Stora delar av Svealands inland har en näringsstruktur som består av företag inom s.k. mogna branscher. Typiskt är att forsknings- och investeringstakt är låg medan däremot uppköp, samgående och nedläggningar av produktionsenheter är vanliga. Resultatet har blivit sysselsättningsproblem, för låg investeringstakt och för få företag med tillväxtpotential.
Den snabba strukturomvandlingen som sker av näringslivet måste mötas och pareras av en aktiv struktur- och näringspolitik.
För att en bättre regional utveckling skall åstadkommas i Svealands inland krävs flera olika åtgärder som förbättrar kommunikationer, utbildning och andra ramförutsättningar.
Ett av de områden som har speciell betydelse för inlandets utvecklingsmöjligheter utgörs av transportapparatens kapacitet och kommunikationssystemens effektivitet. En infrastrukturutbyggnad så att väg, järnväg och flyg tillsammans kan användas på optimalt sätt i Svealands inland kommer väsentligt att bidra till regionernas och länens framtida konkurrenskraft.
Inom vägområdet har E18 och E20 utpekats som delar av det kommande stamvägnätet. Vägverket har dessutom påtalat att en led måste etableras i nord-sydlig riktning genom inlandet. En rad studier visar på flera starka argument som talar för att Bergslagsdiagonalen/Askersundsleden (E4 Hudiksvall-- Falun--Örebro--Askersund--Ödeshög E4) också skall ingå i stamvägnätet.
Vi ansluter oss till denna uppfattning. Flera starka argument talar för denna linje.
Vägstråket fångar på ett naturligt sätt upp Norrlandstrafiken som har en slutdestination mot södra eller västra Sverige. Stråket skapar samtidigt tillväxtförutsättningar för de olika företagen i inlandets viktiga industribälte. Diagonalen utgör samtidigt en naturlig koppling till en nord-sydlig stamväg genom Norrlands inland.
Jämfört med den s.k. Räta linjen (Gävle--Västerås-- Norrköping) är Bergslagsdiagonalen/Askersundsleden överlägsen i så gott som alla aspekter.
Avståndet från Norrlandskusten till Sydsverige förkortas med c:a 10 mil jämfört med transport på E4 över Stockholm. Linjen ger också radikalt förbättrade lokaliseringsförutsättningar för Bergslagen och är ett viktigt led i att skapa de livsviktiga nya förutsättningarna för ökad konkurrenskraft för området.
En samhällsekonomisk kalkyl visar även att Bergslagsdiagonalen/Askersundsleden är lönsam ur ren transportsynpunkt. Jämförande studier har gjorts av alternativa sträckningar, R68-stråket och Räta linjen. I den analys av godsflöden, transporter och terminaler som gjorts framkommer många intressanta och viktiga fakta.
Vid en jämförelse med de båda andra alternativen visas att Bergslagsdiagonalen/Askersundsleden har c:a 30 % mer eget gods längs leden, har en större branschspridning, mer av både snabbhets- och kapacitetskrävande gods samt fler godsterminaler.
Om Örebros index sätts till 100 som bilgodspunkt, erhåller Västerås c:a 40, Gävle c:a 40, Eskilstuna c:a 20, Norrköping c:a 50, Borlänge c:a 70 och Jönköping c:a 100. Av dessa kommer de tre starkaste bilknutpunkterna -- Borlänge, Örebro och Jönköping -- att betjänas av denna Bergslagsdiagonal/ Askersundsled.
Det kommande stamvägnätet blir också effektivare och bättre utnyttjat om både E18 och E20 tillsammans med Bergslagsdiagonalen/Askersundsleden ingår. Analysen visar att de dominerande slutpunkterna i Sverige för godstrafik är Göteborgs och Malmöhus län. En framåtblick visar att dessa punkter får en ökad betydelse för Sverige med ett växande godsflöde till och från EG-marknaden. Bergslagsdiagonalen/Askersundsleden blir därmed allt mer betydelsefull som ett vägstråk i den terminal/lagertäta sträckningen Jönköping--Örebro--Borlänge--Sundsvall.
Även ur miljösynpunkt har förslaget fördelar jämfört med alternativa sträckningar eftersom diagonalen förenas med flest kombiterminaler för järnväg. En satsning på Bergslagsdiagonalen/Askersundsleden möjliggör således också avlyft för långväga godstransporter till järnväg.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Bergslagsdiagonalen/Askersundsleden skall ingå i stamvägnätet.
Stockholm den 25 januari 1993 Gudrun Norberg (fp) Ulla Orring (fp) Carl-Johan Wilson (fp) Sigge Godin (fp)