Inledning
Hela landets resurser och produktionsförutsättningar måste tas till vara. Målsättning för centerns regionala utvecklingspolitik är att hela Sverige ska leva och utvecklas. Ett strategiskt viktigt område som kan bidra till att uppnå detta mål är utbyggnaden av en fungerande infrastruktur. Centern har under många år varit pådrivande i dessa frågor och fullföljer också denna politik i regeringsställning. Idag finns beslut om investeringar i vägar och järnvägar i en omfattning som aldrig tidigare.
Nu vill vi i centern gå vidare med ytterligare satsningar för att skapa ett infrastruktursystem som ger ännu bättre förutsättningar för utveckling och tillväxt i alla delar av landet. Vår utgångspunkt är att det är samhällsekonomiskt klokt att göra investeringar på alla nivåer i infrastrukturen. På så sätt skapas förutsättningar för att ta till vara och utveckla de resurser som varje region och dess människor representerar.
Vår utgångspunkt är att det måste vara samhällets uppgift att ge nödvändiga förutsättningar för arbete, utbildning, företagande och boende i alla delar av landet. Det betyder bland annat att staten ska bidra med strategiskt viktiga investeringar i infrastruktur.
Ett sådant synsätt delas också av den statliga Produktivitetsdelegationen som bl a drog följande slutsats: ''Skall svenska regioner behålla sina positioner i Europa utan vidgade skillnader inom landet, behöver tre typer av infrastruktur förbättras. Det gäller för det första internationella transport- och kommunikationslänkar. Det gäller vidare mellanregional infrastruktur som kan förstärka det ekonomiska samspelet mellan olika delar av landet. För det tredje gäller det infrastrukturens kapacitet och kvalitet inom varje del av landet.''
I denna motion presenteras förslag till hur staten med relativt små insatser kan bidra till att sydöstra Sverige får ett sammanhållet tågburet kommunikationssystem.
Utgångsläget i sydöstra Sverige
Svag befolknings- och arbetsmarknadsutveckling
Sydöstra Sverige har länge haft en svag befolknings- och sysselsättningsutveckling. En av orsakerna är kommunikationsläget i förhållande till övriga Sverige. Såväl vägar som järnvägar har varit eftersatta. Linköpings arbetsmarknad spelar en allt viktigare roll för sysselsättningen i södra Östergötland. Inte mindre än 31% av de förvärvsarbetande i Kinda kommun pendlar ut från kommunen, flertalet mot Linköping.
En betydande del av Linköpings expansiva utveckling kan hänföras till statliga beslut om inrättande av teknisk högskola och universitet. I andra avseenden, t ex beträffande Saabs utveckling spelar statliga beställningar (Viggen, JAS) en betydelsefull roll för arbetsmarknadsutvecklingen.
På motsvarande sätt kan konstateras att just frånvaron av statliga insatser, omlokaliseringar, lokaliseringsstöd och offensiva infrastrukturinsatser har varit en starkt hämmande faktor för Kalmar läns befolknings- och arbetsmarknadsutveckling. De statliga insatserna har begränsats till etableringen av Teleskolan och Högskolan i Kalmar. Utbyggnaden av högskolan har gått långsamt och tillgångtill fasta forskningsresurser saknas.
Ett eftersatt och otillräckligt kommunikationssystem
För Kalmar läns del ligger det största handikappet i kommunikationssystemet. De långa avstånden mellan norra och södra länsdelen i kombination med otillräcklig vägstandard och frånvaron av nord--sydgående järnvägstrafik hämmar länets möjligheter ur närings- och arbetsmarknadssynpunkt. Resultatet blir att norra länsdelen blir mer och mer beroende av Linköpingsregionen samtidigt som södra Kalmar län i praktiken är avskärmat från samma region.
Pendlingsmönstret söderifrån förstärks nu ytterligare och pendling sker alltmer från orter som Österbymo, Gullringen och Vimmerby i norra Kalmar län. Behovet av goda kommunikationer söderifrån till Linköping förstärks härigenom. Alternativet kan för många bli flyttning. Det förutsätter dock andra samhällsinvesteringar i byggande och service och medför en ytterligare försvagning av de orter och områden som i så fall överges.
Utveckla sydöstra Sverige genom en satsning på tåg
Ett modernt samhälle kännetecknas av omfattande transportbehov. Inom EG och även i USA, Canada och Japan görs mycket stora järnvägsinvesteringar. Dessa ökar nu ytterligare genom att man menar att sådana investeringar är avgörande för näringslivets konkurrenskraft och en god samhällsekonomisk utveckling.
Behovet av investeringar för att i Sverige bygga upp ett heltäckande, effektivt och konkurrenskraftigt järnvägsnät är stort. Den sittande fyrklöverregeringen har påbörjat detta arbete. Det är nu viktigt att vi minst bibehåller den nuvarande nivån också ett långt stycke in på 2000-talet.
I tågtrafiken förenas alltmer ekonomi och ekologi. Ny teknik och konkurrens utvecklar järnvägen under 90-talet. I Sverige introduceras snabbtågen under 90-talet, samtidigt som nästa snabbtågsgeneration börjar skisseras.
Det finmaskiga järnvägsnätet måste utvecklas
Trafikutvecklingen förutsätter nya transportstrukturer också i det mer finmaskiga järnvägsnätet. Stambanornas eget passagerarunderlag måste kompletteras med omfattande regionaltrafik med tåg, buss eller bil. Moderna tåg på regionala banor kan spela en central roll såväl för den regionala trafiken som för fjärrtrafiken.
Befolknings- och sysselsättningsutvecklingen i sydöstra Sverige har, som vi påpekade tidigare, länge varit svag. Orsakerna kan bl a sökas i det undermåliga och eftersatta kommunikationsnätet. Nu har dock förändringar börjat ske. Kust-till-kustbanan Kalmar -- Växjö -- Alvesta -- Borås -- Göteborg rustas upp och kommer att trafikeras med snabbgående tåg.
Stångådalsbanan mellan Linköping och Hultsfred tillhör de länsjärnvägar i landet som haft den kraftigaste resandeökningen. 1982/83 reste 1 580 personer per vecka någon sträcka på banan. Tio år senare, 1992, reser drygt 5 000 personer per vecka med tåget, trots att banan är långsam och vagnarna inte helt nya. En fortsatt resandeuppgång skulle kunna ske om järnvägen upprustas.
Positiva effekter av en satsning på regionaltågstrafik mellan Linköping och Kalmar
Förutsättningar finns för en upprustning av järnvägen mellan Linköping och Kalmar och för en framtida trafik med regionaltrafik Linköping -- Kalmar -- Karlskrona -- Hässleholm. Upprustningen kan ske till rimliga kostnader. Men det kräver att staten tar ett betydande ansvar för upprustningen och att länstrafikens huvudmän tar ansvar för att trafikera banan.
Upprustningen skulle innebära en 23,5 mil lång fjärrtrafikförbindelse sträckan Kalmar -- Linköping via Stångådalsbanan Linköping -- Hultsfred och bansträckan Berga -- Kalmar.
Kalmar län skulle för första gången i modern tid få ett kommunikationssystem som knyter samman nästan hela fastlandsdelen av länet med fungerande järnvägstrafik.
Den förbättring av kommunikationerna som genomförandet av detta förslag innebär skulle ge flera positiva effekter. Det skulle stimulera privata etableringar och investeringar. Turismen på Öland och i övriga Kalmar län skulle få ett uppsving genom att möjligheter skulle ges till flera veckoslutsbesök. En förlängning av turistsäsongen skulle också ske. Det skulle medverka till en bättre fungerande arbetsmarknad. Främst skulle kvinnornas situation förbättras. Förvärvsfrekvensen för kvinnor skulle bli mer likartad vad som gäller i Linköpingsregionen.
Förutsättningarna att på ett kreativt sätt ta till vara demokratiseringen i Östeuropa och de baltiska staternas självständighet skulle öka för sydöstra Sverige som i övrigt har ett gynnat läge i Östersjöområdet. Överhuvudtaget skulle det allmänna lokaliseringsläget förbättras. De långsiktiga effekterna kan knappast bli annat än positiva.
Förslag till banupprustning och regional och interregional tågtrafik med lutningsbar vagnkorg sträckan Kalmar -- Linköping
Upprustningsförslag
De följande förslagen baseras på en utredning om den framtida tågtrafiken Kalmar -- Linköping som Åke Pettersson utfört på uppdrag av Bandelsrådet för Stångådalsbanan. SJ:s huvudkontor har bidragit till utredningen med en konsultstudie om snabbgående regionaltåg med lutande vagnkorg och Banverket med bedömningar och kostnadsberäkning av lämplig upprustningsnivå.
Vårt förslag till utveckling av regionaltågstrafiken i sydöstra Sverige skulle med fördel kunna tjäna som modell för en liknande utveckling i andra delar av landet.
En central dominerande faktor vid nyinvestering och upprustning av järnväg måste vara restidsaspekten. Restiden med tåg måste vara konkurrenskraftig både gentemot buss och bil. Det förutsätter en hastighet, exklusive inbromsning, stopp och start vid hållplatser, på drygt 100 km/tim. För att med konventionella persontåg uppnå en sådan hastighetsstandard krävs omfattande ingrepp i banunderbyggnaden. Kostnaden för detta skulle bli avsevärt högre än i följande förslag.
Investera i regionaltåg med lutande vagnkorg vilket är samma teknik som på SJ:s snabbtåg. Sådana tågsätt finns redan i trafik i Tyskland. Tåget har beteckningen VT 610. Det är ett tvåvagns dieselelektriskt motorvagnståg med relativt påkostad inredning. Högsta hastighet är 160 km/tim. Tack vare lutningsmekanismen kan tåget ta kurvor med ca 30% högre hastighet än konventionella tåg med bibehållen säkerhet och komfort. De norska statsbanorna har meddelat att man under 1993 kommer att låna ett sådant tågsätt för prov i Norge. SJ överväger samma åtgärd.
SJ Stab har låtit K-konsult genomföra en förstudie om möjligheter och ekonomiska konsekvenser att använda tåg med lutningsbar vagnkorg i matartrafik på sidolinjer i Sverige. Det tyska VT 610-tåget utgjorde grunden för studien. Studien gav bl a följande resultat. Snabbare tåg ger lägre kostnader och högre intäkter. Varje tågsätt blir dyrare men produktivitetsökningen väger mer än väl upp detta. Konkurrenskraften och attraktiviteten ökar.
En kompletterande förstudie visade att banans geometri efter upprustning medger en restid på ca 2 tim och 50 min mellan Linköping och Kalmar. Grundidén med studien har varit att skapa en högklassig frekvent, snabb och direkt trafik, som ger sydöstra Sverige ett markant lyft ifråga om trafikkvalitet. Detta skulle kunna ske genom att binda samman de deltrafikområden som existerar eller kan tänkas bli aktuella till en direkt genomgående linje Stockholm -- Nyköping -- Linköping -- Kalmar -- Karlskrona -- Kristianstad -- Malmö.
Ett rimligt antagande är att den upprustningsnivå vi föreslår för banan Linköping -- Kalmar kommer att medge betydligt högre hastigheter om man i framtiden trafikerar med tågsätt med lutande vagnkorgar. Eftersom fortsatt knapphet på underhållsmedel kan förväntas får en upprustning inte ske till en så låg och underhållskrävande nivå att nya investeringar relativt snart blir nödvändiga. Det är därutöver angeläget att en upprustning medför sänkta driftskostnader.
En upprustning av Stångådalsbanan Linköping -- Kalmar innebär bl a rälsbyte och utbyte av ballast för hela sträckan, delvis utbyte av slipers, borttagande av vissa plankorsningar, införande av ATC, reinvesteringar i broar m m. Kostnaden beräknas till 181,5 milj kr.
Upprustning av sträckan Berga -- Kalmar innebär liknande åtgärder som för Stångådalsbanan. På den norra otrafikerade delen är dock materialet i gott skick. Kostnaden beräknas till 115 milj kr.
Kostnadsfördelning och trafikeringsavtal
Den totala upprustningskostnaden är, som framgått ovan, för båda bansträckorna beräknad till 296,5 milj kr i prisläge 92/93. Fördelat på egentligt banunderhåll och övriga investeringar blir kostnaden 224 milj kr för baninvesteringar och 74,5 milj kr för övriga åtgärder. I rådande arbetsmarknadsläge och med effektiva system för upphandling kan möjligheter finnas att minska kostnaden något efter detaljprojektering.
Förutsättningen för att en upprustning ska komma till stånd är att staten tar huvudansvaret för upprustningen. Detta motiveras bl a av regionalpolitiska, arbetsmarknadspolitiska och interregionala trafikeringsskäl.
Vårt förslag är att en statlig satsning för utveckling av tågkommunikationerna i sydöstra Sverige ska utgöra en del i den infrastruktursatsning om 30 miljarder kr (utöver ordinarie anslag) under resten av 90-talet som föreslås i budgetpropositionen (prop 1992/93:100 bil 7).
Om staten tar huvudansvaret för investeringen är det rimligt att berörda länsstyrelser och länstrafikhuvudmän ikläder sig förpliktelser för upprustningen och för att möjliggöra trafiken. Förslagsvis bör de bägge länsstyrelserna bidra med 10 milj kr vardera till upprustningen.
Det betyder att statens insats skulle bli 276,5 milj kr. Det kan jämföras med statens extrabidrag till investeringar i Svealandsbanan söder om Mälaren med 2,16 miljarder kr och extrabidraget till Mälarbanan norr om Mälaren med 3,75 miljarder kr.
Upprustningen av de två bandelarna skulle ske under en period av två år, dock med ett års förskjutning för banan Berga -- Kalmar. Det betyder en total upprustningsperiod på tre år. Ett trafikeringsavtal upprättas mellan staten och länstrafikhuvudmännen där länstrafikhuvudmännen förbinder sig att trafikera den upprustade banan med minst fem dubbelturer per dag för en period av minst tio år. Busslinjer tidtabellanpassas för matning till och från järnvägen samt parallell busstrafik med järnvägen undviks.
Om nya tågsätt tas i bruk för snabb transport med tvåtimmarstrafik Kalmar -- Linköping bör avtalet kunna omförhandlas. Målsättningen ska vara att tvåtimmarstrafik med snabbgående regionaltåg efter en inkörningsperiod ska vara ekonomiskt självbärande. Kompletterande matartrafik med tåg för arbetsplats- och skolresor efter vissa sträckor kan vara nödvändig även vid en snabbtrafikering av banan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utveckling av det finmaskiga järnvägsnätet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om banupprustning och interregional tågtrafik med lutningsbar vagnkorg på sträckan Kalmar--Linköping,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utvecklingen av regional- och interregionaltrafiken i sydöstra Sverige kan tjäna som modell för en liknande utveckling i andra delar av landet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kostnadsfördelning och trafikeringsavtal för upprustning och trafikering av banan Kalmar--Linköping,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den statliga finansieringen av upprustningen av banan bör ingå som en del i den i budgetpropositionen föreslagna satsningen på infrastrukturinvesteringar om 30 miljarder kronor under resten av 1990-talet.
Stockholm den 25 januari 1993 Roland Larsson (c) Agne Hansson (c) Marianne Jönsson (c)