I nuvarande planeringsläge för investeringar i järnvägstrafik diskuteras en ny Riksbangård Syd, som ska ta hand om godstrafik till och från Sverige.
Eftersom tågen i dag går genom tättbefolkade områden har kommunerna Eslöv, Kävlinge, Lomma, Lund och Svalöv pekat på behovet av att även lösa detta problem. Ett separat godsspår har studerats.
Om marknadsandelarna för godstrafik på järnväg ska öka, krävs en rad åtgärder. Inte bara rangering blir aktuell utan även direkt tåg utan uppehåll och rangering. Skall investeringar i järnväg ge konkurrensfördelar måste också järnvägen utveckla sitt produktsortiment.
Nyligen har en lokaliseringsutredning för Västkustbanan genom västra Skåne gjorts. En utbyggnad av Västkustbanan enligt utredningens förslag ger förutsättningar att öka järnvägens andelar av såväl gods- som persontrafik. Restiderna minskas genom höghastighetståg. Om stambanenätet dessutom byggs ut på ett sätt som möjliggör regional och kanske även viss lokal trafik, utökas naturligtvis användningsområdet och den kommersiella potentialen i investeringarna påtagligt.
Att i de tättbefolkade områdena skilja på gods- och persontrafiken kommer sannolikt att aktualiseras av kapacitetsskäl men också av miljö- och säkerhetsskäl.
Det är många viktiga järnvägsinvesteringar som diskuteras i hela Öresundsregionen. Det är oerhört viktigt i nuvarande ekonomiskt ansträngda situation att dessa investeringar koordineras och prioriteras på ett maximalt sätt. Investeringar som på lång sikt utvecklar järnvägstrafiken måste prioriteras. En betydande ökning av investeringsramarna i förhållande till regeringens budgetförslag är också en förutsättning för att komma i gång med nödvändiga investeringar på järnvägsområdet och för att komma i fas med den utveckling som sker i övriga Europa.
Såväl Banverkets som SJ:s utredningsmaterial visar att en samlad lösning av rangeringen av godstrafik i en Riksbangård Syd är ekonomiskt lönsam och ger goda förutsättningar för en utveckling av godstrafiken och en ökad integrering med järnvägstrafiken i Europa.
Det krävs nya samarbetsformer för att klara det internationella gods- och persontrafikperspektivet. Planeringen kan inte bara omfatta vårt land utan måste koordineras med danska och nordtyska planer. Först då kan man nå en maximal effekt av investeringarna. Förutom ett internationellt perspektiv på järnvägsfrågorna i Öresundsregionen måste järnvägsfrågorna i södra Sverige få en strukturplan som helhet.
I Skåne kommer all internationell trafik, på järnväg (och på väg), att på ena eller andra sättet passera genom ett av våra mest tättbefolkade områden. Möjligheten kommer att finnas att skapa utomordentliga förbindelser av lokaltågskaraktär på båda sidor av sundet. Skall Öresundsregionen kunna växa samman befolkningsmässigt och kommmersiellt fordras bra lokaltågsförbindelser. Tyvärr är tågförbindelserna i dag nästan enbart i nord-sydlig riktning medan de öst-västliga tågförbindelserna saknas. Det är därför angeläget att Banverket vid sitt prognosarbete för Västkustbanan och Landskronas anslutning till stambanenätet också möjliggör en anknytning till Teckomatorp och Eslöv.
Man bör med en utbyggnad av Västkustbanan och en lokalisering av Riksbangård Syd i Mellanskåne kunna finna att gods- och persontrafiken också kan stödja järnvägsutvecklingen på lokaltågsområdet. En riksbangård i ''tratten'' mellan stambanorna bör också kopplas till det lokala tågnätet. Detta bör banverket beakta i sin planering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anläggande av Riksbangård Syd och andra järnvägsinvesteringar i södra Sverige/Öresundsregionen.
Stockholm den 21 januari 1993 Gunnar Nilsson (s) Anita Jönsson (s)