I sin utredning ''Vägval i Gotlandstrafiken'' förordar sjöfartsverket en färjeförbindelse från fastlandet till Gotland över endast en hamn, nämligen Oxelösund. Många remissinstanser hade invändningar mot den modellen, av många olika skäl. Färjetrafiken över Oskarshamn och Nynäshamn fungerar i stort väl och det finns ingen anledning att tro att nedläggning av de båda terminalerna till förmån för en helt ny i Oxelösund skulle vara en bättre lösning. Oskarshamn har ett mycket bra geografiskt läge för trafiken från och till södra Sverige och kontinenten. Därför är det viktigt att bibehålla färjetrafiken via Oskarshamn.
Sedan fyra år finns ingen färjetrafik mellan Västervik och Visby. För passagerare från hela området Göteborg-- Jönköping--Linköping--Norrköping är det en stor efterfrågan på denna färjelinje, som utgör den kortaste -- och därmed den billigaste och miljömässigt mest tilltalande -- vägen till Gotland.
Västervik är en mycket intensiv turistort sommartid. Lysingsbadet i Västervik var en av de få turistanläggningar i Sverige som ökade sitt besökstal såväl sommaren 1991 som 1992. I och med satsningen på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby har antalet turister i hela norra Kalmar län ytterligare ökat. Många efterfrågar möjligheten att kunna kombinera vistelsen i Vimmerby/Västerviks-regionen med en resa till Gotland från Västervik.
Det borde därför vara naturligt att en färja sätts in i sommartrafik på linjen Västervik--Visby inom nuvarande koncession.
En fråga som blir alltmer aktuell är kommunikationerna med Baltikum. Reguljära färjeförbindelser mellan Smålandskusten och Baltikum kan på ett naturligt sätt även angöra Gotland. Förutsättningarna för en Europaväg från Göteborg--Jönköping--Västervik via färja till Lettland och vidare till i första hand Ryssland och Ukraina borde utredas närmare. En motion om denna ''Baltic Link'' under förra riksmötet, 1991/92:T336 (m), avstyrktes av trafikutskottet i betänkande 1991/92:TU15 utan att sakfrågan egentligen kommenterades. Med färjetrafik till Göteborg från t.ex. Storbritannien skulle en ny och kortare led kunna skapas för långväga lastbilstransporter från väst till öst och vice versa.
Östersjöstaterna bör ha kompletta och väl fungerande kommunikationer sig emellan för att person- och varutransporter skall underlättas i ett alltmer ökande utbyte. Detta bör vara en central inriktning såväl vid nationell planering som vid internationellt samarbete.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om färjeförbindelser med Gotland och en utredning av förutsättningarna för ''Baltic Link''.
Stockholm den 22 januari 1993 Christer Lindblom (fp)