Tågtrafiken Uddevalla--Nässjö
I många sammanhang nämns Sverige som ett avlångt land och att resor endast kan göras i syd- och nordled. Detta stämmer i många stycken om man gör sig besväret att försöka resa i öst- och västled.
Fyrstadsregionen Lysekil--Uddevalla--Trollhättan-- Vänersborg lider nu svårt av arbetslöshet under rådande lågkonjunktur. Kraftfulla åtgärder för att lindra situationen måste till. Genom att bl.a. satsa på bättre kommunikationer kan industrietableringar underlättas. Älvsborgsbanan föreslås nu få en upprustning och fjärrblockering installeras på sträckan Uddevalla--Herrljunga--Borås.
Fyrstadsregionen kan glädjas åt att två förbindelser med snabbtåg från Göteborg stannar i Herrljunga och en förbindelse från Stockholm, men det är otillräckligt. Ett annat glädjeämne är att nyare motorvagnar har utlovats till sommaren 1993 som sänker restiderna och höjer kvaliteten.
Tågtrafiken Uddevalla--Herrljunga kan samordnas med tågtrafiken Falköping--Nässjö så att resenärerna inte behöver byta tåg på den 25 mil långa sträckan Uddevalla-- Nässjö. Snabbtågen på Västra stambanan kan då lämpligen anpassa sina stopp till Falköping där tågbyte kan ske från/till Jönköping. Maximalt antal invånare skulle då kunna utnyttja snabbtågen.
Genom ett bättre samutnyttjande på sträckan Nässjö-- Falköping--Herrljunga--Uddevalla kan flera fördelar nås. Förbättrade möjligheter till fjärrtågstrafiken samt förkortade restider genom färre tågbyten ökar resandekvaliteten och intresset för att använda det fina färdmedel som tåg utgör. Näringslivet och turismen i en stor region får härvid de bästa förutsättningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samordning av tågtrafiken mellan Uddevalla och Nässjö.
Stockholm den 18 mars 1993 Åke Carnerö (kds)