Nyligen presenterades en utredning om hur AB Svensk bilprovnings monopolställning skall kunna upplösas. Denna utredning väcker stora farhågor kring den framtida tillgången på besiktningsservice i glesbygd. Glesbygdsborna är särskilt beroende av biltransporter och därför måste, enligt Glesbygdsmyndigheten, innan monopolet upphör, lösningar hittas som garanterar tillgänglig service till en rimlig kostnad.
En möjlighet att bibehålla besiktningsservicen i glesbygd och kanske t.o.m. utveckla den är att vanliga verkstäder får tillstånd att utföra bilbesiktning. För många glesbygdsverkstäder skulle detta säkert vara ett välkommet komplement till övrig verksamhet och en förenkling för kunden. Detta alternativ har dock utredaren valt att bortse från trots att det internationellt är den vanligaste formen. I stället föreslås att en ackrediterad besiktningsman kan utföra bilprovning i en glesbygdsverkstad om där finns erforderlig utrustning.
I dagsläget finns det 30 stationer som inte uppfyller de avkastningskrav som SBP uppställer. Läggs de ner efter det monopolet upphör kommer nästan hälften (22 av 57) bilprovningsstationer i de sju skogslänen att försvinna. Tillkommer inget annat alternativ i dessa kommuner berörs nästan 80 000 bilar i trafik. Det blir befolkningen i 22 kommuner, de flesta boende i ett sammanhängande stråk i Norrlands inland, som kommer att ha mer än fem mil till närmaste bilbesiktning.
Enligt Svensk bilprovnings egna beräkningar kommer man att behöva höja avgiften till 400 kronor för besiktning på stationer i glesbygd för att nå avsättningskraven. Utredningen föreslår fri prissättning på sikt, men pekar också på behovet av särregler i glesbygd. Det är inte rimligt att glesbygdsbor med redan höga transportkostnader påläggs ytterligare kostnadsbelastningar i form av högre avgifter och ökade resekostnader till och från besiktning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Svensk bilprovning.
Stockholm den 22 januari 1993 Lena Boström (s)