Inledning
I Stockholms län bor 1,9 miljoner människor, nästan en femtedel av Sveriges befolkning. Vi är också det mest tättbefolkade länet eftersom vår landyta bara är 1,5 % av landets.
Jämfört med andra storstadsregioner i Europa och andra delar av världen har vi en mycket bra livsmiljö med ett vatten där vi kan bada, fiska i Strömmen, en skärgård som kanske är vackrast i världen, orörd ''John Bauerskog'' på T- baneavstånd från city osv.
Men det räcker inte. Vi måste komma längre. Miljöaspekterna måste in i samhällsplaneringen från början. Det gäller såväl energi som sopor, såväl vattenrening som skydd av orörd natur. Men framför allt gäller det att göra trafiken miljövänligare.
Transportbehovet ökar
Transporter -- av människor och gods -- dels inom regionen, dels till och från regionen orsakar de största miljöproblemen.
Transportbehoven hänger i grunden samman med dels produktionens utveckling eller regionens tillväxt, dels med bebyggelseplaneringen i regionen.
Erfarenhetsmässigt vet vi att godstransporterna ökar i samma takt som produktionstillväxten. Genom förändringarna i Ryssland och Baltikum kan vi räkna med att handeln ökar, vilket torde leda till ökade godsvolymer och större transportarbete i Stockholmsregionen. För närvarande är godstransporterna in till och ut från Mälardalen förhållandevis jämnt fördelade mellan lastbil, järnväg och fartyg. Däremot gäller att lastbilarna totalt dominerar transporterna inom Mälardalen. Av det gods som kommer till eller lämnar Stockholms län kommer något mer än hälften från Mälardalen.
När det gäller persontransporterna är det viktigt att komma ihåg, att inom en radie av 15--20 mil runt Stockholm bor mer än en tredjedel av Sveriges befolkning. Gjorda prognoser pekar på att hela Mälardalsområdet på 2000-talet blir en integrerad arbets- och bostadsmarknad.
Hur mycket transporter som behövs i framtiden beror i hög grad på bebyggelseutvecklingen i regionen. Det blir stor skillnad om nya bostäder mest byggs i periferin eller om de byggs tätt i anslutning till befintliga bostadsområden där det redan finns ett kollektivtrafiksystem. Var nya arbetsplatser lokaliseras är naturligtvis också viktigt liksom butiker och köpcentra.
De framtida transportbehoven beror också i hög grad på vilka priser som tas ut för olika färdmedel. Eftersom nuvarande regelsystem gjort att marginalkostnaden för bilister att utnyttja vägar varit försumbar, har bilismen ökat snabbt under 1980-talet. Ett införande av vägavgifter kommer förmodligen att innebära att den nuvarande utvecklingen vänds.
Sammanfattningsvis kan konstateras att Stockholmsregionens framtida trafikproblem näppeligen kan lösas utan samverkan och samordning med andra regioner och med olika statliga organ.
Dennis
Under hösten 1992 ingicks den slutgiltiga överenskommelsen om trafiksystemet i Stockholms län, vilket den tidigare socialdemokratiska regeringen tagit initiativ till. Dennisöverenskommelsen innebär att man moderniserar och bygger ut det befintliga trafiksystemet och att man därigenom tillfredsställer i första hand dagens och det närmaste decenniets trafikbehov och bygger på i stort sett befintlig teknik.
Uppgörelsen innebär att den mångåriga handlingsförlamningen som legat som en död hand över hela regionens trafiksatsningar har hävts. Enligt den miljökonsekvensutredning som länsstyrelsen i Stockholm gjort, kommer ett fullföljande av Dennisuppgörelsen att få stora positiva effekter, framför allt för innerstaden men också för länet som helhet. Det är därför av största vikt att regeringen nu medverkar till att de olika delprojekten omedelbart kommer igång.
Det är därför högst anmärkningsvärt att i regeringens budgetproposition aviseras, att förslaget om bilavgifter kommer att läggas först i höst samt att frågan om statliga garantier till Vägverket skall behandlas samtidigt som lagförslaget kommer till riksdagens behandling. Den här handläggningsordningen innebär att arbetet förskjuts med ett helt år då riksdagsbeslutet inte kan förväntas förrän våren 1994. Inte minst av arbetsmarknadsskäl är det viktigt att komma igång med byggandet nu. Varken miljön eller arbetsmarknaden tål fler förseningar, varför den föreslagna handläggningsordningen måste avvisas.
Arlanda
Arlandabanan har blivit en följetong i svensk trafikpolitik.
Arlandabanan var tänkt som en del i ett långsiktigt infrasystem för hela den tätbefolkade Mälardalsregionen, i vilket skulle ingå, inte bara Arlandabanan och Arlanda flygplats som flygplatsnav och med tredje rullbana, utan också Mälardals- och Svealandsbana. I denna helhet har samtliga delar betydelse för att öka framkomligheten, minska restiderna och förbättra miljön i hela Mälardalsregionen. Ett exempel som visar att delarna hör ihop är, att vid NRL-prövningen av den tredje rullbanan villkorades denna med ett krav på att det planerade järnvägsprojektet skulle genomföras.
Den socialdemokratiska regeringen var i princip klar med det förberedande arbetet för banan hösten 1991. Då startade den nye kommunikationsministern återigen utredningsmaskineriet för att försöka leta fram privata finansiärer. Under det dryga år som gått har man varit tvungen att gång på gång skjuta på projektet för att man inte kunnat få fram några privata investerare.
Den 14 januari 1993 fattade regeringen det drastiska beslutet att den ena delen av banan inte skulle byggas och därigenom blev Arlandabanan ett pendelprojekt Stockholm Central--Arlanda Flygplats. Konsekvenserna av detta beslut riskerar att bli omfattande och svåra att reparera.
Om Arlandabanan bara blir ett visserligen ovanligt snabbt men i övrigt vanligt pendeltåg från Centralen till flygplatsen, är risken stor att man inte kan konkurrera med en flexibel landsvägstrafik från olika delar av Mälardalen.
Om Arlandabanan bara blir ett stickspår som gör att människor av bekvämlighetsskäl i alla fall väljer bilen till flygplatsen, finns det starka skäl att oroa sig för vad som händer med miljön i de närliggande kommunerna. Därför bör regeringen omedelbart häva beslutet om att splittra upp byggandet av järnvägen Stockholm--Arlanda.
Färjetrafiken
Tio miljoner enkelresor företogs 1991 med Finlandsfärjorna. Dessutom fraktades tre miljoner ton gods med samma färjor genom Stockholms skärgård. Förutom den omfattande färjetrafiken utnyttjas skärgården av tusentals fritidsbåtar varje sommar.
Stockholms skärgård är unik med bl.a. den planerade nationalparken Bulleröarkipelagen. Därtill kommer ett stort antal naturreservat och naturvårdsområden. Skärgården är också hembygd för människor som till vardags lever och verkar där.
Det är självklart att denna mycket känsliga miljö kräver stränga restriktioner för all båttrafik.
För att minska störningarna från båttrafiken -- både den som sker i yrkestrafik och den fritidsrelaterade -- bör någon form av miljöprövning införas. En sådan prövning eller restriktion måste gälla såväl svavel- och kväveutsläpp som påverkan på stränder och havsbotten. Exempelvis bör hastighetsbegränsning införas i Stockholms skärgård. Vidare bör större färjor än de som nu tas i bruk förbjudas.
Innan beslut kan fattas om Rödkobbsleden måste en förnyad miljökonsekvensutredning göras.
Teknisk utveckling
I ett storstadsområde som Stockholmsregionen måste trafiken styras med hjälp av regleringar och ekonomiska styråtgärder för att minska miljöskadorna.
Men även med detta synsätt kommer ett stort antal fordon att belasta våra vägar och gator. Det är då av största vikt att minimera utsläpp och buller från personbilar, bussar, lastbilar och andra fordon. Framför allt krävs nu snabba åtgärder för att lösa problemen med den tunga trafiken, där utvecklingen hittills varit mycket blygsam. En övergång till miljödiesel av klass I skulle få stora effekter för vår region. Eftersom det synes var svårt att nå frivilliga överenskommelser bör det övervägas om frågan skall lösas genom lagstiftning.
Ett annat alternativt bränsle är det s.k. Scafi-bränslet, bestående av rapsolja och paraffin, vilket skulle kunna användas av fordon för närtransporter liksom entreprenadmaskiner och liknande.
Det handlar också om att uppmuntra utvecklingen av s.k. hybridfordon, som kan konverteras mellan el och bensin beroende på körsträcka och omgivande miljö.
Anslag
Under en följd av år har Stockholmsregionens andel av resurser för trafikinvesteringar varit betydligt mindre än det behov som trafikarbetet genererar. Genom Dennisuppgörelsen får regionen nu ett välbehövligt tillskott. Men det räcker ändå inte.
Staten bör med hänsyn till lågkonjunkturen tillfälligt kunna ta på sig en större andel av kostnaderna i Dennispaketet bl.a. med tanke på att ökad sysselsättning minskar statens kostnader för arbetslöshetsersättning.
De planerade Mälardals- och Svealandsbanorna är väsentliga delar av infrasystemet i Stockholms- och Mälardalsregionen till vilka staten också bidragit vad gäller investeringsmedel. Skall tåget kunna konkurrera med bil på dessa sträckor på ett effektivt sätt krävs dock nya och snabbare vagnar. För att finansiera de 60 till 100 vagnar som behövs torde ett statligt engagemang bli nödvändigt, vilket också skulle få en positiv industripolitisk effekt i nuvarande konjunkturläge.
Inför beslutet om den samordnade trafikplaneringen, som riksdagen skall fatta under våren 1993, har länsstyrelsen på regeringens uppdrag utrett konsekvenserna av en fördubblad planeringsnivå för länstrafikanläggningsanslaget (LTA-anslaget). Vi kan konstatera att denna alternativa planeringsnivå skulle ge Stockholmsregionen handlingsmöjligheter att på ett föredömligt sätt bygga bort flaskhalsar, förbättra utsatta kollektivtrafikavsnitt m.m. Både från miljösynpunkt och från arbetsmarknadssynpunkt är en utökning av LTA- anslaget mycket angelägen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samordningsbehovet mellan hela Mälardalsregionen och olika statliga organ, vilka har betydelse för den framtida trafikplaneringen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fullföljande av Dennisuppgörelsen samt omedelbar utbetalning av reserverade medel,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att omedelbart häva beslutet om att splittra upp byggandet av järnvägen Stockholm--Arlanda--Odensala,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöprövning, hastighetsbegränsning m.m. i Stockholms skärgård,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingen av miljövänliga drivmedel,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av resurser till trafikinvesteringar i Stockholmsområdet som bättre svarar mot regionens trafikarbete.
Stockholm den 26 januari 1993 Anita Johansson (s) Thage G Peterson (s) Sören Lekberg (s) Hans Göran Franck (s) Mona Sahlin (s) Eva Johansson (s) Björn Ericson (s) Ingela Thalén (s) Ines Uusmann (s) Pierre Schori (s) Oskar Lindkvist (s) Mats Hellström (s) Maj Britt Theorin (s) Lars Ulander (s) Barbro Evermo Palmerlund (s) Kent Carlsson (s) Sylvia Lindgren (s) Sten Andersson (s) i Stockholm