Götalandsbanan
Järnvägsutbyggnad och förbättring av befintliga järnvägar är viktiga delar av miljö- och regionalpolitiken.
I västra Sverige är försurningsskadorna oroande. Skadorna på sjöarna har varit kända i mer än tjugo år. Försurning av skogsmarken har gett sig till känna senare men har under ett antal år varit klart identifierbar. Det finns egentligen bara en väg att gå för att få balans i naturen igen. Vi måste minska de utsläpp som orsakar försurningen. De kalkningsåtgärder som sätts in är nödvändiga för att hejda förloppet och minska skadornas omfattning, men det är ingen långsiktig lösning på detta allvarliga problem.
Utsläppen från trafiken är den största enskilda källan som försurar mark och vatten. Därför är åtgärder för att minska på biltrafiken och öka både person- och godstransporter på järnväg nödvändiga åtgärder.
Bygg Götalandsbanan
En Götalandsbana som förbinder Sjuhäradsbygden med Göteborg och Stockholm kommer att ge drastiska förbättringar för hela regionen. Samtidigt kommer utsläpp från trafiken att bli mycket mindre. Försurningssituationen skulle bli bättre och det är nödvändigt att den blir det.
En bana som går mellan Göteborg och Stockholm över Borås, Ulricehamn, Jönköping, Linköping och Norrköping skulle ge både människor och företag förbättringar. En sådan förbättring av restider och godstransporter skulle ge företag i Sjuhäradsbygden förbättrade konkurrensmöjligheter med företag som finns i andra regioner. Både i Sverige och i utlandet.
Götalandsbanan skulle knyta samman fyra av landets större centra, Norrköping, Linköping, Jönköping och Borås. I dessa regioner bor 900 000 människor, och räknar man också in ändpunkterna Göteborg och Stockholm kommer en Götalandsbana att betjäna omkring 4 miljoner människor. Det är också många företag som finns efter en Götalandsbana och som därmed skulle ges helt nya möjligheter att förse såväl den svenska marknaden som den europeiska marknaden med varor. Sjuhäradsbygden liksom andra regioner längs banan skulle bli en attraktiv och fördelaktig lokaliseringort för många nya företag, vilket skulle ge arbetstillfällen till bygden. Våra ekonomiska och sociala kontakter med Europa blir allt intensivare och kommer säkert att utvecklas ännu mer de närmaste åren. Skall vi klara det avstånd vi bevisligen har till Europa behöver vi moderna transportsystem, som tar hänsyn till både människors, näringslivets och miljöns behov. Vi behöver slå vakt om och utveckla vår hemmamarknad, vårt tekniska kunnade och vidga företagens rekryteringsmöjligheter. Vår omsorg om miljön kräver strängare hushållning med mark och energi; vi måste minska belastningen från trafiken och också göra den säkrare. Allt detta kan vi göra genom att satsa på Götalandsbanan och även andra satsningar för att göra järnvägstrafiken mer effektiv.
Götalandsbanan skulle ge korta restider mellan Göteborg och Stockholm, omkring två timmar, och därmed göra flyget på denna sträcka ofördelaktigt, en mycket stor miljövinst. För orter efter banan kommer därmed restiden till både Göteborg och Stockholm att bli mycket kort, för de allra flesta omkring en timma vilket kan räknas som pendlingsavstånd. Banan blir mindre än 500 km lång och skall ge möjlighet till hastigheter på över 300 km/tim. Götalandsbanan är en lönsam affär. Projektgruppen för projekt Götalandsbanan har gjort beräkningar för ekonomin i ett järnvägsbygge som förbinder Stockholm och Göteborg den kortaste och snabbaste vägen. Kalkylen visar att det är företagsekonomiskt lönsamt att bygga banan. Det ekonomiska utfallet beror visserligen på hur kostnaderna för byggandet av banan beaktas. Om bolaget ''AB Götalandsbanan'' måste bära kostnaderna för byggandet fullt ut tar det 21 år innan det blir ett nollresultat. Om bolaget däremot endast belastas med Banverkets avgifter på nuvarande nivå, har man nollresultat redan första året. Skall bolaget täcka drifts- och underhållskostnader fullt ut når man ett nollresultat efter fem år. Då har man räknat med ett avkastningskrav på åtta procent. Till detta skall läggas de samhällsekonomiska vinster en sådan här järnväg ger, genom en ökad aktivitet i alla regioner som banan förbinder. De minskade utsläppen från trafiken, som blir resultatet av att både person- och godstransporter flyttas från väg till järnväg, är också betydande.
Jag anser att byggandet av Götalandsbanan skall starta så snart som möjligt och att den kommer med i den plan för järnvägsinvesteringar som skall fattas beslut om under detta riksmöte. Utbyggnaden kan ske i etapper och jag anser att det är klokt att börja med sträckan Göteborg -- Borås för att på det sättet få över persontransporter från vägen till järnvägen. Det är många som i dag pendlar på denna sträcka och som då väljer bilen istället för tåget. Som jag inledningsvis nämnde så är försurningssituationen och skogsskadorna så allvarliga i regionen att en sådan minskning av vägtrafiken är nödvändig om skadorna på skog och natur skall kunna minskas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om byggandet av en Götalandsbana.
Stockholm den 22 januari 1993 Lennart Brunander (c)