Inom EG pågår sedan många år ett samarbete med standardisering och systematisering av de inomeuropeiska transporterna.
Europeisk närsjöfart, dvs. kust- och inrikessjöfart, är en väsentlig del i detta arbete. Utgångspunkten är att vägtrafik, järnvägstrafik och närsjöfart skall vara kompletterande transportsätt för godstransporter inom Europa. Förutsättningarna beträffande finansiering av infrastruktur bör därför göras likvärdiga.
Eftersom en stor del av de inrikes sjötransporterna är gränsöverskridande trafik är det svårt att uppskatta de olika ländernas sjötransporterade godsmängder. Den ungefärliga mängd gods som transporteras på Västeuropas vattenvägar torde dock röra sig om 500 miljoner ton per år.
När det gäller kustsjöfart tillkommer ytterligare 250 miljoner ton per år. Närsjöfartens totala mängd är således ca 750 miljoner ton per år.
Inom EG görs bedömningen att närsjöfartsbaserade systemtransporter kommer att behöva utnyttjas i ökande omfattning. I Nordeuropa räknar man med att godstrafiken fram till år 2010 nästan kommer att fördubblas.
Trängsel och miljöproblem förorsakade av trafiken är redan alltför påtagliga. ''Infarkt'' på vägar och järnvägar på kontinenten börjar att bli ett allt vanligare talesätt.
Vi tror att det är viktigt att planera för en utökning av närsjöfartstransporter och en kombination av fartyg, tåg och bil, där varje transportslag används där det anses ha bäst förutsättningar.
Tyskland redovisade i juni 1992 en plan för godstransportutvecklingen med investeringar fördelade på väg, järnväg och vattenvägar. Det är intressant att se hur kostnadseffektiv en satsning på närsjöfarten där har bedömts.
En samplanering efter svenska förhållanden av transportmedlens olika strukturer vad gäller järnväg, väg och sjövägar anser vi också skulle vara intressant. Här kan man t.ex. tänka sig att bättre utnyttja Väner-, Mälar- och kustsjöfart på ett nytt och bättre sätt såväl vad gäller tid som ekonomi.
De internationellt inriktade svenska transportköparna (industriföretagen) är mycket medvetna om den europeiska utvecklingen och är intresserade av att i ökad utsträckning använda sig av närsjöfarttransporter. Det skulle kunna bli en bättre framkomlighet och ett undvikande av ''europeiska väginfarkter'' om sjötransportledet maximeras, i stället för att som idag minimera sjötransportsträckan med färjor över sund etc.
Sjöfarten har sedan urminnes tider varit av vital betydelse för Västsverige.
Enligt en marknadsanalys som gjorts på kommunikationsdepartementets uppdrag 1992 rörande intresset för sjötransporter bland företag i Vänerregionen framgår det att intresse finns om vissa krav uppfylls.
Företagen är angelägna om att få ett transportsystem som går från dörr till dörr och ser närsjöfarten som en viktig länk. De tre avgörande krav som ställs är reguljära avgångar minst två gånger per vecka en ansvarig transportinstans för hela systemtransporten dörr till dörr att transportsystemet i sin helhet skall kunna fungera 24 timmar om dygnet.
Ett sjöbaserat transportsystem är beroende av ett flertal transportmoment och organisationsinsatser. En av de viktigare förutsättningarna är att transporter som innehåller omlänkning mellan olika transportslag erbjuds terminalpunkter för effektiva omlastningar. Det innebär en utvecklad lastnings- och lossningsteknik, en bra utrustning i hamnarna och kanske nya fartyg.
Vi tror att EES-avtalet och en anpassning av förutsättningarna beträffande infrastrukturen för transporter till riktlinjerna inom EG kommer att innebära bättre möjligheter för närsjöfart på Sverige.
Svenskt näringsliv är utomordentligt beroende av effektiva godstransportsystem. Med långa avstånd inom landet och med ett förhållandevis perifert läge i relation till viktiga marknader blir transportkostnaderna en väsentlig del av varans pris och påverkar därmed konkurrensen för svensk exportindustri.
I en sådan situation räcker det inte med att Sverige anpassar sig till den transportutveckling som finns i vår omvärld. Vi skall ligga i förkant med denna utveckling. Svenska myndigheter, näringsliv och forskare måste gemensamt arbeta för och vara pådrivande när det gäller den internationella utvecklingen. Säkerhetsfrågor och arbetsmiljö är t.ex. viktiga frågor.
Svensk forskning visar att sjöfarten redan idag är energieffektiv och miljövänlig samt att det finns potential för ytterligare förbättringar.
Nu är det dags för regeringen att ta initiativ till att Sveriges kuster och vattenleder används för transporter på ett för miljön, ekonomin och näringslivet bra sätt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kust- och närsjöfart.
Stockholm den 25 januari 1993 Lisbet Calner (s) Jan Fransson (s) Ingegerd Sahlström (s) Karl-Erik Svartberg (s) Britt Bohlin (s) Sten Östlund (s)