieras med trafikantavgifter. Därför uteslöts andra alternativ till förbindelser, eftersom de framstod som omöjliga att avgiftsfinansiera.
Marginalen för oförutsedda kostnader var små i de ekonomiska analyser som föregick beslutet. I Öresundsdelegationens beräkningar var påslaget för oförutsedda kostnader 10 procent av byggkostnaderna, eller drygt en miljard kronor (1988 års penningvärde). Sedan beslutet togs har förutsättningarna ändrats på ett flertal punkter som gör att projektets ekonomiska status har försämrats. Det viktigaste motivet att inte beakta alternativen har fallit.
Projektets utformning har ändrats
Den dåvarande regeringen skisserade i sin proposition en enkel utformning av anslutningarna mellan Öresundsbron och de nationella järnvägs- och vägnäten. Vägtrafiken förutsattes ledas via Inre Ringvägen till E 6 norr om Malmö. Järnvägstrafiken tänktes nå södra stambanan via Kontinentalbanan.
Dessa lösningar blir otillräckliga. Inre Ringvägen når sitt kapacitetstak när brotrafiken kommer och Kontinentalbanan innebär en omväg och flaskhals för järnvägen. Detta har Svedab insett. Företaget utgår i sin miljökonsekvensbeskrivning från att Yttre Ringvägens södra länkar byggs liksom Citytunneln. Dessa projekt är trafikekonomiskt sett inte motiverade utan Öresundsbron och är således följdkostnader av projektet. Kostnaderna för dessa bör därför tas med i bilden när Öresundsbroprojektets ekonomi bedöms. Det är av allmänt intresse att det redan nu klargörs vem som har ansvaret för att Citytunneln och Yttre Ringvägens södra länkar byggs och hur de skall finansieras.
Lägre ekonomisk tillväxt och högre bensinpris
När Öresundsdelegationen drog slutsatsen att broavgifterna skulle täcka projektets kostnader förutsattes att vägtrafiken ökar med i genomsnitt 3,5 procent om året mellan 1987 och 2000. I dag kan vi konstatera att vägtrafiken stagnerar på grund av lågkonjunkturen. Vidare har det väsentligt högre bensinpriset, på grund av ökad beskattning, lett till att kostnaden för att utnyttja bilen har ökat. I storstadsregionerna kan det bli aktuellt med lokala bilavgifter, med syfte att finansiera lokala infrastruktursatsningar, eller att förbättra miljön.
Därutöver har Naturvårdsverket i sin klimatrapport aviserat att om koldioxidutsläppen skall begränsas kommer det att leda till kännbara fördyringar för biltrafiken.
Ett ökat kostnadsläge dämpar vägtrafiken. Trafikvolymen i landet i sin helhet kommer därför sannolikt att bli lägre i framtiden än vad Öresundsdelegationen antog. Trafikunderlaget på Öresundsbron blir då lägre än beräknat och därmed blir avgiftsunderlaget mindre än vad som presenterades för riksdagen.
Kostnaden för en nollösning
En viktig förutsättning när beslutet togs var att saltvattentillförseln till Östersjön skulle bli opåverkad. Det förutsätter kompensationsmuddringar som garanterar en nollösning. I efterhand har det framkommit att vad som menas med nollösning är osäkert (PM av P A Dahlin inför den svenska Öresundsdelegationens möte 1987-05-19). En ''absolut'' nollösning kan endast uppnås med insatser för ett par miljarder kronor medan en ''modifierad'' nollösning blir avsevärt billigare. Den ''modifierade'' nollösningen innebär dock en väsentligt större risktagning med Östersjön.
Regeringen bör precisera vilket alternativ som gäller, samt att ange kostnader för att den genomförs.
Tveksamhet om möjlighet att avgiftsfinansiera projektet
Det har i efterhand kommit fram dokumentation som visar att regeringskansliets experter vid tiden för slutförhandlingarna med Danmark hävdade att projektet i sin helhet inte är möjligt att finansiera med trafikavgifter. Belägg för detta presenterades i en statsvetenskaplig studie av docent Gunnar Falkemark, som gått igenom dokument från Öresundsdelegationen. Experternas kritik måste redovisas och analyseras offentligt.
Samhällsekonomisk analys
I såväl Banverkets som Vägverkets instruktioner ingår att de skall göra samhällsekonomiska analyser inför beslut om stora investeringar. Någon sådan har inte gjorts för Öresundsbron. Öresundsdelegationen gjorde endast en trafikekonomisk kalkyl och kom därför att utelämna externa kostnader för miljöpåverkan och trafiksäkerhet.
Höjd realränta
När Öresundsdelegationen drog slutsatsen att kust-till- kustförbindelsen, inklusive enkla anslutningar, kunde avgiftsfinansieras utgick delegationen från att realräntan (skillnaden mellan nominell ränta och inflation) låg på 5 procent, vilket ger byggräntor på cirka fyra miljarder kronor. Öresundsdelegationen analyserade även ett alternativ där realräntan låg på 7 procent, vilket gav ett litet överskott. I dag är emellertid de nominella räntorna så höga att byggräntorna blir mycket högre än vad som framgick av Öresundsdelegationens beräkning. Om det inte sker en snabb återgång till ett lägre ränteläge kommer projektet att kräva statligt stöd.
Sammanfattningsvis: Öresundsbroprojektet kommer att belastas med högre utgifter än vad den förra regeringen utgick ifrån, samtidigt som intäkterna kan bli lägre. Det finns därför stor anledning att anta att de ekonomiska förutsättningarna för Öresundsbroprojektet har förändrats påtagligt. Risken är uppenbar att projektet i sin helhet, inklusive anslutningar, inte kan finansieras med trafikavgifter utan att de båda staterna måste träda in med skattemedel för att täcka ett underskott i projektet. Staten kan således få skjuta till medel från de nationella infrastrukturanslagen. Öresundsbroprojektet kan därför få negativa regionalpolitiska effekter i andra delar av landet.
Projektet bör därför inte påbörjas innan Sveriges och Danmarks regeringar genomfört en noggrann granskning av projektets ekonomiska förutsättningar. Ett uppskov kan ske genom att Sverige åberopar den omförhandlingsklausul som finns inskriven i avtalet med Danmark. Revisionen skall då omfatta effekterna av att anslutningarna till bron blir avsevärt dyrare, ränteläget högre, den ekonomiska tillväxten lägre och att biltrafikens utveckling generellt dämpas. En revision av beräkningsunderlaget måste även innehålla en samhällsekonomisk analys av olika tänkbara förbindelseförslag. Vidare bör de ekonomiska förutsättningarna för andra lösningar än en kombinerad förbindelse mellan Malmö och Köpenhamn (läge 4.2) analyseras. Regeringen bör även precisera vilka krav den ställer på en ''nollösning'' och hur mycket denna nollösning kostar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Öresundsbroprojektet inte bör påbörjas förrän en noggrann ekonomisk analys gjorts av projektets företagsekonomiska och samhällsekonomiska förutsättningar och denna analys redovisats för riksdagen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att klargöra vad som menas med en nollösning, samt kostnaderna för denna.
Stockholm den 25 januari 1993 Bertil Fiskesjö (c) Siw Persson (fp) Kenneth Lantz (kds)