Höghastighetstågsystem
I propositionen läggs förslag om utbyggnad av det svenska järnvägsnätet, en viktig satsning för att skapa ett trafiksystem som är acceptabelt ur miljösynpunkt. I dag är trafikens negativa inverkan på miljön alldeles för stor. Satsningen på järnvägsbyggande är därför välkommen och nödvändig. Det är nödvändigt att investeringarna och satsningarna i järnvägssystemet blir sådana att både persontransporter och gods i större utsträckning än idag sker på järnväg. För att få den förändring som jag anser är nödvändig, måste resandet och transporterna på järnvägen bli avsevärt snabbare. Bäst tillgodoses dessa krav genom att en del av järnvägstrafiken sker med höghastighetståg. Därför är höghastighetslinjer en nödvändig ingrediens i de nya satsningar som är planerade och i den upprustning av bannätet som planeras.
Inom EG togs 1990 ett beslut om att bygga ut ett nät av höghastighetslinjer som skall omfatta 10 000 km och dessutom att 15 000 km järnväg rustas upp. Allt i syfte att göra resandet snabbt och komfortabelt och att godstransporterna skall kunna ske snabbt och effektivt.
För Sveriges del är snabba kommunikationer en viktig del i vår anknytning till Europa. Skall svenska företag på allvar kunna konkurrera med företag i Tyskland, Frankrike och andra länder i de folkrika delarna av Europa måste vi ha snabba och säkra transporter inom vårt eget land och till Europa. Enligt min mening skall tåget vara en viktig del i dessa transporter. Tåget kan radikalt öka sin andel av transporterna endast om det fungerar bra och ger möjlighet till snabba transporter.
Jag vill mot den bakrund jag redovisat föreslå att de planer som finns på ett hastighetstågnät i Sverige med anknytning till övriga Europa inordnas i de planer som föreslås i propositionen. Det innebär t.ex. att nybyggnader och upprustningar görs på ett sådant sätt att banorna blir möjliga att trafikera med höghastighetståg. Banorna måste helt enkelt kunna trafikeras i högre hastigheter. De fördelar som nås genom en sådan planering är lönsamma -- det finns ekonomiska beräkningar som styrker ett sådant resonemang. De ekonomiska vinsterna görs i snabbare transporter och därigenom att de som utnyttjar järnvägen kan vara säkra på att varan kommer fram i tid. Företagsekonomiskt för järnvägsföretaget blir investeringarna lönsamma därigenom att godsflödena ökar; om transporten på järnvägen tar längre tid väljer man andra transportsätt. Även på persontransportsidan finns liknande konkurrensfördelar om åktiden förkortas.
Jag anser att de satsningar som görs i järnvägsinvesteringar är viktiga främst därför att miljöstörande utsläpp från trafiken måste minska. Räknas miljöskador in i kalkylen till järnvägens fördel blir kalkylen ännu fördelaktigare för satsningar på tågtrafiken. De investeringar som nu skall göras bör vara sådana att det inte motverkar ett system med höghastighetståglinjer. Istället bör investeringarna göras så att järnvägslinjer som kan trafikeras med höghastighetståg förbereds.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om investeringar i höghastighetstågslinjer.
Stockholm den 23 mars 1993 Lennart Brunander (c)