Sjöfrakt är ett miljövänligt sätt att transportera stora mängder gods längre sträckor. I Europa spelar kanalsjöfarten en växande roll i en infrastruktur för effektiva transporter. I planeringen för att begränsa miljöbelastningen satsar EG på att begränsa landtransporter genom att utnyttja de inre vattenvägarna. Närsjöfarten får också en växande betydelse.
Sveriges två stora inre vattenvägar är Vänern och Mälaren. I båda fallen kan man undvika belastande vägtransporter genom att i stället utnyttja de goda möjligheterna som finns till sjöfrakter.
Genom investeringar som betalats av staten, landstingen och berörda kommuner har kapacitet och säkerhet kunnat förbättras genom åren. Hamnarna har stor regionalpolitisk betydelse.
Olika faktorer spelar naturligtvis roll för konkurrenskraften mellan olika transportalternativ och vilka start- och slutpunkter som väljs. En sådan faktor är den statliga farledsvaruavgiften, som tas ut enligt en särskild förordning. Den tas ut av varje fartyg med visst belopp i förhållande till dess last räknat i ton. Avgiften är också avståndsrelaterad och är olika för råolja och mineraloljeprodukter.
Enligt vår uppfattning motverkar nuvarande utformning av avgiften strävandena att stimulera sjötransporter. Farledsvaruavgiften är cirka 45 % högre om ett fartyg går till Mälarhamnarna Västerås eller Köping som om det lossar i Oxelösund. Samma jämförelse med Stockholm visar ett avgiften blir cirka 25 % högre. Farledslängden från Landsort till Stockholm resp. Mälarhamnar enligt ovan är ungefär densamma.
Enligt vår mening är det angeläget att farledsvaruavgiften ses över i syfte att stimulera sjötransporterna på de sträckor där det finns konkurrens mellan olika transportmedel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av farledsvaruavgifterna.
Stockholm den 22 januari 1993 Göran Magnusson (s) Lena Hjelm-Wallén (s) Roland Sundgren (s) Berit Oscarsson (s) Margareta Israelsson (s)