Efter Schweiz nej till EES-avtalet har vi fått den tid för eftertanke som några av oss krävde i november. Det bör vara möjligt att ompröva vissa förhastade riksdagsbeslut, som kom till i höstas utan tillräcklig förberedelse, i ambitionen att de skulle träda i kraft samtidigt med EES- avtalet.
Reglerna säger att en av EGs ministerråd beslutad förordning, som omfattas av EES-avtalet, omedelbart ska bli gällande lag i alla länder inom EES liksom i EG. Mycket talar för att vissa äldre förordningar inte tillämpas i EG. Vi bör rimligen kontrollera detta innan vi binder oss för onödiga egendomligheter! Ett sådant beslut från i höstas, har vi nu möjlighet att undanröja.
Med anledning av proposition 1992/93:107 beslöt riksdagen att de som har kostnader för infrastrukturen på järnväg, väg och inre vattenvägar ska åläggas att redovisa dessa på det sätt som gäller inom EG. Lagen ska inkorporeras, d v s ordagrant bli svensk lag.
Lagen innehåller blanketter med detaljer som ska med i redovisningen. T ex på sid 11 krävs ''...rapportering om framkörning av okopplade lok före eller efter faktisk användning på person- eller godståg''. Vidare på sid 13 krävs en oerhörd detaljeringsgrad när det gäller tre- eller tvåaxlade dragfordon med en-, två-, treaxlade eller övriga typer av påhängsvagnar som skall ''där så är lämpligt, underindelas i typkategorier enligt axlarnas antal och placering''.
Dessa blanketter skulle alltså bli lagfästa och inte kunna ändras av riksdag eller myndigheter!
Föredragande statsrådet Mats Odell säger på sid 44 i propositionen: ''Genom förordningen åläggs berörda järnvägsföretag att lämna tämligen omfattande uppgifter om sina investeringar mm i infrastrukturen. Detta kan bli en betungande kostnad för företagen, och bör åläggas dem i lagform.''
På sid 4 redovisas syftet med dessa betungande redovisningskrav. EGs ministerråds förordning vill göra det möjligt att inrätta ett avgiftssystem för användningen av infrastruktur, varvid man anser att det krävs uppgifter om hur infrastrukturen används.
Varför det? Något närmare motiv finns inte i förordningen eller propositionen. Bara att EES-avtalet kräver att vi lagstiftar ordagrant så här, utan möjlighet att själva ändra lagen.
På sid 45 säger Mats Odell: ''Det är med hänsyn till Sveriges förpliktelser enligt EES-avtalet av stor vikt att reglerna på de olika delområdena i avtalet hinner införlivas med svensk rätt i sådan tid att de kan träda i kraft samtidigt som avtalet gör det.''
Därför fanns inte tid i höstas att låta Lagrådet granska förslaget. Propositionen bygger inte heller på en utredning eller några jämförelser med de system vi nu har i Sverige för trafikstatistik. Inte heller har några remissinstanser fått yttra sig.
Här ser vi ett exempel på det som Lagrådet betecknade som en genomgripande förändring av svensk rättsordning. Det är inte en förbättring ur demokratisk eller ur någon annan synpunkt!
Tack vare schweizarnas nej i folkomröstningen om EES finns nu tid att kontrollera vad konsekvenserna skulle bli om vi inte införlivade denna EG-förordning.
Riksdagen bör besluta upphäva lagen som stiftades med anledning av prop 1992/93:107. Lagrådet bör yttra sig och frågan bör remissbehandlas. Regeringen bör undersöka om och hur EG själv tillämpar förordningen och åtminstone vänta med införlivandet tills någon kräver det.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar upphäva lagen med anledning av EG:s förordning nr 1108/70, med lagfästa blanketter och detaljredovisningsskyldighet för dem som har kostnader för och yrkesmässigt använder järnväg, väg och inre vattenväg,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om eventuellt förnyad prövning av EG:s förordning nr 1108/70 och av vad som skulle hända om vi lät bli att införliva den med svensk rätt.
Stockholm den 25 januari 1993 Birgitta Hambraeus (c)