I 1988 års trafikpolitiska beslut angavs ett antal övergripande mål. Det gällde framför allt ekonomisk tillväxt, bättre miljö, regional balans och ökad trafiksäkerhet.
Det rådde en bred enighet i riksdagen om de målformuleringar som gjordes. I väsentliga delar förelåg också enighet om medlen.
Målen ligger fast, men i viktiga avseenden har medlen förändrats. Investeringsmedlen har ökat kraftigt. Avregleringar har introducerats och drivs nu av den borgerliga regeringen mera av allmänt ideologiska skäl än med beaktande av uppsatta trafikpolitiska mål.
Det har också blivit allt mera påtagligt att det föreligger en konflikt mellan de uppsatta målen. Det som främjar den regionala balansen är inte alltid bra för den ekonomiska tillväxten. Miljömålet kommer inte så sällan i konflikt med både strävan mot ekonomisk tillväxt och regional balans. På motsvarande sätt föreligger det ibland motsättningar mellan insatser för ökad trafiksäkerhet och något av de övriga målen.
Vid olika tillfällen har ställts krav på en utvärdering av 1988 års trafikpolitiska beslut. I trafikutskottets betänkande TU 1989/90:27 uttalades att ''enligt riksdagens beslut skall en utvärdering av det trafikpolitiska beslutet ske år 1992''. I den nu föreliggande budgetpropositionen hänvisar kommunikationsministern till en formulering i en tidigare budgetproposition där det framhölls att det trafikpolitiska beslutet efter hand skulle utvärderas. Statsrådet säger nu att han inte har för avsikt att göra en total utvärdering av det trafikpolitiska beslutet från 1988.
För oss framstår det som oklart på vilket sätt regeringen avser att mäta effekterna av den trafikpolitiska utvecklingen efter 1988. Den hänvisning som föredragande statsrådet gör till utvärderingar inom respektive trafikverk är enligt vår mening inte tillfredsställande. Effekterna av trafikpolitiken kan knappast mätas enbart genom att bedöma utvecklingen inom vart och ett av trafikslagen. Vi menar att det bara kan ske genom en samlad bedömning av hela trafiksystemet. En sådan utvärdering kan med fördel göras löpande. Men det förutsätter att regeringen tar fram ett samlat underlag som riksdagen har möjlighet att ta del av.
I en interpellationsdebatt kring dessa frågor den 4 december 1992 sade kommunikationsministern att ''det viktiga är att de trafikpolitiska målen ligger fast''. Detta är, enligt vår mening, inte rätt sätt att angripa frågan om utvärdering. Vad det gäller är istället att bedöma vilka faktiska effekter den förda politiken har fått under åren efter 1988. Därvid måste frågan ställas om de uppsatta målen har följts, men också om målen var rätt utformade. I de fall som det föreligger målkonflikter måste riksdagen försöka göra en avvägning och en prioritering. Om det skall vara möjligt krävs ett väl genomarbetat underlag som gör det möjligt att värdera effekterna av olika inslag i trafikpolitiken.
För att uppnå en maximal effekt av transportsystemet ur samhällsekonomisk synpunkt har strävan varit att åstadkomma en samordnad investeringsplanering. Departementschefen hänvisar i olika sammanhang till denna möjlighet. Riksdagens revisorer har emellertid med viss rätt pekat på bristerna beträffande denna samordning.
Vi inser också svårigheterna att på ett genomtänkt sätt prioritera mellan exempelvis järnvägsinvesteringar inom en region och väginvesteringarna där. Erfarenheterna av fördelningen av länstrafikanslagen inom respektive län är i detta hänseende inte särskilt uppmuntrande. Än svårare blir det om också flygets och sjöfartens investeringar skall samordnas med väg- och järnvägssatsningarna. Men om vi menar allvar med vår strävan att nå uppsatta trafikpolitiska mål får regering och riksdag inte resignera inför dessa svårigheter.
Vi vill också peka på en annan komplikation som måste bearbetas. För närvarande skall investeringar i infrastruktur ske utifrån samhällsekonomiska utgångspunkter, i vart fall vad gäller vägar och järnvägar. (Denna målsättning är inte uttalad när det gäller investeringar inom de affärsdrivande verken, Luftfarts- och Sjöfartsverken.) Däremot skall trafiken bedrivas utifrån kommersiella utgångspunkter och således bära sina egna kostnader. Med den accelererande avreglering som den borgerliga regeringen nu genomför skärps konkurrensen mellan de olika trafikslagen.
Här föreligger således en kombination av samhällsekonomiska bedömningar ifråga om investeringar, men företagsekonomiska överväganden vid utförandet av trafiken. Denna kombination är inte problemfri, vilket bl.a. har visat sig i de olika bedömningar som SJ och Banverket vid skilda tillfällen har gjort. Enligt vår mening bör konflikten mellan samordning och konkurrens i trafikpolitiken bli föremål för en mera ingående analys än vad som hittills skett.
Ett exempel på med vilken aningslöshet som regeringen hanterar dessa frågor är avregleringen av inrikesflyget. Den genomfördes utan beakttande av vare sig regionalpolitiska eller miljöpolitiska överväganden. I budgetpropositionen påstår kommunikationsministern att ''den avreglering som pågår bör enligt min uppfattning ske utan negativa regionalpolitiska konsekvenser''. Något underlag för att göra detta uttalande föreligger så vitt vi vet inte.
De exempel på målkonflikter vi här pekat på och den brist på analys av effekterna av den trafikpolitik som nu bedrivs visar, enligt vår mening, på behovet av en samlad utvärdering av trafikpolitiken. Regeringen bör därför snarast ta fram ett underlag som gör en sådan utvärdering möjlig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en samlad utvärdering av trafikpolitiken.
Stockholm den 26 januari 1993 Georg Andersson (s) Ines Uusmann (s)