Riksdagen har ställt sig bakom en bolagisering av Posten och Televerket. En sådan bolagisering har avgörande fördelar när det gäller verkens affärsverksamhet. Båda verken har dock viktiga samhällsfunktioner som inte låter sig konkurrensutsättas. Hit hör Postens och Televerkets deltagande i beredskapsplaneringen.
Särskilt Televerket har med egen finansiering åtagit sig uppgifter för planeringen av telenätet vid kris och krig. Lösningen av dessa frågor i framtiden kommer att kräva kontinuitet och stabilitet.
Genom bolagiseringen av Televerket kommer finansieringsansvaret att lösas av statsmakten på ett nytt sätt. I en lösning där bara finansieringsansvaret övergår finns stor risk för en mycket stark monopolställning för det nya bolaget.
Vid en sådan utveckling finns stora risker att priset för upphandlingen blir oskäligt eller att åtagandet begränsas. Enligt vår uppfattning måste den fredstida organisationen vara sådan att ett utvecklat telekommunikationsnät finns i alla delar av landet. Detta garanterar i sin tur ett effektivt försvar av hela landet. En bolagisering får aldrig äventyra denna grundprincip. Det gäller i det moderna samhället inte bara telefonlinjer utan också infrastruktur och planering för ett datanät med tillhörande utrustning i hela landet.
Förutom dessa rena beredskapsfrågor får inte bolagiseringen leda till att uppgifter i planeringen faller mellan olika stolar. Det måste klart definieras vem som bär ansvaret för att en tillfredsställande beredskapsplanering upprätthålls och vem som utför själva beredskapsåtgärderna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ansvaret för beredskapsplanering vid bolagisering.
Stockholm den 20 januari l993 Gunhild Bolander (c) Sven-Olof Petersson (c)