Infrastrukturen är en samhällelig angelägenhet. Till denna hör ett fungerande telenät och bra teletjänster i hela landet. Telekommunikationernas stora betydelse för utveckling inom både näringsliv och offentlig verksamhet visar sig allt tydligare i och med den utveckling som sker inom olika delar av samhället.
Den tekniska utveckling och kunskap som finns kortar avstånd och skapar nya möjligheter för tidigare låsta områden. En satsning på telekommunikation är därför glesbygdsregionernas möjlighet att trygga ett uthålligt näringsliv, att kunna använda distansöverbryggande teknik, att skapa förutsättningar för att göra glesbygden attraktiv.
Riksdagen har det yttersta ansvaret för att statliga verk, myndigheter och bolag organiserar och bedriver sin verksamhet så att regionalpolitiska hänsyn blir beaktade. Rationaliseringar och effektiviseringar måste naturligtvis göras, men en samordning och en helhetssyn måste prägla arbetet så att inte målsättningen om regional balans går förlorad. Det är ett grundläggande samhällsintresse att vi genom politiska beslut också i framtiden skall kunna garantera den service medborgarna vill ha.
I dagsläget är alltför många krafter inom Televerket koncentrerade på omorganisation och effektivisering, den regionala betydelsen diskuteras för lite. Den lågkonjunktur som vi befinner oss i stärker dessutom riskerna för att helhetstänkandet får stå tillbaka för de dragande vinstområdena inom kommunikationssystemet, så som storstadsregionerna. Betydelsen av att hela landet kan motsvara samma förväntningar för befolkningen och för näringen blir dock inte mindre.
Televerket måste därför trots det allmänt kärva ekonomiska läget ta sitt ansvar för glesbygden. Ytterst är det riksdagen och regeringen som måste se till att glesbygden får sin rättmätiga del av teknisk utveckling. I stället för att nu skära ned antalet anställda och därmed göra sig av med kompetens, bör man använda dessa människor till investeringar inför framtiden.
Vi menar att investeringar enligt följande snabbt bör komma till stånd för att kunna leva upp till målsättningen om goda telekommunikationer för hela landet:AXE- växlar till alla riktnummerområden. Detta är en förutsättning för att kvalitativa förbindelser skall kunna upprättas till perifera områden.Man bör bygga optokabelringar till kommunernas, landstingens och statens enheter i kommunhuvudorterna, så att de kan effektivisera och förbilliga den interna kommunikationen och öka servicen till sina kunder samt bli mindre sårbara. Digitala växlar kan då användas till datakommunikation, sändning av meddelanden, effektivare drift av fastigheter, bildöverföring (ISDN) osv.Digitalisering av alla knutstationer. Det är viktigt för att få geografisk spridning på digitala förbindelser bl.a. för att öka mobiltelefonens täckningsområde.Dessutom bör inom varje riktnummerområde finnas teknisk beredskap att på kort varsel kunna upprätta efterfrågade förbindelser av högre kvalitet som fax och datex till rimliga kostnader.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av goda telekommunikationer i glesbygd.
Stockholm den 18 december 1993 Ulrica Messing (s) Axel Andersson (s) Sigrid Bolkéus (s) Karl Hagström (s) Sinikka Bohlin (s) Widar Andersson (s)