Sammanfattning
Bottniabanan är en betydelsefull systemkomplettering av det svenska och nordiska järnvägsnätet. Den innebär både en förlängning av Ostkustbanan från Sundsvall till Umeå/Vännäs och en samspelslänk med stambanan. Genom tvärbanorna och i synnerhet Ådalsbanan kan Bottniabanan och stambanan komplettera varandra. Bottniabanan har också planerats för framtida förlängning norrut.
Bottniabanan är ett järnvägsprojekt som innebär en förlängning av Ostkustbanan från Sundsvall till Umeå/Vännäs och med framtida förlängning norrut. Bottniabanan...
--stärker det för landet betydelsefulla, exportintensiva näringslivet längs Norrlandskusten,
--skapar förbättrad kapacitet för godstransporter och förbättrad tillgänglighet till de stora industrierna vid kusten,
--minskar störningskänsligheten för transporter genom samspel med stambanan,
--ökar samspelet mellan arbetsmarknaderna i regionen, vilket både ger effektivt resursutnyttjande och underlättar rekrytering,
--ökar tillgängligheten till högre utbildning och forskning, vilket stärker kompetensförsörjningen, särskilt av industriorterna,
--ökar tillgången till ett brett utbud av kultur och övriga fritidsaktiviteter,
--är sammantaget klart samhällsekonomiskt lönsam enligt Banverkets beräkningar,
--har i det längre perspektivet ytterligare samhällsekonomiska potentialer genom att den blir en väsentlig länk med Finland och nordvästra Ryssland, särskilt för godstrafik, men även för persontrafik.
Exportintensivt näringsliv
Norra Sverige har hög exportintensitet. Nettoexportvärdet per anställd är högre än riksgenomsnittet. Skogsindustrin är starkt bidragande, med 20 à 30 miljarder kr per år i nettoexportvärde. Den bidrar till exempel med mer än tiofaldigt större nettoexportvärde än tjänsteexporten. Den bygger på en successivt förnybar resurs och bildar i sig ett system från avverkning till fabrik och vidare till kund. Detta kräver ett effektivt transportsystem. Även gruvindustri, förädling till järn och stål samt verkstadsindustri bidrar med stora nettoexportvärden, närmare 20 miljarder per år. Elektricitet nettoexporteras till övriga Sverige för nära 10 miljarder per år. Norra Sverige bidrar dessutom med turistiska värden både för besökare från övriga Sverige och från andra länder.
Förädlingsvärden per industrianställd i norra Sverige är jämförelsevis mycket höga. Hela 13 Norrlandskommuner ligger bland de 50 kommuner som har högst förädlingsvärde per industrianställd! Den storstad som ligger bäst till, Göteborg, ligger på 52:a plats (SCB 1989, SNI 2+3). Dessa förädlingsvärden och exportvärden visar således att landsdelen är av stor betydelse för hela landets ekonomi. För att vidmakthålla denna betydelse är en god infrastruktur nödvändig.
Infrastrukturen i norra Sverige står sammantaget för höga värden. Bostäder, arbetplatser, servicefunktioner, vägar, järnvägar, hamnar, flygplatser, vatten- och avloppssystem etc har ett värde på i storleksordningen 700 000 kr per person.
Transportinfrastrukturen har dock fortfarande systembrister, varav avsaknaden av Bottniabanan är särskilt påtaglig. Bottniabanan skulle kosta endast ca 20 000 à 30 000 kr per boende att åtgärda på sträckan Sundsvall--Umeå. Norra Sverige får utan denna strategiska investering ett allvarligt handikapp jämfört med övriga Sverige samtidigt som utvecklingen av övriga Sverige också hämmas om det exportintensiva norra Sverige inte får en konkurrenskraftig infrastrukturutveckling. Med bättre kvalitet för godstransporter och bättre personresestandard längs Norrlandskusten skulle konkurrenskraften öka ytterligare för industrin, man skulle få förbättrad tillgänglighet till högre studier och forskning och obalanserna skulle minska mellan de olika arbetsmarknaderna, till nytta inte bara för norra Sverige utan för Sverige som helhet. Utvecklingen i Europa medför att dessa aspekter blir allt centralare då en god infrastruktur är ett av de viktigaste instrumenten för att skapa god konkurrenskraft för alla delar av Sverige.
Bottniabanan -- en systemkomplettering
Järnvägsstandarden längs Norrlandskusten är otillräcklig. Kurvrätningar krävs på Ostkustbanan upp till Sundsvall och i synnerhet på Ådalsbanan Sundsvall-- Härnösand--Kramfors. Dessutom saknas kustjärnväg helt från Nyland i Ådalen vidare norrut. Dessa systembrister medför kapacitetsproblem och otillfredsställande transportkvalitet på stambanan mellan Vännäs och Bräcke, som dessutom är ovanligt krokig och backig. Dessutom nås inte betydelsefulla industrier längs kusten med järnväg. Buss och bil ger vidare inte tillräckligt korta restider för daglig pendling, för arbete eller studier, inbördes mellan de större kommunerna. Även tjänsteresorna hämmas av långa restider, men också av älgfara samt snörök vintertid.
Bottniabanan från Sundsvall till Umeå skulle eliminera de rådande kapacitetsproblemen för godstrafiken och skulle dessutom reducera sårbarheten, eftersom Bottniabanan och stambanan kompletterar varandra. Bottniabanan skulle också ge tillgänglighet till de stora industrierna längs kusten, där bland annat Europas största massa- och papperskombinat, Husum, ligger. Inlandets skogsbruk skulle erhålla bättre avsättningsmöjligheter eftersom Bottniabanan skulle ge ytterligare direkta anknytningar till industrin och effektivisera transporterna. Genom de kortare transporttiderna förbättras vidare möjligheterna att flytta över godstrafik från landsväg (E4) till järnväg. Dessutom skapas förbättrade förutsättningar för smidig, säker och miljövänlig persontrafik mellan de stora kuststäderna, vilket möjliggör effektiva tjänsteresor, obalansutjämnande arbetspendling samt resor till och från högre utbildning och forskning.
Kapacitetsproblemen på stambanan kräver ytterligare ett spår. Detta spår blir billigare och ger betydligt större samhällsvinster om det läggs som en Bottniabana längs kusten. Banverkets kalkyler visar, tvärtemot mångas fördomar, att persontrafiken på Bottniabanan ger mycket stora samhällsekonomiska vinster. Persontrafikvinsterna ger ensamt samhällsekonomisk lönsamhet för projektet. Även godstrafiken ger betydelsefulla vinster. Metodiken för att beräkna dessa vinster är, enligt banverket, ännu bara delvis utvecklad och avspeglar inte godstransporternas stora betydelse för näringslivet och samhällsekonomin. Ett relevant beaktande av godstrafiken torde ge ytterligare samhällsekonomisk förstärkning av argumenten. Uppgradering av Ostkustbanan söder om Sundsvall behandlas nu i långt gångna förhandlingar mellan staten, kommunerna och länsmyndigheterna. Denna uppgradering är också klart samhällsekonomiskt lönsam och projekten Ostkustbanan-Bottniabanan är inbördes förstärkande.
Stambanan norr om Umeå/Vännäs mot Boden och Luleå har bättre standard än söder om Vännäs, medan Haparandabanan från Boden via Morjärv till Haparanda har låg standard. Kapacitetsproblemen Vännäs--Boden är således inte akuta, men persontrafikunderlaget för Norrbottniabanan, en framtida förlängd Bottniabana längs kusten Umeå--Robertsfors--Skellefteå--Piteå--Luleå är faktiskt lika stort som från Umeå och söderut. Universitetet i Umeå och Tekniska högskolan i Luleå blir dagspendlingstillgängliga för mer än dubbelt så många som i dag. Det finns också längs denna sträcka relativt många, för landet betydelsefulla industrier. Man behöver därför i planeringen hålla öppet för en förlängning av Bottniabanan från Umeå och norrut.
Utvecklingen i Ryssland stärker ytterligare argumenten för Bottniabanan (vilket hittills inte räknats med i de samhällsekonomiska kalkylerna). Järnvägs- och väginfrastrukturen genom Finland och Sverige torde i framtiden komma att bli betydelsefull för utvecklingen i nordvästra Ryssland. Industrin i Sverige, liksom i Finland och i Norge, torde också med förbättrad transportinfrastruktur få viktiga roller i samband med utvecklingen av den ryska ekonomin. Sverige är inte alltid längst bort och inte heller norra Sverige. Det gäller därför att konstruktivt ta tillvara de lägesfördelar vi har, när vi nu ligger närmast marknader som inom de närmaste decennierna kommer att utvecklas avsevärt.
Sammanlänkningar är nu på gång mellan de finska och ryska järnvägssystemen, även i nordliga lägen. Via Kostamus och Salla har tidigare funnits sammankopplade banor. 1994 sammanbyggs åter Kostamusbanan med Oktoberjärnvägen i höjd med Uleåborg-Kajani, vilket innebär att man smidigt når både ryska Karelens norra delar och Archangelskområdet. Planer finns att också bygga samman Sallabanan med Oktoberbanan vid Kandalaksja. Härigenom kommer Kolahalvön och Archangelskområdet samt ryska Karelen att få gena kopplingar in i det finska och svenska järnvägssystemet, vilket kommer att ge förutsättningar för svensk, finsk och norsk industri att bidra till förädling av rysk råvara, i form av mineraler, malmer och skog. Förutsättningar skapas också för export av industriell utrustning, know-how och konsumtionsvaror inom ett brett perspektiv. För en sådan utveckling är, förutom Bottniabanan, även Haparandabanan en viktig men idag otillräcklig länk. Utvecklingen av Haparandabanan behöver därför sättas in i ett vidare nordeuropeiskt perspektiv.
Samspel mellan regioner
Bottniabanan skapar starkt förbättrade möjligheter för samspel mellan kommunerna längs Norrlandskusten och man uppnår på detta sätt inbördes överlappande, sammanverkande regioner. Den med dagspendling tillgängliga arbetsmarknaden ökar ofta till mer än det dubbla. För Örnsköldsvik blir med Bottniabanan utöver de 30 000 arbetsplatserna i den egna kommunen omkring 70 000 ytterligare arbetsplatser tillgängliga via dagspendling i Umeå och Ådalen genom att Örnsköldsvik via Bottniabanan i realiteten blir en del av en samverkande arbetsmarknadsregion med sammanlagt ca 200 000 invånare. Detta ger dramatiskt förbättrade förutsättningar för den idag dagspendlingsmässigt isolerade arbetsmarknaden i Örnsköldsvik. Även övriga kommuner längs Bottniabanan blir delar av arbetsmarknadsregioner på ca 200 000 invånare och dessa regioner blir dessutom inbördes överlappande, vilket starkt reducerar rådande obalanser och dessutom skapar betydligt bättre förutsättningar för rekrytering och kompetensförsörjning till både privat näringsliv och offentlig sektor.
Umeå Universitet nås på ca trekvart vartill kommer en gångtid på 5 à 10 min i Umeå. Regionsjukhuset i Umeå, som är en strategisk arbetsplats, och dessutom står för specialistsjukvård för hela Norrland, nås från Övik också på trekvart plus 2 à 4 min gångtid. Kramfors och Sollefteå når smidigt Härnösand och Timrå/Sundsvall. Den utvidgade Sundsvallsregionen blir över 200 000 invånare i storlek när man också räknar in ostkustbanekommunerna Hudiksvall och Nordanstig. Högskoleenheterna i Härnösand och Sundsvall får förbättrade möjligheter att betjäna sitt omland och därmed även för önskvärd vidareutveckling. Östersund, Bräcke och Ånge får med Bottniabanan och Ostkustbanan avsevärt förbättrad tillgänglighet till marknader och utbud längs Norrlandskusten.
Bottniabanan ger sålunda möjligheter till större samverkande regioner, utan att man behöver överge befintlig infrastruktur och flytta människor och verksamheter till redan stora stadsregioner. Detta innebär mycket stora samhällsekonomiska vinster och innebär också att man skonar redan stora stadsregioner från överhettning, trängselproblem, svårhanterbara miljöproblem och sociala problem.
Olika infrastrukturprojekt ses ibland som enbart inbördes konkurrerande. I realiteten är de olika transportinfrastrukturerna ofta inbördes stödjande. Smidiga kopplingar järnväg--hamn ger förbättrade möjligheter för näringslivets godstransporter. Väg och järnväg kan samspela bland annat via combiterminaler, som ger möjlighet att nyttja lastbilens yttäckande egenskaper och järnvägens transportekonomiska och miljömässiga fördelar på längre sträckor. Samordningsbehov och samordningsmöjligheter finns också för persontrafiken. Effektiva resecentra, med för regionerna viktiga funktioner och arbetsplatser med smidig sammankoppling mellan transportsystemen, ger avsevärt högre resestandard och dessutom förbättrad regional funktion. Viktiga start- och målpunkter inom två km från resecentrum behöver smidigt kunna nås med gång och cykel. Resecentrum behöver dessutom smidigt kunna nås med buss och bil för resavstånd över 1 à 2 km.
Flyg och tåg behöver på längre sikt också ta tillvara samordningsmöjligheterna. Med framtida höghastighetståg kommer järnvägstrafiken att ta över stora delar av flygmarknaden inom landet, medan flyget kommer att bli allt mer betydelsefullt på de längre avstånden inom landet och till/från utlandet.
Sverige -- ett samverkande system
Olika regioner och olika kommuner har till stor del olika roller. Vissa kommuner är exportintensiva. Andra har särskilt framträdande roller för högre utbildning, forskning och specialistsjukvård. Ytterligare andra har militär utbildning. Många kommuner i periferin har dessutom stor betydelse för råvaruutvinning, för elkraft och för rekreation och turism.
I ett framtidsperspektiv är det därför betydelsefullt att landet ses som ett samverkande system. Både storstadsregioner och regioner i övriga delar av landet behöver ges möjlighet att fungera på ett tillfredsställande sätt och härigenom att uppfylla sina viktiga roller i systemet Sverige. En viktig förutsättning för god funktion är effektiva transportsystem.
Bottniabanan är en för Sverige väsentlig systemutveckling. Den bidrar till långsiktigt god konkurrenskraft i den exportintensiva industrin. Den bidrar också till att arbetskraften i olika kommuner kan nyttjas effektivt och till att man klarar den långsiktiga kompetensförsörjningen.
Investeringskostnaden på ca 6 miljarder kr för delen från Umeå till Ådalen plus ca 3 miljarder för Ådalsbanedelen Nyland--Sundsvall återbetalas till nästan det dubbla med samhällsekonomiska vinster. Bottniabanan behövs inte bara för norra Sverige. Den behövs också för att klara landets långsiktiga handelsbalans och för att klara en god miljö för storstadsregionerna.
Effektivare resursutnyttjande även på kortare sikt
Av ovanstående redovisning framgår att Bottniabanan ger effektivt resursutnyttjande på både kort och lång sikt genom effektivitetsvinster för näringsliv, arbetsmarknader, utbildningssystem etc.
Eftersom järnvägsinvesteringar, liksom väginvesteringar, i mycket begränsad omfattning påverkar handelsbalansen är dessa investeringar mycket lämpliga under en lågkonjunktur. Härvid kan nyttjas resurser som annars inte kommer till nytta. Anläggningsarbetskraft, anläggningsmaskiner, krossanläggningar inklusive arbetskraft, slipersfabriker och rälsvalsverk inklusive arbetskraft etc kan sålunda avsevärt mernyttjas.
För att uppnå detta är det betydelsefullt:
--att snarast få till stånd förprojektering av Ådalsbanan och Bottniabanan för 20 Mkr,
--att snarast få till stånd framtidsinriktade investeringar på Ådalsbanan, elektrifiering av Mellanselsspåret, triangelspår i Mellansel och ny bana mellan Örnsköldsvik och Husum,
--att därefter den från etapputbyggnadssynpunkt strategiska delsträckan Ådalen--Övik blir byggd,
--att den avslutande deletappen upp till Umeå byggs för att få fram den avgörande samhällsekonomiska lönsamheten,
--att slutlig standardhöjning utförs längs Ådalsbanan.
Efter att förprojektering av Ådalsbanan och Bottniabanan genomförts bör det snarast utredas de fysiska och samhällsekonomiska förutsättningarna för en förlängning av Bottniabanan norrut samt för uppgradering och eventuellt ny sträckning av Haparandabanan. Ett moraliskt engagemang är också angeläget för att få till stånd en utbyggnad av Sallabanan mot Murmanskområdet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en förprojektering av Ådalsbanan och Bottniabanan snarast bör komma till stånd,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behoven av att snarast få till stånd framtidsinriktade investeringar på Ådalsbanan, elektrifiering av Mellanselsspåret samt triangelspår i Mellansel,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behoven av en Bottniabana längs Norrlandskusten.
Stockholm den 26 januari 1993 Stefan Attefall (kds) Hans Dau (m) Karin Israelsson (c) Ulla Orring (fp) Sigge Godin (fp) Jan Erik Ågren (kds) Per-Richard Molén (m)
Bilaga till motionen Strategi för Bottniabanan Banverkets analyser (presenterade 1991-12-12) visar liksom Bottniabanegruppens kalkyler att Bottniabanan har en förhållandevis hög samhällsekonomisk lönsamhet. Från samhällsekonomisk utgångspunkt blir motiven att bygga Bottniabanan ytterligare förstärkta vid lågkonjunktur. Järnvägsbyggande ger liksom vägbyggande vid lågkonjunktur betydligt förbättrat resursutnyttjande inom landet utan att handelsbalansen ansträngs, beroende på att merparten av de resurser som erfordras finns lokalt i regionen och i övrigt till huvuddel inom landet. Samtidigt ger infrastrukturbyggandet förutsättningar för ökad konkurrenskraft, vilket främst blir märkbart när konjunkturerna förbättras. Både långsiktiga och kortsiktiga samhällsekonomiska motiv gör det sålunda angeläget att Bottniabanan snarast projekteras och byggs. Den strategi som förordas av Bottniabanans ledningsgrupp, har nedan vidareutvecklats: 1. Förprojektering Ådalsbanan 0,2 % av 3 Mdr = 6 Mkr Bottniabanan 0,2 % av 6,5 Mdr = 13 Mkr Projektering motiveras av god och långsiktig samhällsekonomisk lönsamhet för projektet. De långsiktiga motiven förstärks på kort sikt av att byggprojektörer nu har svår arbetsmarknad och skulle kunna föras över till grupper för anläggningsprojektering, som har god sysselsättning. Tidsmässig prioritering: 1) Ådalsbanan (För att snarast få till stånd en långsiktig utbyggnadsstrategi) (Förstudier har gjorts av Bottniabanegruppen) 2) Bottniabanan Ådalen--Övik (Test av alternativa lösningar för att snarast kunna gå in för projektering av ett huvudalternativ) 3) Bottniabanan Övik--Husum (Speciellt vad gäller lösningarna i Övik och i Husum) 4) Bottniabanan Husum--Umeå 2. Projektering för upphandling och byggande Så snart som en övergripande strategi för olika delsträckor klarlagts utifrån förprojekteringen behöver de tidsprioriterade delsträckorna projekteras för upphandling och byggande. 3. Utbyggnad Utbyggnad motiveras av samhällsekonomisk lönsamhet för projektet samt av rådande störningskänslighet för näringslivet till följd av dagens otillfredsställande järnvägsstandard. Motiven stärks av rådande arbetsmarknad. (Att avstå från byggande skulle innebära dels att den långsiktiga samhällsnyttan av projektet senareläggs, dels att byggnadskraft behöver betalas med arbetslöshetsersättning i stället för att avlönas för långsiktigt infrastrukturbyggande.) Tidsmässig prioritering: 1) Delar av Ådalsbanan (bl a Oringebackarna, geometriförbättrande rätningar, uppehållande underhåll och triangelspår Långsele) -- ca 1,5 Mdr kr fördelat på 3 år 2) Övik--Husum (inkl elektrifiering Övik--Mellansel och triangelspår Mellansel) -- 0,85 Mdr kr 3) Bollsta--Övik (från båda håll) (samtidigt som 2). Forceras pga hög samhällsekonomisk betydelse. -- 2,85 Mdr kr 4) Husum--Umeå -- 1,85 Mdr kr 5) Avslutande delar längs Ådalsbanan. -- ca 1,5 Mdr kr