I många områden i vårt land är under normala vintrar förutsättningarna goda för en vinterväghållning utan vägsalt. Exempelvis i Jämtlands län har det uteslutande använts mekaniska insatser för halkbekämpning (sandning). Även s k ishyvling med väghyvelskär har varit ett naturligt inslag i vinterväghållningen.
De senaste åren har de milda vintrarna medfört extrem halka under onormalt många dygn på länets vägar. Därför inledde Vägverket försök med saltning, som skulle göras för att bekämpa halka som uppkommer i omedelbar anslutning till vintersäsongens början och slut. Saltningen syftade till att förhindra överraskande halka vid s k frosthalka eller underkylt regn.
Under normala vinterförhållanden med snö och kyla är snöröjning utan saltning den naturliga och självklara väghållningsmodellen.
Saltning bör inte förekomma som ersättning för snöröjning. Inte ens om saltning leder till att vägbanan kan hållas fri från snö är saltning önskvärd när normala vinterförhållanden råder.
Skälen för detta är att saltning i alldeles för hög grad leder till negativa kringeffekter för såväl bilister som boende och gående som uppehåller sig på eller vid vägen. Saltning utgör dessutom en onödig belastning på miljön och måste också av det skälet undvikas.
Salt är dessutom omtyckt av de flesta djur. Bl a i Härjedalen samlas därför hundratals renar på de större genomgående vägarna. Riskerna för kollisionsolyckor mellan djur och fordon ökar dramatiskt som en följd av detta. Också av den anledningen är det nödvändigt att salt på vägarna används ytterst begränsat.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att Vägverket får tillåta saltning av vintervägar endast när synnerliga skäl föreligger.
Stockholm den 21 januari 1993 Stina Eliasson (c)