Genom de politiska förändringar som nu sker i före detta Sovjetunionen ökar snabbt intresset för en ökad öst- västhandel på Nordkalotten, främst med Ryssland och de tättbefolkade regionerna på Kolahalvön. Det finns ett stort intresse i t.ex. Murmansk- och Belomorskregionerna att öka handelsutbytet med de skandinaviska länderna och Nordeuropa. Huvudproblemet är de dåliga kommunikationerna. Vägnätet på den ryska sidan är t.ex. under våren svårframkomligt för tung trafik.
Därför pågår nu en återuppbyggnad av järnvägen från Finland till Kotskomo i Ryssland. Bansträckan beräknas vara helt färdig 1994.
Då skapas en direkt järnvägsförbindelse från Haparanda till Murmansk -- Transsibiriska järnvägen -- och med hamnstaden Belomorsk. Därmed underlättas transporter till Sverige av bl.a. malmer, mineraler, massaved och sågtimmer. Den svenska exporten får också ett uppsving genom dessa direktkommunikationer in till de ryska storstadsregionerna i nordvästra delarna av landet.
Det finns ett problem för att vi i Sverige skall kunna tillgodogöra oss denna trafik, det är terminalhanteringen i Haparanda. Genom att den finsk/ryska spårvidden är 1 524 mm och den svenska är 1 435 mm omlastas eller omaxlas vagnarna från Finland. Den terminalanläggning som är i drift är otidsenlig och fyller inte moderna effektivitetskrav. Anläggningen medger inte snabba höjningar av kapaciteten. Därmed riskerar man att godsströmmarna körs ner via Finland i stället för den kortaste vägen via Haparanda. I södra Finland har moderna omaxlingsanläggningar byggts där tunga godsvagnar omaxlas på fem minuter. Den nya tekniken ger ännu snabbare omaxlingstider där hela godståg kan omaxlas på 25 minuter.
En ny omaxlingsstation i Haparanda möjliggör effektiva transporter med Ryssland och länderna öster om Finland. Via den Transsibiriska järnvägen kommer frakttiderna av containergods mellan Fjärran Östern och Skandinavien att halveras. Därför bör snarast den flaskhals som den gamla omlastningsstationen i Haparanda utgör ersättas med en ny omaxlingsstation.
En följd av en snabbt ökande trafik på bandelen Boden-- Haparanda är det långsiktiga behovet av upprustning av bandelen. Det är därför angeläget att bandelen överförs till stamnätet. Inte minst banans internationella betydelse motiverar ett införlivande i stamnätet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om byggandet av en ny omaxlingsstation i Haparanda,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överförandet av bandelen Boden--Haparanda till stamnätet.
Stockholm den 14 januari 1993 Sten-Ove Sundström (s) Bruno Poromaa (s) Åke Selberg (s) Leif Marklund (s) Monica Öhman (s) Ewa Hedkvist Petersen (s)