Väl fungerande kommunikationer är av avgörande betydelse för ekonomisk tillväxt, sysselsättning och god livskvalitet. I regioner med långa avstånd, i glesbygden och i de s k skogslänen är detta särskilt viktigt. Därför krävs särskilda insatser för kommunikationerna i det svenska inlandet. Med målsättningen att hela Sverige ska leva, förutsätts en aktiv regionalpolitik med bl a satsning på en utbyggd infrastruktur i form av moderna järnvägar och förbättrat vägnät.
Inlandskommunerna har sedan bildandet av Inlandskommunernas Ekonomiska Förening (IEF) på ett mycket konstruktivt sätt drivit arbetet för en medveten utveckling av inlandets turistiska möjligheter. Arbetet har haft målsättningen att rädda och utveckla trafiken på Inlandsbanan samt att lansera begreppet Inlandsvägen som en trafikåder genom hela det svenska inlandet från Halmstad via Skövde--Kristinehamn--Vansbro, för att sedan ansluta till riksväg 45, strax söder om Mora.
Sedan 1991 har en enhetlig vägnumrering, riksväg 45, från Göteborg, väster om Vänern via Torsby--Malung-- Mora, skapat möjligheten till en sammanhållen trafikåder ända från Sicilien till Nordkap. Redan idag går Europaväg 45 från Göteborg söder ut via Fredrikshamn--Hamburg-- München--Rom till Siciliens sydkust. Genom att den svenska delen, riksväg 45, lyfts till Europavägsstatus skapas möjligheten till vidareutveckling av denna status via den norska Finnmarken till Nordkap. Därmed har man sammanbundit vår kontinents sydspets med dess nordspets och skapat en transeuropeisk förbindelseled.
Det finns också anledning att observera att de tre nordligaste länen redan 1991 hemställt, att riksväg 45 skall ingå i ett framtida stamvägnät.
Inlandsbanan och Inlandsvägen kommer i framtiden att bli allt mer viktig som turistled och en symbol för inlandets strävan att marknadsföra sig som ett eget turistområde. Norra inlandet som helhet bidrar med stora turistiska värden för övriga Sverige. I ett Europaperspektiv har denna del av Sverige särskilda kvaliteter genom sin karaktär av enda kvarvarande orörda vildmark.
Turismen är en mycket betydelsefull näring för att uppnå både en mer differentierad arbetsmarknad och ett mera differentierat kulturutbud. En väl fungerande turistnäring är att betrakta som ett slags katalysator för att få samhället att fungera väl i hela norra inlandsstråket. För turistnäringen, som både direkt och indirekt berörs av vägsträckningen, skulle en Europavägsstatus ytterligare förbättra möjligheterna att skapa aktiviteter och verksamheter och därmed bättre underlag för sysselsättningen i området.
Ett särskilt Inlandsvägspaket bör snarast avsättas för en snabb upprustning av aktuella vägavsnitt. Därmed skapas dessutom omedelbar sysselsättning i ett område med f n den största arbetslösheten i landet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett inlandsvägspaket,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge riksväg 45 stamvägsstatus och Europavägsstatus för sträckan Göteborg-- Karesuando--Nordkap.
Stockholm den 25 januari 1993 Ulf Björklund (kds) Jan Erik Ågren (kds)