Skandinaviens kommunikationer med Öst- och Centraleuropa
Den trafikpolitiska propositionen har inte i tillräcklig utsträckning anpassats till pågående utveckling i Östersjöområdet och förutvarande östblocket.
Handeln med dessa länder kan förväntas öka snabbt och vår infrastruktur måste anpassas till detta förhållande för att stimulera en snabb tillväxt i handel, turism, kulturellt utbyte etc.
Huvuddelen av föreslagna insatser i propositionen inriktas mot att den internationella trafiken till Tyskland, Polen Tjeckoslovakien, Ungern, Ukraina etc. samt södra och mellersta Europa skall kanaliseras över Skåne. Detta kan inte ur några synpunkter försvaras utan Sverige måste förses med fler portar i syd.
Riktat bistånd för att skapa en välståndsutvecklande infrastruktur i våra grannländer är väsentligt för både våra grannländers utveckling och vår egen.
Östersjöinstitutet i Karlskrona har initierat och med hjälp av oberoende experter från Sverige och berörda länder genomfört en trafikutredning TEM-Scandinavia. Utredningen presenterades så sent som 1993-02-12 varför det naturligtvis varit svårt för kommunikationsminister Mats Odell att i någon större utsträckning beakta de mycket intressanta slutsatser som utredningen presenterar.
Studien beskriver en vägförbindelse från Oslo till Warszawa/Lodz via en färjeförbindelse Karlskrona-- Gdansk/Gdynia. Särskilt behandlas dagens och framtidens trafik mellan Sverige/Norge och Polen, Tjeckoslovakien och Ungern.
Några av studiens mest intressanta slutsatser är följande:Polen uppvisar nu en snabb ekonomisk utvecklingstakt (3,5 % 1992) och en snabb utveckling av trafiken mellan Sverige och Polen kan förväntas.Färjelinjen Karlskrona--Gdansk/Gdynias betydelse för godstransporterna ökar snabbt och någon gång kring sekelskiftet har linjen sannolikt ca 50 % av trafiken mellan Polen och Sverige.En förbättrad vägförbindelse från Oslo till Warszawa/Lodz via en färjeförbindelse mellan Karlskrona och Gdynia/Gdansk skulle väsentligt öka tillgängligheten för stora områden i centrala och östra Polen, Ukraina, Vitryssland, Kaliningrad, Litauen och delar av Sverige och Norge. Minskade restider innebär också lägre transportkostnader för trafik mellan bl.a. dessa områden och länder.Det nord-sydliga vägnätet i Polen kommer att behövas för svensk transittrafik bl.a. för att undvika trafikproblemen i Tyskland.
Enligt vad vi erfarit är uppgifterna i trafikpropositionen vad gäller det polska vägnätet inte aktuella. Så har t.ex. den s.k. Hansa-route (kustvägen) en låg prioritet i Polen.
De vägar som av de polska myndigheterna prioriterats högst är
E 30 Warszawa--Berlin
E 40 Berlin--Krakow
E 75 North--South Trans European Motorway (TEM)
Härutöver kan nämnas att Banverket i sin rapport 1993- 01-15 till regeringen angett Karlskrona som lämpligt läge för tågfärja till Klaipeda, Kaliningrad och Gdansk. Vägverkets generaldirektör har till regeringen framfört önskemål om att en undersökning genomförs som syftar till att överväga ett aktivt svenskt medlemskap i TEM.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i det nationella stamvägnätet inkludera vägdelen (Karlskrona) Ronneby--Växjö--Borås-- (Göteborg--Oslo) att utgöra den svenska delen av TEM (E 75),
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att med svenska biståndsmedel hjälpa Polen att bygga ut den nordliga delsträckan av TEM (Gdansk/Gdynia--Lodz) till full motorvägsstandard,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Östersjöinstitutet får i uppdrag att tillsammans med trafikverken djupare studera väg- och järnvägsförbindelserna mellan Sverige och Polen via Karlskrona i samråd med de internationella organisationerna TER och TEM.
Stockholm den 23 mars 1993 Yvonne Sandberg-Fries (s) Martin Nilsson (s) Arne Kjörnsberg (s) Marianne Carlström (s) Lennart Nilsson (s) Lars Hedfors (s)