Oljetankern Braers grundstötning vid Shetlandsöarna i januari 1993 var endast en i en lång serie av katastrofer som orsakats av bristande säkerhet vid oljetransporter till havs. Braers last av 84 000 ton olja orsakade det största oljeutsläppet i brittiska farvatten på femton år. Utsläppet medförde ohyggliga skador på djur och fauna i området. Effekterna på den marina miljön blev också förödande och kommer att förorsaka skador för lång tid framöver. Oljekatastrofen var den andra i europeiska vatten inom en månad.
I december 1992 inträffade olyckan vid La Coruna utanför den spanska kusten, med konsekvenser som ännu i januari 1993 är omöjliga att överblicka. Klart är dock att den katastrofen drabbar inte endast stränder, djur och växtlighet utan även befolkningen i området.
Först nu, tre år senare, är saneringen efter oljekatastrofen i Prince William Sound i Alaska i mars 1989 avslutad. Av lasten 200 000 ton olja läckte 36 000 ton ut. Saneringsarbetet beräknas ha kostat 18 miljarder svenska kronor.
1978 drabbades Bretagnes kuster av den största oljekatastrofen någonsin med ett utsläpp av 221 000 ton.
Oljeutsläppen innebär ohyggliga tragedier för fåglar, däggdjur och många gånger också för människor. Det rör sig om en lokal katastrof för flora och fauna med djupa sår i naturen. Det handlar inte bara om den synliga nedsmutsningen av djur och strand men också om utslagning i vattnet av djursamhällen på fasta och i mjuka bottnar. För att göra effekterna mindre synliga sprutar man ofta dispergeringsmedel, som i själva verket förvärrar skadorna.
Oljekatastrofen vid Shetlandsöarna kan mycket väl upprepas runt de svenska kusterna. En miljökatastrof orsakad av oljeutsläpp i samband med sjötransporter drar allt närmare Sverige, eftersom här finns både uttjänta fartyg och trånga farleder.
I Brofjorden passerar 200 000-tonnare i en fjord som bara är några hundra meter bred. Sveriges två stora oljeimporthamnar, Göteborg och Brofjorden, tar emot 250 anlöp årligen med råoljetankers. De här två hamnarna ligger båda mycket utsatta för väder och vind och i en del av Sverige med flera värdefulla säl- och fågelskyddssamhällen. Området är dessutom ett populärt turistmål.
Östersjön är speciellt känslig för oljeförorening och har mycket dåliga förutsättningar för att återhämta sig efter en olycka på grund av långsam vattenomsättning och låg syrehalt som leder till dålig nedbrytning av t.ex. olja.
Tesisolyckan i inloppet till Södertälje 1977 orsakade med sitt utsläpp på cirka 1 000 ton eldningsolja långvariga skador både vid stränderna och ute i havet. När tankern Sefir förliste vid Öland 1981 slogs allt djurliv ut längs 10 km av Ölandsstranden.
För att minska olycksrisken vid oljetransporter till sjöss måste i första hand den tekniska säkerheten förbättras t.ex. genom dubbla skrov. Dessutom måste kompetens hos besättning och redare höjas. Det internationella regelsystemet måste stärkas och regler följas.
Av världens 6 000 tankfartyg är hälften byggda före 1975 och många är i mycket dåligt skick. 80 % av alla oljefartyg går under bekvämlighetsflagg. Bekvämlighetsflagg innebär dåliga löner, dålig arbetsmiljö och dålig säkerhet. Kompetens hos besättning är ofta undermålig och vinstintressen gör att befälhavarna tvingas ta stora risker.
För att öka säkerheten vid oljetransporter till sjöss måste åtgärder vidtas dels på nationell nivå och dels på internationell nivå.
Den amerikanska lagstiftningen kan här tjäna som förebild. I Oil Pollution Act 1990 (OPA 90) finns mycket stränga krav på nya och gamla oljetankers i amerikanska farvatten. Från och med mars 1993 förbjuds t.ex. enkelskrov.
Sverige måste i internationella fora, t.ex. i FN:s organ för sjöfartsfrågor, IMO, driva frågan om säkerhet till havs vid oljetransporter. De förslag till revidering av gällande bestämmelser som utarbetats är inte tillräckliga (MEPC-- MARPOL 73/78 13 F,G).
Förslagen om ökad säkerhet har hittills i stor utsträckning blockerats av Japan och av redarintressen som förespråkar billigare teknik för säkerhet. Ett absolut krav måste vara att alla nya oljefartyg byggs med dubbla skrov.
Vidare måste hårdare straff utmätas för fartyg som bryter mot internationella konventioner. Alltför många köper sig fria genom att betala låga straffsatser.
För att höja säkerheten i svenska vatten är det också nödvändigt att införa ett system med anmälningsplikt för inkommande fartyg. Vid olyckor skulle då t.ex. identifiering av oljeläckande fartyg underlättas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att gällande lagstiftning ändras så att endast oljefartyg med dubbelskrov får trafikera svenska farvatten och anlöpa svenska hamnar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att oljefartyg som seglar under bekvämlighetsflagg inte får trafikera svenska farvatten eller anlöpa svenska hamnar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i FN och IMO med kraft driver frågan om ökad säkerhet vid oljetransporter till sjöss,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i IMO driver frågan om kännbara sanktioner mot fartyg som bryter mot internationella konventioner,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett system med anmälningsplikt för fartyg som går in i Östersjön utreds,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i Östersjösamarbetet driver frågorna om ökad säkerhet vid oljetransporter till sjöss.
Stockholm den 20 januari 1993 Kristina Svensson (s) Margareta Winberg (s) Maj Britt Theorin (s) Ingegerd Sahlström (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s)
1 Yrkande 5 hänvisat till FöU.