Färjetrafiken från Stockholm över Östersjön har under åren tillväxt kraftigt, och en ny stor expansionsperiod är att vänta. Från att ha varit helt dominerad av Finlandstrafiken tillkommer nu trafiken på de baltiska republikerna, som så småningom kan förväntas få en mycket stor omfattning. Det är också rimligt att räkna med en betydande ökning av trafiken på Sankt Petersburg. Av miljöskäl finns det också anledning att uppmuntra en färjetrafik från Stockholmsregionen på Polen och Tyskland.
Sjötrafik har stora fördelar framför andra trafikslag ur energihushållnings- och miljösynpunkt. Den har dessutom ett rekreationsvärde. Samtidigt får man inte bortse ifrån att färjetrafiken också har betydande egna miljöproblem som måste åtgärdas.
En omfattande färjetrafik i det känsliga område och unika naturmiljö som Stockholms skärgård utgör är inte önskvärd. Effekterna längs stränderna och på bottenmiljön är inte acceptabla. Till det förekommer förorenande utsläpp till luft och vatten.
Frågan om färjetrafikens effekter i Stockholms skärgård har nu tillspetsats genom förslaget om en ny färjeled genom Rödkobbsfjärden utanför Sandhamn. Förslaget skulle innebära betydande ingrepp i form av sprängningar, och en bestående miljöbelastning genom den trafik som skulle uppstå. Rödkobbsfjärden är en relativt orörd del av Stockholms skärgård med ett mycket stort naturvärde. Den utgör också ett viktigt fångstområde för yrkesfisket. Det ingrepp i en skärgårdsnatur av oskattbart värde för framtiden, både ur yrkesfiskets och det rörliga friluftslivets synpunkt, som skulle bli följden om sjöfartsverkets planer verkställes, står i uppenbar strid med naturresurslagens intentioner att mark- och vattenområden av aktuellt slag så långt möjligt skall skyddas mot åtgärder som kan påverka områdenas karaktär eller skada naturmiljön. Det måste anses vara ett nationellt intresse att Rödkobbsfjärden skyddas mot ett så omfattande ingrepp som det här är fråga om.
Färjetrafiken skapar också miljöproblem i Stockholms innerstad på grund av den tunga lastbilstrafik och personbilstrafik den alstrar. Redan nu vore det önskvärt att reducera den belastning på luftmiljön och på det centrala vägnätet som biltrafiken till och från färjorna innebär. En ökande sådan trafik kan inte godtas.
Den låt-gå-politik som hittills präglat statsmakternas hållning till färjetrafikens utveckling i Stockholms skärgård är inte försvarbar. Å ena sidan finns det all anledning att uppmuntra färjetrafikens utveckling som alternativ till andra trafikslag. Å andra sidan står stora riksintressanta miljövärden på spel.
Regeringen borde nu i samverkan med regionala och lokala myndigheter och de berörda rederierna ta fram en generalplan för färjetrafiken från Stockholmsregionen mot länderna på andra sidan Östersjön. Syftet med den bör vara att åstadkomma de miljömässigt bästa lösningarna och bl.a. minimera trafiken genom Stockholms skärgård.
Den utredning som på regeringens uppdrag genomförts av generaldirektör Ingemar Skogö ger åtskilligt värdefullt underlag för en sådan planering. Slutsatsen som dragits i budgetpropositionen -- nämligen att färjetrafikens utformning i huvudsak skall överlåtas till rederier och hamnföretag och statens insats i stort sett begränsas till att genom länsstyrelsen initiera och deltaga i en dialog -- är dock inte godtagbar.
En viss trafik, inte minst av kryssningskaraktär, med fartyg av måttlig storlek och som i övrigt motsvarar högt ställda miljökrav är också fortsättningsvis önskvärd till och från Stockholm. Sjöfarten är en viktig del av Stockholms karaktär och bör bevaras. I övrigt bör dock trafiken på Finland och Sankt Petersburg samlas till Kapellskär utanför Norrtälje och Hargshamn.
Hargshamn har redan nu järnvägsförbindelse, vilket är en fördel med hänsyn till strävandena att föra över så mycket som möjligt av den tunga godstrafiken på järnväg. Hargshamns betydelse främst för tung godstrafik måste därför stärkas.
En integrerad del av trafikprogrammet bör vara att försöka överföra så stor del som möjligt av den transittrafik som nu sker mellan Finland och kontinenten genom Sverige till järnväg. Det kan bl.a. ske i form av s.k. kombitrafik, som innebär att lastbilstrailrar transporteras genom varje land på järnvägsvagnar.
Det finns då starka skäl som talar för en järnvägsförbindelse också till Kapellskär. Detta skulle kunna ske genom att Roslagsbanan byggs om till normalspår, förbinds med stambanenätet och förlängs till Norrtälje och Kapellskär. Ett annat intressant alternativ är att fortsätta den planerade Arlandabanan till Norrtälje och Kapellskär.
Kapellskär är också en tänkbar hamn för trafik på Estland. I övrigt bör Nynäshamn bli huvudhamn för trafiken på de baltiska republikerna, Polen och Tyskland. Detta borde kombineras med en upprustning av vägförbindelserna mot Stockholm och Södertälje, samt en utbyggnad av Nynäsbanan till dubbelspår.
En generalplan för Östersjötrafiken bör också förenas med en översyn av gällande miljöregler. Det är inte godtagbart att fartygen ute till havs använder sig av starkt förorenande brännoljor, och inte heller att förorenande utsläpp sker i vattnet. Här krävs överenskommelser med såväl de berörda staterna som rederierna i syfte att få striktare miljökrav och en säkrare tillämpning av de regler som gäller. De initiativ som redan tagits i denna riktning bör följas upp.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen hemställer om en generalplan för färjetrafiken från Stockholmsregionen mot länderna på andra sidan Östersjön i syfte att åstadkomma de miljömässigt bästa lösningarna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att inga nya farleder för färjetrafik bör öppnas i avvaktan på en sådan generalplan,
3. att riksdagen hos regeringen begär ytterligare åtgärder för att få till stånd skärpta internationella miljökrav för färjetrafiken på Östersjön och en striktare tillsyn.
Stockholm den 22 januari l993 Pär Granstedt (c) Christina Linderholm (c) Rosa Östh (c) Lennart Daléus (c)