Europaväg 6 genom Bohuslän
Högt ställda krav på en god miljö är ett av de centrala politiska målen. En förutseende infrastrukturplanering och utbyggnad som är skonsam mot miljön är härvid av stor betydelse för att kunna nå målet ''miljövänlig trafikförsörjning till lägsta möjliga samhällsekonomiska kostnader''.
Satsningar på utbyggnad av vägar får positiva effekter för trafikanterna i form av bl.a. förbättrad trafiksäkerhet och ökad framkomlighet. Av etiska och ekonomiska skäl måste vi ta till vara alla möjligheter till förbättringar genom utbyggnad av infrastrukturer. När vägutbyggnader planeras är det dock viktigt att ta stor hänsyn till kraven på god miljö och långsiktig hushållning med naturresurser. Avvägningar mellan olika trafiksystem måste ingå i planeringsarbetet. För att bidra till en minskning av utsläppen från vägtrafiken är det önskvärt att en överflyttning av långväga godstransporter från väg till järnväg kan äga rum genom en upprustning av det svenska järnvägsnätet. För Bohusläns del gäller det Bohusbanan, järnvägen mellan Göteborg och Strömstad och sträckan Uddevalla-Herrljunga.
E 6 i Bohuslän från Göteborg till Svinesund vid norska gränsen har länge varit undermålig och orsakat många olyckor, långa restider och speciellt sommartid dålig framkomlighet. Genom det s.k. Uddevallapaketet 1985 satsades på motorväg från Stora Höga till Ljungskile som invigdes i september 1991.
Den fortsatta utbyggnaden norrut från Ljungskile har startat mot Lerbo i Forshälla sydväst om Uddevalla. Därefter finns planer att låta E 6 gå rakt norrut över Byfjorden via bro -- den s.k. Sunningeleden. Detta blir en dyr lösning men är den kortaste vägsträckningen vid passerandet av Uddevalla.
En alternativ lösning som borde undersökas men som avförts ur planeringen är att låta E 6 passera öster om och genom eller öster och norr om Uddevalla till Torp. På så sätt utnyttjas Bratterödsleden som färdigställdes under 1980- talet. Riksväg 44 från Vänersborg till Uddevalla knyts då ihop med E 6 strax öster om staden vid industriområdet Kuröd. Detta skulle ge en sammanhängande motorväg från Göteborg till Torp till avsevärt lägre kostnader än broförslaget samtidigt som Sundsområdet med högsta naturvärde kan lämnas i fred. Sund är beläget på södra sidan av Sunninge sund och är värdefullt ur naturvårdssynpunkt och för kulturminnesvården enligt den lokaliseringsstudie Vägverket utarbetade för E 6 Forshälla-- Svinesund 1987.
Om det befinnes vara olämpligt att använda den befintliga motorvägen genom Uddevalla finns numera möjligheter att dra en ny sträckning norr om själva staden eftersom regementet I17 avvecklats. En ringled runt staden skulle samtidigt avlasta centrum av Uddevalla från mycket trafik från de norra stadsdelarna.
För att knyta ihop Fyrstadsregionen är det viktigt att det blir bra rese- och transportmöjligheter. Riksväg 44 får med nämnda förslag sin fortsättning på E 6 till Torp. Riksväg 44 och väg 161 mot Lysekil bör upprustas då denna sträckning är en betydelsefull länk för att knyta ihop transporterna i Fyrstadskommunerna. Förslag finns från näringsliv och i en motion till Bohuslandstinget hur driftskostnaderna från Gullmarsfärjorna kan finansiera fast förbindelse över Gullmarn med vägtunnel.
En upprustning av E 6 från Uddevalla till Svinesund bör genomföras. För att främja förutsättningarna för näringslivet i norra Bohuslän behövs både en upprustad järnväg (Bohusbanan) och en väg med god standard. Nordlänken, järnvägen från Öresund längs västkusten till Norge via Dalsland, blir således ett kompletterande kommunikationssystem för kontinenttransporter från Norge och Sverige och måste ges hög prioritet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om E 6 öster om Uddevalla,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upprustning av riksväg 44, väg 161 samt E 6 från Uddevalla till Svinesund.
Stockholm den 22 mars 1993 Åke Carnerö (kds)