Ett samhälle ordnar avgiftsbelagda parkeringsplatser för att lokala centra skall bli framkomliga. Avgiftsbeläggningen är inte i första hand en inkomstkälla för kommunen utan mera ett sätt att få en efterfrågestyrning. Priset får avgöra hur nära centrum man skall ställa sitt fordon.
Handikappade med parkeringstillstånd är helt beroende av bilen för att kunna leva ett normalt liv och kunna uträtta sina ärenden. Oavsett antalet handikappade bör varje kommun se till att deras behov tillgodoses.
Kommunerna tillämpar olika principer. Några har brist på platser för handikappade, andra tillämpar parkeringsavgifter och en del har en ytterst generös inställning till de rörelsehandikappade, som innebär att de ges rätt att parkera sitt fordon i stort sett överallt där det inte av trafiksäkerhetsskäl är förbjudet.
I Norge, Finland, Tyskland, Italien, Storbritannien och Frankrike kan en handikappad med särskilt utfärdade parkeringstillstånd ställa sin bil nära eller i anslutning till den plats, där förrättningen skall ske.
Den svenska synen på det här området -- som så klart avviker från den generösa inställningen ute i Europa -- är kanske en konsekvens av att Sverige inte deltagit i krig på länge och därför inte har några krigsinvalider.
De handikappade bör få rätt till fri parkering där deras fordon kan stå utan att riskera stocknings- eller trafiksäkerhetsmässiga problem.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring av reglerna för parkeringstillstånd till handikappade.
Stockholm den 25 januari 1993 Per-Richard Molén (m)