Välfungerande kommunikationer är en av de faktorer som starkt påverkar en regions utveckling. För Östergötland centralt har ''stråket längs stambanan'' ett bra kommunikationsläge, för bl.a. Motala är förutsättningarna betydligt sämre.
Motala kommun är mycket beroende av att persontågtrafiken upprätthålls på sträckan Mjölby-- Hallsberg, eftersom det är vår länk till stambanan och övriga Sverige. Dessutom har denna del stor betydelse som länk mellan Sydsverige och Bergslagen samt mellan södra och västra stambanan.
De senaste åren har det skett indragningar på sträckan Mjölby--Hallsberg vilket för Motalas del har inneburit att kommunikationerna till och från Motala har försämrats.
Från sommaren 1992 har ytterligare neddragning skett av persontågtrafiken. Med nuvarande spridda turer som kvarstår kommer resandeunderlaget att försämras ytterligare inför nästa upphandlingsperiod. Sannolikt riskerar trafiken att försvinna helt med nuvarande trafikuppläggning.
Den interregionala trafik som upphandlas av staten bör om möjligt i större utsträckning anpassas efter de resandebehov som finns utmed sträckan. Det gäller det pendlingsbehov som finns framför allt mellan Motala och Mjölby. Det interregionala resandet har nytta av en sådan anpassning eftersom resande mot Stockholm och Sydsverige får tidiga morgonförbindelser, vilket är till stor fördel för exempelvis konferensdeltagare. Det är även av stor vikt att kvällsturer finns för att möjliggöra ett interregionalt resande mot bl.a. Stockholm över dagen.
Skall trafiken på linjen vara livskraftig bör ytterligare ca 2--3 turer upprätthållas vid tidpunkter som är intressanta för arbetsresor när det gäller hela bandelen. När det gäller dessa resor finns det en stor pontential av bilresenärer, ännu fler sedan den senaste bensinprishöjningen, som med bättre tågförbindelser kan lockas över till tågresande.
Vi motionärer menar att persontågtrafiken på sträckan Mjölby--Hallsberg kan göras mer attraktiv för resenärerna. Genom att anpassa tidtabellen till resandebehoven samt genom aktiv marknadsföring kommer resandefrekvensen att öka och bandelens lönsamhet att förbättras.
Trafikutskottet uttalade hösten 1992 att sträckan Mjölby--Hallsberg utgör en viktig förbindelseled mellan Bergslagen och södra Sverige.
Vi menar att för att trafiken på linjen skall vara livskraftig så behöver turtätheten ökas. Det behövs ett mer kraftfullt agerande från regeringens och riksdagens sida för att upprätthålla denna viktiga förbindelseled.
Sammanslutningen Rail Forum Sweden pekar i sin rapport ut sträckan Mjölby--Hallsberg som viktig ur godstrafiksynpunkt och föreslår att den skall byggas ut till dubbelspår.
Det är naturligtvis den bästa lösningen om linjen Mjölby--Hallsberg får dubbelspår men då inte endast för godstrafik. Den samhällsekonomiska vinsten ökar om upprustningen också finansieras av och görs tillgänglig för persontrafiken. I väntan på en investering i dubbelspår bör i första hand ombyggnad ske av 8 km krokig bandel strax norr om Motala (Stenstorp) samt genom att bygga ut befintliga mötesplatser på sträckan Mjölby--Hallsberg kan såväl persontågtrafiken som godstrafiken öka.
Ett annat problem är att upphandlingen av interregionala resor sker på årsbasis. De för varje år upphandlade förbindelserna är svåra att marknadsföra för de resande då risken hela tiden är stor att förbindelserna dras in kommande trafikår.
För att få fler resenärer till tåget behövs en mer långsiktig planering som visar att det är en stadigvarande förbindelse, som gör att exempelvis näringslivet i Motala kan hävda att det finns bra kommunikationer som ger utvecklingsmöjligheter i kommunen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om persontågstrafiken på banan Mjölby--Hallsberg,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att upphandling av interregional persontågstrafik på banan Mjölby--Hallsberg bör gälla för längre period än för ett år.
Stockholm den 14 januari 1993 Sonia Karlsson (s) Lars Stjernkvist (s)