På Södertörn ligger Botkyrka med 69 639 invånare, Haninge med 64 166, Huddinge med 74 829, Nynäshamn med 22 402, Salem med 12 808, Södertälje med 81 765 och Tyresö med 34 800 invånare, sammanlagt 360 409 invånare. Det är fler än vad de flesta län i vårt land kan skryta med.
Räknar man dessutom in de sydligaste församlingarna i Stockholms stad vilka socialt och kommunikationsmässigt tillhör samma region (framförallt Farsta, Vantör och Skärholmen) kan endast Malmöhus län komma upp i högre befolkningstal.
Ändå betraktas väldigt sällan de olika delarna av Stockholms län för sig, utan ett genomsnittsperspektiv används.
Stockholms län präglas av obalanser, stora och svåra obalanser. Det handlar om stora skillnader på några av livets allra viktigaste områden -- social välfärd, ekonomisk standard, hälsa, utbildning och arbetsmarknad.
På Södertörn råder i många avseenden sämre förhållanden än genomsnittligt i Stockholms län. Arbetslösheten är högre, skattekraften lägre, ohälsotalen högre, utbildningsnivån är lägre, kommunikationerna i många avseenden sämre. Listan kan göras lång.
De allra viktigaste orsakerna till obalanserna i Stockholmsregionen hittar man på regionens arbetsmarknad. Eftersom staten är en av de största arbetsgivarna i regionen har staten också ett stort ansvar. Statens mycket ensidiga lokalisering av arbetsplatser till innerstaden, Solna och Sundbyberg är en bidragande orsak till obalansen. Eftersom staten också är stor kund hos många företag har dessa företag ofta förlagt sin verksamhet i samma områden som staten med förstärkt obalans som följd.
Infrastrukturen har byggts ut för att bl.a. passa näringslivets behov. Den har därför blivit bäst där de flesta företagen redan finns. Därmed medverkar infrastrukturen till att ytterligare förstärka obalanserna. Utvecklingen av Frescati, innerstaden och Solna till centra för universitet och högre utbildning och Arlanda till storflygplats är andra faktorer som starkt verkar i denna riktning.
Staten har alltså genom sin roll ett tungt ansvar för situationen. Obalanserna är så djupgående och berör så många människor att de även av det skälet är ett nationens problem. Samtidigt är det i mångt och mycket upp till lokala politiker, näringslivet och myndigheter att ta tag i situationen. Den känsla av uppgivenhet som ofta präglar företrädare för Södertörnskommunerna måste vändas i optimism och framtidstro.
Knappast någon utveckling kommer av sig själv, men med hårt, målmedvetet arbete av inblandade aktörer såväl lokalt, regionalt som statligt är våra möjligheter lysande.
Kommunikationer
För att förbättra vardagen för Södertörnsborna, kunna attrahera näringsliv och förbättra miljön krävs utbyggnader av kommunikationerna för både kollektivtrafik och bilar.
Inom ramen för det s.k. Dennispaketet ryms många projekt som direkt förbättrar trafik- och miljösituationen på Södertörn. Det är viktigt att Dennispaketet kan genomföras utan fördröjningar, särskilt i den arbetsmarknadssituation som nu råder.
Utöver Dennispaketets planerade projekt finns en del angelägna förslag. Idag möts två stora motorvägar i Södertälje. Därifrån har de sedan gemensam sträckning de tre milen in till Stockholm. Det är en säkerhetsrisk. Om något händer på sträckan Södertälje--Stockholm medför detta svåra störningar i hela Storstockholm. Den nedrasade motorvägsbron i Södertälje häromåret är en bra illustration, men problem kan uppstå på grund av långt mindre olyckor. Brådskande transporter, ibland med livsviktiga uppgifter riskerar att inte komma fram.
En ny väg med sträckning från söder om Södertälje till Nynäshamn skulle minska trycket på E4/E20 samtidigt som riskerna skulle minska.
Det är helt klart att den karaktär av återvändsgränd som samhällena utefter Nynäsvägen och Nynäsbanan har är ett handikapp för utvecklingen i denna del av regionen. Särskilt accentuerad är denna karaktär i ljuset av utvecklingen av en framtida Mälarregion. Ska kommuner som Haninge, Tyresö och Nynäshamn kunna hävda sig i denna utveckling måste infrastrukturen förbättras. Även här skulle en ny vägdragning i sydöst ha stor betydelse.
En mycket viktig effekt är också att Nynäshamns hamn skulle få starkt förbättrad konkurrenskraft.
Utbyggnaden av Nynäsvägen och Haningeleden ska enligt Dennisöverenskommelsen bli av under de närmsta åren. Haningeleden är av mycket stor vikt för att knyta samman Södertörn kommunikationsmässigt från söder till norr via Stockholms syd/Flemingsberg och fjärrtågsstationen.
För kommunikationerna till och från (och förbi) Södertörn är utbyggnaden av Västerleden angelägen.
Nynäshamns möjligheter till djuphamn måste tas tillvara. Utvecklingen kring Östersjön öppnar nya möjligheter för hamnen. Oljetransporterna bör dessutom av miljöskäl omdirigeras från vår känsliga skärgård till Nynäshamn.
Frågan om ett flygfält för civilt inrikesflyg på Södertörn måste på sikt lösas. Det är orimligt att så många människor ska ha så långt till en flygplats. I dagens konjunkturläge är kapaciteten på Arlanda fullt tillräcklig, och nya snabbare kommunikationer på marken till Arlanda kommer avsevärt att förbättra situationen. Dock är det så att en flygplats betydelse för tillväxten är mycket stor. De lokala politiska förutsättningarna för en lokalisering till Tullinge F 18 verkar svåra. Det får inte innebära att frågan går i stå, utan nu är rätta tillfället för de nya utredningar som måste göras där alla möjligheter, inklusive Tullinge F 18, kan prövas.
Utbyggnaden av Grödingebanan ger stora möjligheter till förbättrad pendeltågstrafik på Södertälje-linjen. Den i Dennis-paketet planerade utbyggnaden av dubbelspår till Västerhaninge och upprustningen av Nynäsbanan måste fullföljas. Med detta ges bättre pendlingsmöjligheter och säkrare trafik för Södertörnsborna vilket också kommer att medföra minskad biltrafik.
Utbildning
Genom avsaknaden av ordentlig högskoleutbildning på Södertörn cementeras den inomregionala obalansen.
De nya platser som under senare år tillfallit högskolan har i mycket ringa omfattning kommit människorna på Södertörn till del.
Den högre utbildningen och forskningen i Stockholmsregionen är idag alltför koncentrerad ''norr om Slussen''. För att råda bot på denna obalans bör utökningen av nybörjarplatser som regeringen nu föreslår i mycket högre grad tillföras Södertörn.
Ungdomarna på Södertörn genomgår högre utbildning i betydligt lägre omfattning än vad som gäller generellt i länet. Det är uppenbart att benägenheten att utbilda sig är omvänt proportionell mot avståndet i form av restid. Lägger man därtill den bristande studietradition som finns bland stora delar av befolkningen är det uppenbart att tillgängligheten måste öka.
Andra skäl som talar för en lokalisering till Södertörn är erfarenheten av att uppbyggnad av nya tvärvetenskapliga utbildningar och enheter underlättas i en ny miljö där nya institutioner och relationer kan etableras.
På detta vis kan högskoleutbildningen i Storstockholm växa och ändå behålla en hög utbildningskvalitet. Mindre enheter skapar ofta bättre förutsättningar för utveckling och förbättring av utbildningskvaliteten genom kortare kontaktvägar mellan studenter och lärare, utbildning och forskning.
Kommunerna på Södertörn kan erbjuda intressanta studiemiljöer och har goda praktiska förutsättningar att bygga upp nya utbildningar i samverkan med övriga högskolor i länet. I kommunerna finns tillgänglig byggbar mark för bostäder åt både studenter och lärare. Lokaler för undervisning finns i viss utsträckning att tillgå, utrymme för kompletteringar finns.
Kommunerna på Södertörn bildar tillsammans ett nätverk där Novum forskningspark med Huddinge sjukhus utgör navet i nätverket. I en separat motion behandlar vi frågan om inrättande av en näringslivshögskola Syd.
Utvecklande av högskoleutbildning på Södertörn ska inte ses som ett hot mot Stockholms Universitet utan som ett nyttigt komplement.
Genom att kraftigt öka antalet högskoleplatser på Södertörn kan den inomregionala balansen förbättras.
Övrigt
Genom lokalisering av statliga arbetsplatser, som ändå ska ligga i Stockholmsområdet, till Södertörn kan staten bidra till att häva obalanserna. Bara det senaste året hade Folkhälsoinstitutet och Utlänningsnämnden med fördel kunnat lokaliseras till Södertörn med förlades till innerstaden. Slutligt beslut om förläggning av Smittskyddsinstitutet saknas men det ser ut som även denna verksamhet kommer att förläggas till innerstaden eller norrort. Beslutet om förläggning av Stockholms lärarhögskola till Södertälje har rivits upp.
Staten bör, i de fall en ny statlig verksamhet förläggs till Stockholmsområdet, lokalisera denna till Södertörn. Detta bör exempelvis gälla den nyligen beslutade Institutionsstyrelsen, där flera intressanta alternativ finns på Södertörn.
I det nyligen fattade försvarsbeslutet har tidigare beslut om utökning av försvarets verksamhet vid Tullinge F18 rivits upp och beslut om nedläggning av Ing 1 i Södertälje tagits. För dessa kommuner är det viktigt att i detta läge i stället få besked om försvarets framtida planer för dessa markområden. I dagens lågkonjunktur kan det vara svårt att finna omedelbar alternativ användning. Det är dock angeläget att kunna sätta igång med översiktsplanering. Det får inte läggas en ''död hand'' över marken.
Staten bör också stödja verksamheter med riksintresse, exempelvis Invandrarinstitutet i Botkyrka.
Hos Huddingepolisen finns inga platser för häktade. Det innebär att en onödigt stor del av Huddingepolisens knappa resurser går åt till transporter till och från andra häkten. Polisens lokaler är i övrigt i stort behov av en långsiktig lösning. Det är av många skäl angeläget att frågan om nytt polishus med häktesplatser för Huddingepolisen snarast löses.
Avslutning
Genom satsningar på förbättrad infrastruktur i form av kommunikationer och högre utbildning samt lokalisering av statliga arbetsplatser kan staten bidra till en bättre inomregional balans i Stockholms län och en blomstrande framtid för människorna på Södertörn.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnaden av vägar på Södertörn,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hamnen i Nynäshamn,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av en civil inrikesflygplats på Södertörn,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av högskoleutbildning på Södertörn,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av statliga arbetsplatser till Södertörn,2
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om besked från försvaret om framtida markanvändning vid nedlagda försvarsanläggningar,3
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nytt polishus för Huddingepolisen.4
Stockholm den 25 januari 1993 Karin Pilsäter (fp) Ylva Annerstedt (fp)
1 Yrkande 4 hänvisat till UbU.
2 Yrkande 5 hänvisat till AU.
3 Yrkande 6 hänvisat till FöU.
4 Yrkande 7 hänvisat till JuU.