Prognosverksamheten inom transportsektorn
I regeringens proposition 1992/93:170 om forskningen föreslås bl.a. att ansvaret för att utarbeta prognoser för trafikutvecklingen samt planeringsmodeller och samhällsekonomiska bedömningar rörande utvecklingen av transportsystemet fr.o.m. den 1 juli 1993 överförs till en särskild delegation under Kommunikationsdepartementet, benämnd Delegationen för prognos- och utvecklingsverksamhet (DPU). Enligt förslaget skall DPU också svara för nulägesbeskrivningar och statistik rörande transporter och trafik liksom för samordning av riksomfattande resvaneundersökningar samt för samordning av beställningar hos bl.a. SCB av övrig statistik inom transportsektorn.
Riksdagen beslutade under våren 1991 (prop. 1990/91:100 bil. 8, bet. 1990/91:TU18, rskr. 1990/91:176) i samband med avvecklingen av Transportrådet (TPR) att uppgiften att utarbeta prognoser, planeringsmetoder samt samhällsekonomiska bedömningar av effekter av trafikutvecklingen skulle läggas på Statens väg- och trafikinstitut (VTI) i Linköping.
Under mycket hård tidspress utarbetade gruppen på regeringens uppdrag ett prognosunderlag för trafikutvecklingen för de olika trafikslagen. Arbetet skedde i samverkan med trafikverken. Uppdraget redovisades till regeringen i mars 1992.
I samarbete med Banverket och Vägverket pågår f.n. slutförande av mer detaljerade prognoser rörande långväga personresor och godstransporter. Gruppen arbetar dessutom med fortsatt kompetensuppbyggnad, utbyggnad av nätverk för prognosarbete och vidareutveckling av trafikberäkningsmodeller, bl.a. i samarbete med Universitetet i Linköping.
I den utredning som föregick Transportrådets avveckling avvisades mycket bestämt tanken på att prognosverksamheten skulle bedrivas inom Kommunikationsdepartementet, eftersom sådan verksamhet inte hör hemma i regeringskansliet. Denna uppfattning gav också riksdagen uttryck för i sitt beslut. Vi delar fortfarande denna bedömning och anser att en prognosfunktion skulle bli en udda företeelse i departementsverksamheten. En betydande del av arbetsuppgifterna omfattar metod- och modellutveckling med nära anknytning till forskningen inom området, varför sådana uppgifter inte är lämpliga att förläggas till ett departement.
VTI har stort allmänt branschkunnande inom transportsektorn och är trafikgrensneutralt. Institutet bör därför ha goda förutsättningar att åstadkomma såväl objektiva som realistiska prognoser. VTI har dessutom i samråd med trafikverken påtagit sig ansvaret för samordning av en större resvaneundersökning, där upphandlingsförfarandet redan har igångsatts. I samband med remissvaret på statistikutredningen framhöll VTI också att institutet kunde ta på sig beställaransvaret för transportstatistik.
Vi anser att det är ineffektivt och slöseri med statens resurser att efter endast drygt ett år rycka bort en verksamhet som etablerats i Linköping och bygga upp en omfattande forskningsverksamhet inom regeringskansliet. Om regeringskansliets kompetens behöver förstärkas på detta område bör ett närmare samarbete kunna utvecklas mellan VTI och Konjunkturinstitutet, eventuellt kompletterat med att en eller flera forskare från VTI tjänstgör under vissa perioder på Kommunikationsdepartementet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår proposition 1992/93:170 i den del som avser prognosverksamhetens förläggning till regeringskansliet.
Stockholm den 15 mars 1993 Berit Löfstedt (s) Maj-Inger Klingvall (s) Inge Carlsson (s) Viola Furubjelke (s) Ingvar Björk (s) Sonia Karlsson (s) Lars Stjernkvist (s)