Det svenska postverket har beslutat att upphöra med det gemensamma nordiska portot och beslutet har godkänts av kommunikationsdepartementet.
Det gemensamma nordiska portot infördes 1955 som ett resultat av förslag som väcktes i Nordiska rådet två år tidigare. Det postala samarbetet inom Norden är äldre än så. Redan 1869 gjordes det första avtalet mellan å ena sidan Sverige och Norge och å andra sidan Danmark. När världspostunionen bildades 1874 kunde man konstatera att det redan fanns en fungerande nordisk postunion. År 1902 beslöts att enhetsporto -- inrikesporto -- skulle gälla i Sverige, Norge och Danmark. Finland kom med i den nordiska postunionen 1922 och Island 1928. Efter kriget fördjupades samarbetet. De första frimärkena med gemensamt motiv, den nordiska svanen, gavs ut på Nordens dag 1956.
Vi har alltså haft harmoniserade posttaxor i Norden under en mycket lång tid. Detta är en unik företeelse i världen och en symbolfråga för det nordiska samarbetet. Nu avvecklas samarbetet på detta område i en tid då samarbetet över gränserna och harmonisering synes vara av största vikt för Sveriges och Nordens framtida utveckling.
Det finns ute i vårt land en bred opinion mot Postens beslut att upphöra med det gemensamma portot. Föreningen Norden har framhållit hur väsentligt det gemensamma portot är för det praktiska nordiska samarbetet.
Statsminister Carl Bildt förklarade vid Nordiska rådets session i Århus att frågan inte handläggs av regeringen utan på ''berörda nivåer''. Regeringen måste dock ta ansvar för att Postens beslut ändras i berört hänseende.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att åtgärder bör vidtas för en svensk återgång till ett gemensamt nordiskt porto.
Stockholm den 25 januari 1993 Bengt Rosén (fp) Erling Bager (fp)