Ett väl sammansatt kommunikationssystem med jämnt fördelade trafikströmmar skapar förutsättningar för nödvändig miljöhänsyn. Det medverkar också till en rationell trafikföring och ökad trafiksäkerhet. I ett väl sammansatt trafiksystem bör trafikanternas vägval göras tydliga och lättöverskådliga. Goda kommunikationer med väl fördelade trafikströmmar är också en förutsättning för att skapa regional utveckling.
Vägsträckningen från Trelleborg i Skåne via Lund, Hässleholm, Växjö, Åseda, Hultsfred, Linköping, Örebro och Falun i norr bör därför ha en gemensam vägnumrering. Därigenom ges ökad tydlighet åt den inlandsväg som finns och som kallas Dackeleden.
Sydostlandet
Småland, Blekinge och Östergötland bildar Sydostlandet. I Sydostlandet bor ungefär 1,3 miljoner invånare. Sydostlandet har ett mycket mångfacetterat näringsliv och är beroende av bra kommunikationer för att utvecklas. Sydostlandet har naturliga beröringspunkter kommunikationsmässigt med Skåne i söder och Mälardalen i norr.
Genom Sydostlandet löper fjärrtrafiken mellan den europeiska kontinenten samt Skåne och Stockholm, Mälardalen och större delen av övriga Sverige.
Sommartid medför den stora turistströmmen en kraftigt ökad trafik i de berörda områdena. Turismen är en av Sydostlandets viktigaste basnäringar.
Redan i dag finns ett betydande trafikflöde i nord--sydlig riktning från Skåne genom sydöstra Sverige upp genom Mellansverige mot norr. Trafikflödet kommer att öka i takt med att ett intensivare Europasamarbete växer fram.
För att klara det framtida trafikflödet i nord--sydlig riktning i Sydostlandet behövs tre fjärrtrafikleder -- E4, E22 och en inlandsväg. Genom inlandet finns redan en naturlig sträckning som i Sydostlandet kallas Dackeleden. Det är vägarna 23, 134 och 34.
Dackeleden sträcker sig egentligen från Skåne till Dalarna. Men för närvarande har denna vägsträckning ingen enhetlig vägnumrering. För att göra trafikalternativen och trafikflödet i nord--sydlig riktning tydligare och naturligare bör Dackeleden ges enhetlig vägnumrering. Samma vägnummer bör gälla från Trelleborg via Lund, Hässleholm, Växjö, Åseda, Hultsfred, Linköping, Örebro till Falun.
Regionalpolitik
En sådan åtgärd skulle inte enbart ha trafikpolitiska fördelar genom att den ger en överskådlig och enkel bild över vägvalsalternativen, jämnare fördelning av trafikströmmarna utan också en miljömässigt och trafiksäkerhetsmässigt bättre lösning. Den skulle också ha betydande regionalpolitiska fördelar.
I Sydostlandet såväl som längs vägsträckningen i övrigt finns ett varierat näringsliv där mera expansiva områden och regionalpolitiska problemområden med betydande utvecklingspotential avlöser varandra i en följd. Vägsträckningen skulle knyta samman dessa områden på ett naturligt sätt och erbjuda utmärkta möjligheter till att ta vara på denna utvecklingspotential.
De regionalpolitiska fördelarna kan sammanfattas enligt följande:Säkrare och bättre kommunikationer för 1,3 miljoner lokalt berörda invånare i Sydostlandet.Årliga vinster för näringslivet genom rationellare transportförsörjningMöjligheter till ökad sysselsättning och service, vidgad arbetsmarknad, större konkurrenskraft för företagen i området, bättre tillgång till sjukvård och utbildning, större trafiksäkerhet, bättre miljö för människor i tätorter, där vägen läggs utanför, att de militära kraven på väg- och brobyggnader kan tillgodoses.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär åtgärder för en gemensam numrering av Dackeleden, vägsträckningen Trelleborg--Lund--Hässleholm--Växjö--Åseda-- Hulftsfred--Linköping--Örebro--Falun.
Stockholm den 20 januari 1993 Agne Hansson (c) Bertil Fiskesjö (c) Stina Gustavsson (c) Birgitta Hambraeus (c) Ingbritt Irhammar (c) Larz Johansson (c) Marianne Jönsson (c) Roland Larsson (c) Anders Svärd (c)