År 1990 beslutades att Bromma flygplats skulle läggas ner senast 1996. Det var en viktig seger för miljön och de Brommabor som under femtio år tvingats leva med buller, avgaser och olycksrisker. Under perioden 1970--92 inträffade ett trettiotal haverier i flygplatsens närområde. Den senaste under december 1992 då tre människor omkom.
Linjetrafiken flyttades redan 1983 till Arlanda -- av miljö- och säkerhetsskäl. Nya bostäder har byggts runt flygplatsen och många har flyttat in förvissade om att flygbullret snart skulle tystna. Men idag dånar jetplanen tätt över husen igen, precis som på 70-talet. Trafiken vid Bromma flygplats har ökat kraftigt. I september och oktober under förra året var antalet passagerare 40 000 per månad. Tidigare var det ca 50 000 passagerare per år.
Avgasutsläppen från Bromma sprids över stora delar av centrala Stockholm. De innehåller en lång rad av miljö- och hälsofarliga ämnen. Avgaserna bidrar dessutom till bl.a. skogsdöd och vegetationsskador. Det var bl.a. bullerproblem som gjorde att man en gång flyttade den tunga flygtrafiken till Arlanda. Under inflygningsvägen ligger i dag t.ex. sex skolor, som alla störs av flygtrafiken. Bromma flygplats är mycket dåligt placerad ur flygsäkerhetssynpunkt. Inflygningen från söder går över Kungsholmen och Södermalm. Stora bostadsområden kringgärdar landningsbanan.
Utökningen av flygtrafiken vid Bromma har skett samtidigt som flygtrafiken minskat totalt sett på grund av lågkonjunkturen. De nybyggda terminalerna vid Arlanda flygplats står tomma och de skulle lätt kunna ta över den tunga flygtrafiken. Detta bör ses som en lösning på kort sikt. Långsiktigt bör det övervägas om det kan finnas möjlighet till lokalisering av en flygplats till den södra delen av Stockholmsregionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Bromma flygplats.
Stockholm den 21 januari 1993 Karin Pilsäter (fp)