Under 1992 inträffade flera allvarliga olyckor med fritidsbåtar. Exempelvis omkom samtliga ombordvarande då en motorbåt ute på Ålands hav vattenfylldes. Trots att sjöräddningen larmades och fastän samtliga ombordvarande hade ordentliga flytkläder överlevde dessa inte på grund av att de inte i tid kunde upptäckas genom flygspaning. Felaktig färg på flytkläderna gjorde det näst intill omöjligt att från luften upptäcka de nödställda. Färgen avvek inte tillräckligt markant från havet.
Vid en annan olycka försvann en båt någonstans mellan Gotland och Estland. Sjöräddningsarbetet försvårades av att samarbetet med de estniska myndigheterna inte fungerade på ett tillfredsställande sätt. Flera brister har kunnat konstateras.
Vilka lärdomar bör då dras av sådana olyckor där fritidsbåtar och andra mindre båtar är inblandade? Vad görs för att förebygga liknande olyckor? Går det att hitta generella mönster eller systemfel? Och hur går man i så fall tillväga?
En möjlig väg är att tillsätta en särskild båthaverikommission, som skall ha som uppgift att företaga noggranna undersökningar av olyckorna i avsikt att förhindra liknande olyckor. I andra sammanhang förekommer det att haverikommissioner tillsätts för att dra slutsatser inför framtiden. Varför inte också göra det på detta område? Det skulle vara ett medel i det viktiga sjösäkerhetsarbetet. Den typen av åtgärder behövs för att skapa ökad trygghet. Exempelvis skulle Sjösäkerhetsrådet inom ramen för sina uppgifter här kunna göra en insats. Även andra organ skulle därvid kunna göra effektiva insatser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna behovet av en särskild båthaverikommission för att utreda allvarligare olyckor med fritidsbåtar och andra mindre båtar.
Stockholm den 26 januari 1993 Torgny Larsson (s)