Ur transportsynpunkt har Skaraborgs län ett långsiktigt gynnsamt geografiskt läge. Skaraborgs län är en del av Västsverige och är den naturliga sammanbindningen mellan Göteborgsregionen och Mälarregionen. Det gäller både vägar och järnvägar samt såväl person- som godstransporter.
Länets decentraliserade ortsstruktur med ett spritt boende och många mindre företag gör att Skaraborgs län också är särskilt beroende av ett väl utbyggt inomregionalt vägnät av god standard.
E 20
E 20 har en avgörande betydelse för Skaraborgs läns framtid. Den är dels den viktiga förbindelselänken mot Göteborg och Stockholm, dels har den också mycket stor betydelse för den regionala trafiken och för näringslivet i Skaraborgs län.
Det är av utomordentlig betydelse att E 20s roll i det nationella vägnätet hävdas genom nödvändiga framtidsinvesteringar. De planer som nu finns för att kraftigt förstärka infrastrukturen i Sverige genom investeringar i vägar och järnvägar, innebär bl a investeringar i motorvägar för de viktigaste nationella vägarna. E 20 tillhör dessa.
Genom en investering på ca 6 miljarder kronor för en motorväg mellan Floda och Finnerödja (18 mil) redovisar Vägverket en avkastning på 0,48 kronor per investerad krona. Det samhället främst tjänar in på är en bättre trafiksäkerhet med färre olyckor, kortare res- och transporttider m m. Sträckan beräknas kunna kortas något, vilket också bör ha positiva effekter.
Det är viktigt att Skaraborgs län får del av de investeringar som nu görs i förstärkningar av det nationella vägnätet med motorvägar.
Beläggning av det mindre vägnätet
Behoven av ett bra vägnät är stort i Skaraborgs län. Speciellt gäller detta de mindre vägarna som i dag saknar beläggning. Såväl för de boende på landsbygden och i de mindre tätorterna, som för de lantbrukare och många andra småföretag som är verksamma på dessa orter, är investeringar för att garantera bra kommunikationer av avgörande betydelse.
Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i Skaraborg har sammanställt behoven av sådana upprustningar. Totalt är det närmare 70 mil mindre vägar som snarast möjligt bör beläggas.
Ett särskilt upprustningsprogram för dessa vägar bör genomföras så att samtliga dessa vägar är belagda senast andra hälften av 1990-talet. Ur sysselsättningssynpunkt är dessa investeringar av speciell betydelse under rådande lågkonjunktur. Det är vägprojekt som snabbt kan startas och som ger jobb där de bäst behövs.
Västra stambanan
En satsning på västra stambanan är den ur ekonomisk synvinkel viktigaste satsningen för järnvägstrafik mellan Stockholm och Göteborg. För Skaraborgs län är följande inriktning avgörande:Minst nuvarande intensitet i tågtrafik och tågstopp utmed västra stambanan måste säkerställas.Järnvägslinjen Skövde--Falköping-- Jönköping--Nässjö är av stor betydelse för sammanlänkningen av västra och södra stambanan. Möjligheterna till regional pendling med tåg från länet till och från Göteborg måste förbättras.
Trestad--Skövde
I syfte att ge avgörande förutsättningar för det västsvenska näringslivet genom att ytterligare utveckla järnvägstrafiken bör en ny järnväg mellan Uddevalla-- Trollhättan--Vänersborg och Skövde planeras. Detta har redovisats bl a i förslag från Skaraborgs Länstrafikutredning 90 och i efterföljande politiska beslut.
Som en första etapp är upprustning och elektrifiering av nuvarande järnväg från Håkantorp till Lidköping nödvändig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om väg- och järnvägsinvesteringar i Skaraborgs län.
Stockholm den 25 januari 1993 Bengt Kindbom (c) Birgitta Carlsson (c)