Gävleborgs län är efter Norrbottens län det värst drabbade länet beträffande arbetslöshet.
De prognoser som föreligger är alarmerande.
Den enda förhoppning man idag kan hysa, är att regeringen kommer att prioritera utbyggnaden av snabbtåget mellan Stockholm och Sundsvall och därmed tidigarelägga investeringarna.
Med anledning av ovanstående proposition har man anledning att befara att Gävleborgs län i onödan skall tappa ytterligare delar av sin fortfarande aktiva industri.
Redan nu kan man rikta berättigad kritik mot kommunikationerna utefter ostkusten.
De kommunala flygplatserna i Hudiksvall, Söderhamn samt Gävle brottas med svåra ekonomiska problem.
I avvaktan på att snabbtågsprojektet blir verklighet, är ovanstående kommuner tvingade att med alla medel hålla liv i sina flygplatser så att industrier, allmänheten m.m. kan verka utan störningar.
Propositionen anger att av det totala anslaget om 15,2 miljoner kronor som utgår som driftstöd skall minst 10 miljoner användas till stöd av de kommunala flygplatserna i Norrlands inland.
Idag erhåller Hudiksvalls kommun 900 000, Söderhamns kommun 900 000 samt Gävle kommun 900 000 kronor.
Om regeringens förslag innebär att de tre kommunala flygplatserna i Gävleborgs Län mister sina stöd, kommer detta att verka som en katalysator på den stigande arbetslösheten samt nerläggning av industrier.
Det är därför rimligt att låta de tre kommunerna behålla sina statliga bidrag tills det nya snabbtåget trafikerar sträckan Stockholm--Sundsvall via Arlanda med större turtäthet och snabbhet än idag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte dra in det statliga bidraget till driftstöd av de kommunala flygplatserna i Gävle, Söderhamn eller Hudiksvall så länge behov föreligger, dvs. inte innan det nya snabbtåget trafikerar sträckan Stockholm--Sundsvall via Arlanda med större turtäthet och snabbhet än i dag.
Stockholm den 14 januari 1993 Arne Jansson (nyd) Laila Strid-Jansson (nyd)