Östersjöns betydelse som transportled ökar. Redan i dag anlöps Östersjöhamnarna av ett stort antal fartyg. Även den senare tidens händelseutveckling i Östersjöområdet torde innebära att handeln och därmed sammanhängande fartygstransporter kommer att öka ytterligare. Det är viktigt att de transporter som sker på Östersjön sker på säkrast tänkbara sätt. Detta inte minst med tanke på den ytterst sårbara ekologiska miljö som Östersjön utgör.
Varje år transporteras stora mängder kemikalier, oljeprodukter och andra miljöfarliga varor på Östersjöns vatten. Inte minst i den södra delen av Östersjön är trafiken mycket tät och intensiv. Detta gör att riskerna för kollision och andra olyckor är uppenbar. Olika olyckor, inte minst med fartyg med oljelast, har under åren drabbat Östersjön. Skadornas omfattning har dess bättre i de flesta fall kunnat begränsas. Även andra olyckor har under årens lopp drabbat sjöfarten runt om i världen med stora miljökatastrofer som följd. Vi har i färskt minne olyckorna utanför Frankrikes och Spaniens kuster liksom den svåra oljekatastrofen vid Alaskas kust. Inte minst den senaste olyckan med en oljetanker vid Shetlandsöarna visar det det finns befogad oro för ytterligare olyckor. Dessutom visar oss dessa olyckor att det finns uppenbara skäl att allvarligt se över rutiner och beredskap för transporter av detta slag.
Vi har i motioner under tidigare riksmöten också tagit upp dessa frågor, men den senaste tidens händelser har på nytt gett frågorna en ökad och intensivare aktualitet.
När olyckan väl är framme blir den ofta svår att bemästra, och följderna blir i många fall oöverskådliga och ger olika problem inte minst för miljön under oöverblickbar framtid. Men med en ökande trafik är riskerna stora att en olycka med utsläpp av miljöfarligt gods, olja, kemikalier etc, skulle kunna drabba Östersjön och dess känsliga ekologiska miljö mycket hårt.
Erfarenheter från olika håll i världen visar att exempelvis olyckor med oljetransporter är svåra att komma till rätta med. Trots att stora insatser görs och massiva resurser ofta används så finns problemen kvar under åtskilliga år. Kostnaderna blir stora rent ekonomiskt, och de skador som åsamkas djur, natur och miljö kan inte ersättas i pengar. Vidare är alltid i dessa sammanhang riskerna uppenbara att exempelvis fiskerinäringen helt kan slås ut för ett stort antal år i stora och viktiga områden.
Det är viktigt att kraven på fartygens säkerhet drivs vidare. Ett sätt att minska effekterna vid en olycka är att de fartyg som trafikerar Östersjön är utrustade med dubbla skrov. Detta minskar riskerna för läckage vid kollisioner av skilda slag och vid grundstötningar. För att driva på denna utveckling är det lämpligt att hamnavgifterna differentieras så att fartyg med enkla bottnar och skrov beläggs med en betydligt högre hamnavgift än de som har dubbla skrov.
Vad som transporteras på de fartyg som lämnar en Östersjöhamn eller seglar in i Östersjön är ofta höljt i dunkel. Enligt vår mening bör Sverige i olika internationella organ aktivt arbeta för att ett system med anmälningsplikt för all Östersjötrafik införs. I detta system bör ingå att anmälan till en trafikcentral görs som innefattar fartygets last, destination och tänkt färdväg. Detta skall således gälla alla fartyg som lämnar Östersjöhamn eller seglar in i Östersjön. En sådan anmälningsplikt gör att man dels skulle kunna separera trafik med olika laster till olika trafikleder, dels kan få en bra överblick över de aktuella riskerna och hoten men också av de inledande insatser som skulle behövas direkt vid en eventuell olycka.
Enligt vår mening bör ett sådant agerande på internationell nivå få högsta prioritet i det arbete som bedrivs för att skapa bra förutsättningar för Östersjöns miljö. Detta agerande måste ha som målsättning att skapa fungerande internationella överenskommelser och därtill hörande regelverk.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om höjda hamnavgifter,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anmälningsplikt för fartyg som lämnar Östersjöhamn eller seglar in i Östersjön,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskt internationellt agerande för ökad säkerhet vad gäller trafiken på Östersjön och därmed sammanhängande internationell samverkan och regelverk.
Stockholm den 13 januari 1993 Sven-Olof Petersson (c) Gunhild Bolander (c)
1 Yrkande 2 hänvisat till FöU