Kommunikationsministern anser att Vägverket bör renodlas till en beställarorganisation och föreslår att det bolag som bildas av verkets produktionsorganisation därför bör vara fristående från Vägverket och på sikt privatiseras.
Anläggningsbranschen för vägar och järnvägar kännetecknas av bristande konkurrens. Endast ett fåtal privata företag har förutsättningar att konkurrera om de stora projekten med den statliga egenregiverksamheten. En följd av regeringens förslag skulle med stor sannolikhet bli att de stora privata företagen tar över och styr marknaden för vägbyggande och vägunderhåll. Därmed uppstår en risk för privat monopol inom denna verksamhet.
Enligt vår uppfattning finns ett stort värde i att bedriva en del av branschens produktion i egen regi. Framför allt kommer det då att finnas en möjlighet att värdera de anbud som lämnas av utomstående entreprenörer. Detta gäller speciellt då det finns få producenter och därmed risk för marknadsuppdelning som omintetgör en effektiv konkurrens. I en sådan situation blir det extra viktigt att det finns en egen-regiverksamhet knuten till beställarorganisationen. Om så inte är fallet kommer denna att sakna förutsättningar att korrekt värdera de anbud som kommer in och att bryta lokala monopol. Möjligheterna att på ett effektivt sätt förvalta statens resurser minskar då.
Det kan däremot vara skäl att överväga en samordning av statens resurser inom anläggningssektorn, i dagsläget framför allt inom Väg- och Banverket, för att garantera hög kvalité till acceptabla kostnader när de ökade infrastruktursatsningarna genomförs. En möjlighet är att i första hand Banverket och Vägverket samordnar sina produktionsresurser i en statlig helägd produktionskoncern. Dess uppgift skulle vara att bygga och underhålla vägar och järnvägar och därmed medverka till att beställarorganisationen i respektive verk upprätthåller sin kompetens och därmed utövar ett konkurrenstryck på de privata företagen. Vi föreslår att en sådan modell utreds.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar avslå vad som i proposition 1992/93:100 anförts om marknads- och konkurrensförutsättningar för Vägverkets verksamhet,
2. att riksdagen beslutar avslå vad som i proposition 1992/93:100 anförts om bolagisering av Vägverkets produktionsverksamhet med inriktning mot år 1995,
3. att riksdagen hos regeringen begär att frågan om samordning av statens produktionsresurser utreds.
Stockholm den 26 januari 1993 Sven-Gösta Signell (s) Håkan Strömberg (s) Sten-Ove Sundström (s) Bo Nilsson (s) Anita Jönsson (s) Jarl Lander (s) Ines Uusmann (s) Christer Skoog (s) Sten Östlund (s) Lisbet Calner (s) Ulrica Messing (s) Georg Andersson (s) Sigrid Bolkéus (s)