Utbildning, forskning och en väl utbyggd infrastruktur med goda vägar och järnvägar är av utomordentlig betydelse för en regions utveckling. Västsverige, strategiskt välbeläget mellan Norge, Danmark och kontinenten, behöver en bra infrastruktur som en viktig förutsättning för en bättre framtid med full sysselsättning, differentierat näringsliv och med bostadsval i närheten av fungerande transportleder.
Trots att resandet i Sverige, oavsett transportsätt, varit föremål för avgiftsbeläggningar av olika slag, har resandet totalt sett ökat hela tiden. Idag reser varje svensk i genomsnitt 40 km om dagen. Prognosen för år 2020 pekar på 50 km om dagen.
Det är tacknämligt att övertonerna i den trafikpolitiska debatten nu är på retur. De flesta verkar vara överens om att olika trafikformer kompletterar varann. Ett uttryck härför är att Bohusläns riksdagsledamöter gemensamt agerar för en utbyggnad av Bohusbanan och anslutning till det norska statsbanenätet, samtidigt som det råder en bred samsyn om behovet av upprustning av Europaväg 6 genom Bohuslän.
Som representant för Folkpartiet liberalernas väljare i Bohuslän, har jag i riksdagen och i andra sammanhang talat för vikten av att Europavägen genom Bohuslän måste byggas färdig i sin helhet. Efter hösten 1991, sedan etappen St Höga--Lyckorna färdigställts, nödgas såväl vägmyndigheter som politiker konstatera att pengar saknas till fortsatt utbyggnad. I första hand är det delen Forshälla-- Sunninge--Torp, samt en sträcka norrut Gläborg-- Rabbalshede som är aktuella. I det förra fallet, Sunningeleden, beräknas kostnaden till 1,5 eller 1,7 miljarder kr, som relateras till bro respektive tunnelpassage av fjorden. Det norra projektet beräknas dra en kostnad av 650 mkr.
För att realisera de långt framskridna byggplaner som finns för E6 krävs kapital. Naturligtvis är det angeläget att regeringen ställer sig välvillig, bl a till Länsstyrelsen i Göteborgs och Bohus läns hemställan om medel i syfte att få igång de projekt jag berört ovan.
Det är ytterst angeläget att Göteborgs och Mölndals kommuner också kan enas om sträckningen av framtida E6 genom de båda kommunerna. Nuvarande E6-led drabbas till och från av ''trafikinfarkt''. Så länge kommunerna drar ärendet i långbänk dröjer det med utbetalningar ur ''Adelsohn-paketet''.
I ett sammanhang som detta vill jag ytterligare något motivera varför E6 bör byggas klar genom Bohuslän. Utöver framförda skäl i motionens inledning, så tillkommer flera. Ett är att E6 är en kontinental led, det är också Norges naturliga vägförbindelse med kontinenten. En bild av vägens betydelse för folk och näringsliv ger tullstatistiken för Svinesunds tullstation besked om. Under 1991 hade 86 214 lastbilar med sig 1,4 milj. ton gods från Norge till Sverige. Totalt registrerade svenska tullen 114.715 lastade och olastade ekipage. 2,2 miljoner personbilar rullar från Norge till Sverige varje år.
Trafiken från och till Norge befar en Europaväg som i sin sträckning riksgränsen -- Uddevalla har en kvalitet och standard som på vissa avsnitt är sämre än många länsvägar. Trafikintensiteten, inte minst under sommaren, och den växlande vägstandarden leder till ett stort antal olyckor och vissa vägavsnitt toppar landets olycksstatistik. Det är klarlagt att det överslagsmässigt inträffar en olycka var femte timme. Under åren 1980--88 kostade olyckorna Bohuslänet fyra miljarder kronor, 247 dödade, 1 800 svårt skadade och 2 000 lindrigt skadade. Det inträffar mer än dubbelt så många olyckor på denna del av E6 som på övriga Europavägar. De flesta olyckorna inträffar under sommarhalvåret.
Utbyggnad och modernisering av vägnätet är i hög grad en förutsättning för utveckling av hela länet. Delar av Bohusläns vägnät är i akut behov av underhåll och upprustning. Bohuslän bör därför få ökad andel av de medel till vägnätet som regeringen aviserar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnaden av Europaväg 6 genom Bohuslän till motorvägsstandard fram till riksgränsen Sverige/Norge,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om igångsättandet av delprojekt inom Uddevalla kommun och delen Gläborg-- Rabbalshede.
Stockholm den 21 januari 1993 Kenth Skårvik (fp)