Väl utbyggd infrastruktur attraherar näringslivet i dess lokalisering, på samma sätt som en progressiv utveckling av näringslivet skapar förutsättningar för utbyggt och förbättrat transportsystem. Genom att avsätta tillräckliga resurser för detta ändamål skapas goda förutsättningar för framtiden.
På kort sikt bidrar dessa satsningar till sysselsättning i de regioner där de genomförs. På något längre sikt ger bra infrastruktur företagen lägre kostnader för sina transporter. Varor kan produceras billigare, och därmed stärks industrins konkurrenskraft.
Vägtransporter är det dominerande transportsättet, speciellt på korta sträckor. Inom landets olika regioner är ett bra vägnät en förutsättning för att skapa livskraftiga arbetsmarknader som ger sysselsättning till vår befolkning. Vägnätets beskaffenhet har stor betydelse för produktiviteten och tillväxten. Kraven på bättre framkomlighet ökar genom industrins behov av snabba och tidsanpassade transporter.
En ökande del av resandet kommer att ske med bil eller buss, detta trots att den största ökningen av antalet resande beräknas att ske med järnväg. Anledningen till detta är att det inom stora delar av Sverige inte finns eller kommer att finnas någon annan möjlighet.
En ny väg mellan Osby och Markaryd knyter på ett för fordonstrafiken vägvinnande sätt samman västkusten med nordöstra Skåne och Blekinge. Sträckan minskas liksom tidsåtgången. Såväl samhällsekonomiska som företags- och privatekonomiska vinster uppstår.
Vägförbindelserna mellan Blekinge och nordöstra Skåne och västkusten är i dag otillfredsställande. Den tunga trafiken mellan industrier i dessa kustregioner och från industrier i områden däremellan tvingas välja en vägsträcka som är längre och mer kostsam än nödvändigt. Det otillräckligt utbyggda vägnätet drabbar menligt bl.a. transporter mellan Volvos industrier i Olofström och Göteborg, transporter med skogsråvara till och färdiga produkter från massafabriker och sågverk. Även transporterna till och från Halmstad, Sölvesborg och Karlshamns hamnar drabbas negativt av det otillräckligt utbyggda vägnätet.
En ny väg får stor betydelse för regionens utveckling. Markaryd, Olofström, Osby och Östra Göinge är utkantskommuner i sina respektive län och i behov av åtgärder som stimulerar utvecklingen. En satsning på denna förbindelse mellan Olofström och Halmstad, med sträckning över Osby och Markaryd är ett viktigt steg.
För Osby och Markaryds kommuner leder en ny väg till flera positiva effekter: Utbyte av arbetskraft ökar. Näringslivet stimuleras. Reseutbytet för inköps-, kultur- och utbildningsändamål ökar. Pendlingen är i dag lägre mellan dessa båda kommuner än mellan deras andra grannkommuner. Detta beror på den befintliga vägens låga standard.
En sammanknytning av Osby och Markaryd kan innebära införandet av fler dagliga bussförbindelser mellan orterna. Även för fjärrbusstrafiken är en väg av stor betydelse. Möjliga framtida sträckningar är Kristianstad-- Osby--Markaryd--Halmstad och Blekinge--Halmstad.
En bra väg mellan Osby och Markaryd är alltså ett krav för att ge sydvästra Småland, nordöstra Skåne och Blekinge en godtagbar kollektivförbindelse med västkusten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande behovet av en bra väg mellan Osby och Markaryd för att ge sydvästra Småland, nordöstra Skåne och Blekinge en godtagbar kollektivförbindelse med västkusten.
Stockholm den 20 januari 1993 Johnny Ahlqvist (s) Lars Hedfors (s)