Den stora oljekatastrof som har drabbat Shetlandsöarna, har sannolikt slagit ut stora delar av djurlivet. Fisket har förstörts liksom laxodlingen. Även landområden har fått oljeskador vars följder kommer att märkas långa tider framöver.
Katastrofen vid Shetlandsöarna kunde lika gärna ha skett vid en ö i Bohuslän, t ex Väderöarna. Med de stormar och orkaner som rått under en längre tid kunde hela Bohuskusten med dess fågel- och djurliv varit utslaget. Vid användandet av dispergeringsmedel som sänker oljan till botten blir bottnarna förstörda.
När länderna runt Nordsjön lade ut ekonomiska zoner fick inga fiskefartyg passera ut och in i andra länders zoner med mindre än att de hade licens och rätt att fiska. Det borde inte vara omöjligt att använda samma system nu när haven delats upp mellan strandstaterna. Då skulle man få en effektiv kontroll på de fartyg som utnyttjar vattenområdena för transporter.
Risken för katastrofer ökar när tankflottan blir äldre och när besättningar ibland har kommunikationssvårigheter p g a att de inte förstår varandras språk. Det borde vara möjligt att få till stånd en överenskommelse mellan t ex Norge, Danmark och Sverige, där trafiken i våra vatten får ske på vattenägarnas villkor. Det skulle betyda att både västkusten och Östersjön skyddas. Vi finner det angeläget att vidta alla de åtgärder som kan bidra till en säkrare sjöfart liksom att söka kontakt med våra grannländer för att nå en överenskommelse om vattentrafiken.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att minska risken för oljeskador.
Stockholm den 22 januari 1993 Kent Olsson (m) Stig Grauers (m) Inger René (m) Anders G Högmark (m)