En totalt fri konkurrens på järnvägen 1/1 1995 utreds för närvarande. Järnväg är det trafikslag som är mest volymberoende för att gå ihop. Detta volymberoende innebär att konkurrens på stambanan på de mest lönsamma delarna omedelbart skulle ge SJ stora ekonomiska problem. Konsekvenserna skulle bli att konkurrenterna inte skulle kunna erbjuda särskilt mycket lägre priser för resenärerna men att samhället återigen skulle behöva stötta SJ ekonomiskt eller att SJ tvingades lägga ner ytterligare järnvägar. Vi tror alltså inte att konkurrens på stambanan skulle leda till ett bättre och mer konkurrenskraftigt järnvägssystem, vilket ju är den uttalande politiska målsättningen i vårt land. Inget land har, så vitt vi vet, med framgång infört konkurrens på stambanorna. Mycket tyder på att det skulle bli ett onödigt och dyrt experiment. Konkurrens bör alltså inte införas på stambanan.
En ökad flexibilitet och konkurrens beträffande järnvägssystemet i övrigt tror vi skulle kunna leda till att järnvägen ökade sin konkurrenskraft gentemot andra trafikslag. Trafiktillstånden på matarbanor, s.k. shortlines, bör kunna ges till den trafikutövare som kan ge den volymmässigt största trafiken. Det skulle innebära att privata järnvägsföretag ges möjlighet att utveckla trafik på de delar av järnvägsnätet som nu under en lång tid har haft ett vikande trafikunderlag. Erfarenheter, framförallt i USA, visar att små och flexibla järnvägsföretag förmår skapa stora nya trafikmängder på järnväg. Denna trafik från matarbanorna ger även en större trafikvolym på stomnätet och bidrar till att stärka även SJ:s konkurrensmöjligheter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte avreglera järnvägstrafiken på stambanan och att öppna för full konkurrens om trafiktillstånden på matarbanorna.
Stockholm den 21 januari 1993 Inga-Britt Johansson (s) Anders Nilsson (s)