Allmänt
Med sitt perifera läge långt ifrån de stora marknaderna och befolkningskoncentrationerna inom och utom landet är Jämtlands län mycket beroende av goda kommunikationer till och från länet.
Om länets utvecklingsförutsättningar skall kunna utnyttjas är det därför viktigt att det är anslutet till de nya kommunikationssystem för person- och godstransporter och för telekommunikationer som nu byggs upp på nationell och internationell nivå.
Befolkning och näringsliv är utspridda över större delen av länets yta vilket ställer stora krav på vittförgrenade och effektiva kommunikationssystem inom länet. Det finmaskiga länsvägnätet och telekommunikationerna spelar här en avgörande roll.
Vägar
Huvudvägarna till och från länet är E 14 och väg 45. De håller generellt en acceptabel standard men behöver förbättras på vissa delar för att bli fullgoda.
Båda vägarna finns med i Vägverkets förslag till stamvägnät för riket. Det förslaget ingår i den redovisning för inriktningen på väginvesteringar för 1994--2003 som Vägverket lämnat till Kommunikationsdepartementet den 15 januari. Det är viktigt att också riksdagen beslutar att de skall ingå i stamvägnätet när beslut tas om den långsiktiga inriktningen på infrastrukturinvesteringarna i landet.
Det stora vägproblemet för länet är emellertid den dåliga bärigheten på länsvägnätet. Den behovsinventering som gjorts i samband med den nu pågående investeringsplaneringen visar att det krävs investeringar på 5,3 miljarder kronor för att få ett godtagbart länsvägnät.
Det är avgörande för länets framtid att vi får ett länsvägnät som håller en fullgod standard. Det är bara länsvägstrafiken som kan nå ut till de mest perifera delarna av länet. Om en standardförbättring skall kunna ske i rimlig tid måste LTA-anslaget till länet ökas markant.
Järnvägar
Godtrafiken via Norra stambanan förbättras successivt. Sedan i somras går t.ex. ett genomgående, direkt godståg över natten mellan Malmö och Östersund. Det är främst avsett för livsmedelstransporter. Planer finns att göra försök med en kombiterminal i Östersund anpassad till länets behov.
Ett företag har bildats i Östersund med planer på att starta matartrafik för godsvagnar mellan de små järnvägsstationerna i länet och Östersund där godstågen sätts samman och tas isär.
Persontrafiken främst mellan länet och Stockholm men även till Trondheim behöver emellertid förbättras påtagligt.
Restiden med dagtåg mellan Östersund och Stockholm måste ner till 4 timmar för att bli konkurrenskraftig med bil och flyg. Den restiden är möjlig med X2000-tåg men kräver investeringar i banan.
Länsstyrelserna i Jämtlands och Gävleborgs län har tillsammans med kommunerna längs banan samt SJ och Banverket i Gävle under ett par år arbetat för att få till stånd de nödvändiga investeringarna i Norra stambanan för att kunna starta snabbtågstrafik. Översiktliga beräkningar visar att det fordras investeringar på omkring 1,9 miljarder kronor norr om Gävle. En stor del av de investeringarna behövs också för att öka kapaciteten för godstransporterna längs banan.
Persontrafiken väster om Östersund till Storlien och Trondheim är otillfredsställande. Medelhastigheten är 50 km/tim.
Persontrafiken Östersund--Storlien upphandlas av staten och är enligt förhandlingsmannen bland de dyraste upphandlingarna räknat per passagerare. Han har därför signalerat att något måste göras åt trafiken för att den skall kunna upphandlas i fortsättningen.
Grundförutsättningen för en förbättrad trafik är att banan rustas upp för att medge en modern och effektiv tågtrafik. Främst behövs en fjärrblockering för att få ekonomi på tågdriften men spåren behöver också bytas för att tillåta högre farter. Fjärrblockeringen finns med i banverkets nuvarande investeringsplaner och beräknas vara klar senast 1997.
En förbättrad tågtrafik väster om Östersund till Trondheim är också intressant i ett nordiskt perspektiv. Bl.a. byggs f.n. Trondheims flygplats i Värnäs ut kraftigt och får en egen järnvägsstation i anslutning till terminalbyggnaden. Ambitionen är att öka den internationella trafiken vid flygplatsen vilket ger intressanta resmöjligheter för länets invånare.
Flygtrafiken
Efter avregleringen är den viktigaste frågan för länet att problemet med den interna Norrlandstrafiken får en acceptabel lösning. I dag flyger SAS t.v. på nätet men bara på nåder eftersom man kräver bidrag till trafiken som inte är lönsam.
Frågan om stöd skall utredas av Luftfartsverket på uppdrag av regeringen. Tanken är att ett förslag till hur trafiken skall stödjas skall vara klart så det kan behandlas av vårriksdagen. Det är viktigt att Svegstrafiken också behandlas i det sammanhanget.
Enligt budgetpropositionen skall stödet till flygplatser i skogslänen stramas upp och begränsas till de mest angelägna orterna. Det är angeläget att Sveg är med bland dem.
Det föreslås också att länsstyrelserna skall kunna använda LTA-anslaget till investeringar i flygplatser. Det förutsätter i så fall att anslaget till länsstyrelserna ökas ut påtagligt eftersom det redan i dag är för litet för att klara av problemen med länsvägarnas dåliga standard.
En fortsatt positiv utveckling av flygtrafiken vid Östersunds flygplats kräver att bansystemet rustas upp och får bättre kapacitet för att undvika trafikstörningar både för det militära och civila flyget. Det behövs därför investeringar i startbanan och anläggning av en taxibana. De investeringsobjekten har av Luftfartsverket redovisats till AMS som lämpliga arbetsmarknadspolitiska objekt. Något beslut om arbetsmarknadspengar kommer att utgå har f.n. inte fattats.
Telekommunikationer
Telekommunikationer har den stora fördelen för ett stort glesbygdsområde som Jämtlands län att de upphäver de besvärliga avståndsproblemen. Teknikutvecklingen gör också att ständigt nya användningsområden öppnas och priserna på utrustning och tjänster pressas neråt.
Ändå utvecklas telekommunikationerna snabbast i de tätast befolkade delarna av landet. Det finns flera orsaker till det. Bl.a. är kunskapen om teleteknikens möjligheter låg bland småföretagarna som dominerar Norrlands inland.
Ett problem är också att de nya tjänsterna som fordrar tillgång till AXE-växel endast byggs ut efter efterfrågan. Eftersom den är låg i Norrlands inland sker utbyggnaden någon annanstans. Det gör att inlandet tenderar att släpa efter allt mer.
Ett sätt att komma ur den onda cirkeln är att av regionalpolitiska skäl forcera utbyggnaden av AXE- stationer i Norrlands inland och förse dem med tjänster som småföretag och andra har nytta av. Grunden för att bygga AXE-stationer i inlandet och förse dem med nya tjänster finns genom att en av de stora rikskablarna mellan norra och södra Sverige går där. Det är ''tappställena'' i form av moderna telestationer som saknas. Eftersom utbyggnaden nu helt styrs av efterfrågan kommer den att ske mycket långsamt.
Exempel på en tjänst som kan bli tillgänglig genom en AXE-station är ISDN (Integrated Services Data Network) som medger samtidig överföring av data, bild och ljud. Det är en tjänst som har europeisk standard och introduceras nu i april 1993 av Televerket. Det är en tjänst som bl.a. småföretagare skulle kunna använda för att t.ex. effektivisera sitt utvecklingsarbete genom samarbete via telenätet med andra företag men kan även användas för distansutbildning m.m.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunikationerna i Jämtlands län.
Stockholm i januari 1993 Margareta Winberg (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Berit Andnor (s)