Människors resor till möten med varandra och transporter av varor är två grundläggande funktioner i samhället. Förmågan att på ett effektivt sätt organisera transporter och kommunikationer har en avgörande betydelse för utvecklingen av välfärd, samhällsekonomi och miljö. Dessutom kan det skapas tusentals meningsfulla arbeten genom att vägar och järnvägar, järnvägsindustri och telekommunikationer byggs ut och förbättras. Men detta betyder också att vi kommer bättre förberedda till mötet med det nya Europa. Med hänsyn till vårt geografiska läge och exportberoende måste våra kommunikationer vara av minst lika god kvalitet som våra konkurrentländers, bl.a. inom EG.
Utvecklingen i Sverige och i omvärlden medför alltså nya krav på de medel som behövs för att förnya och utveckla gemensamma lösningar som tillgodoser transportbehoven och minskar trafikens påverkan på miljön. Därför inleddes under socialdemokratins ledning en nya era i trafikpolitiken. Strukturella förändringar tillsammans med stora ekonomiska insatser blev upptakten till en offensiv för att Sverige skall stå väl rustat för framtiden. Vi socialdemokrater vill fortsätta att aktivt medverka i förändringsarbetet såväl i nationellt som internationellt samarbete.
Riksdagens trafikpolitiska beslut 1988 angav inriktningen för trafikpolitiken under 1990-talet. 1988 års beslut utgick från fem stora uppgifter:utveckla infrastrukturen för 2000-talets behov kraftigt begränsa trafikens miljöpåverkan minska antalet döda och skadade i trafiken höja effektiviteten i transportsystemet säkerställa en tillfredsställande trafikförsörjning i hela landet.
Dessa mål är fortfarande högaktuella och kan ligga till grund för hur vi skall fortsätta att utveckla våra kommunikationer mot 2000-talet. Vi socialdemokrater vill alltså fortsätta att utveckla trafikpolitiken så att dessa för samhällsutvecklingen strategiska uppgifter skall förverkligas. För detta krävs att det arbete som den socialdemokratiska regeringen inledde måste utvecklas och fullföljas. Enligt vår mening saknar den borgerliga regeringen fortfarande en egen trafikpolitisk vision. Vackert tal om ''infrastrukturens årtionde'' räcker inte när behoven av stora konkreta insatser ökar dramatiskt.
Resultatet av en utveckling av trafikpolitiken och en utbyggnad av infrastrukturen kommer hela samhället till del. Strikt företagsekonomiska kalkyler ger ingen information om de politiska värderingar beträffande långsiktig samhällsekonomisk utveckling, regional balans och social rättvisa, som måste ligga till grund för trafikpolitikens utveckling och infrastrukturens utbyggnad. Denna dimension saknas enligt vår uppfattning i den borgerliga regeringens extremt marknadsanpassade politik på dessa områden. Det är utomordentligt viktigt att beslut som pekar ut färdriktningen styrs av samhället och fattas av politiska organ.
Vägar och järnvägar är gemensamma tillgångar uppbyggda som en del av folkhushållet. Det är genom en fortsatt gemensam förvaltning och utveckling av dessa våra tillgångar som vi socialdemokrater vill bygga Sveriges framtid. Vi känner ett stort ansvar att föra detta viktiga uppdrag vidare som en motvikt mot kortsiktiga kapitalintressen på marknaden.
Våra förslag 1. Infrastrukturinvesteringar för en långsiktig ökning av den ekonomiska tillväxten
På både kort och lång sikt måste anslagen till investeringar i trafikens infrastruktur ökas rejält. Utgångspunkten för satsningarna bör vara att de görs på ett sådant sätt att de förbättrar industrins internationella konkurenskraft och inriktningen mot en mer miljöanpassad utveckling. En viktig del är att vår järnvägsindustri får leva kvar och utvecklas. Den kapacitet som finns både när det gäller snabbtåg (X2000) och regionaltåg måste utnyttjas så att denna del av verkstadsindustrin kan utvecklas med en ordentlig hemmamarknad.
Det är rätt och nödvändigt att bygga ut infrastrukturen nu framför allt av tre skäl. Först och främst därför att vi behöver bättre vägar och järnvägar. Men också därför att vi måste skapa meningsfulla jobb och därmed minska arbetslösheten. Ett mycket viktigt skäl är också att vi förbereder oss för en bättre konjunktur. Det kan tilläggas att det är fördelaktigt att investera nu beroende på att man kan ''pressa'' priserna med upp till 25 %. Vi socialdemokrater är beredda att anstränga oss till det yttersta för att bygga och utveckla en modern, effektiv infrastruktur som är nödvändig inför 2000-talet.
Som mål bör gälla att investeringarna i vägar och järnvägar ökar med ytterligare 1 % av BNP under 1990-talet. Detta innebär en total nivå om ca 20--25 miljarder kr per år i investeringsvolym. Höjningarna bör göras successivt men redan fr.o.m. budgtåret 1994/95 bör tillskottet vara 10 miljarder kr. För ändamålet bör införas ett nytt anslag på statsbudgeten, ''Infrastruktur för tillväxt''.
Parat med nyinvesteringarna måste medel reserveras för kontinuerligt underhåll och reparationer av vägar och järnvägar.
Vi föreslår att trafikverken får möjlighet att tidigarelägga projekt för 17 miljarder kr utöver gällande planer under budgetåret 1993/94.
Fördelningen bör ske enligt följande:
Banverket 6 miljarder kr
Vägverket 11 miljarder kr.
Investeringarna lånefinansieras och kostnaden för nästa budgetår blir räntekostnaden, 1 700 miljoner kr. Stödet för tidigareläggningarna administreras via AMS som tillförs erforderliga medel. Vi föreslår också att en långsiktig höjning av infrastrukturinvesteringarna med 10 miljarder kr per år påbörjas budgetåret 1994/95.
2. Systemsyn i infrastrukturplaneringen
Avregleringar och ramtänkande har inneburit att politiken och politiker inte fått tillräckliga möjligheter att påverka helheten och de prioriteringar som de statliga verken nu gör inom sina olika specialområden. Infrastrukturplaneringen bör i fortsättningen präglas av en systemsyn.
3. Trafikforskningen
I en tid då satsningar på infrastrukturen ökar blir trafikforskningen viktigare än någonsin. Här har samhället en viktig roll i att påskynda utvecklingen av miljövänligare fordon, stödja forskningen kring ökad trafiksäkerhet och trafikens roll i samhällsbyggandet. Samhällets resurser på forskningsområdet måste utvecklas, inte minskas eller avvecklas.
4. Utveckla vår kust- och närsjöfart
Sjöfart är ett energieffektivt, miljövänligt transportmedel. I stort sett allt gods som exporteras från och importeras till vårt land fraktas på fartyg eller färjor. I Europa har gjorts och görs stora investeringar i nya effektiva sjövägar. Kanaler som knyter ihop Europas större floder och städer byggs ut. Det borde för oss vara av stor vikt att utveckla vår kust- och närsjöfart så att vi snabbt kan börja använda denna infrastruktur i vår strävan efter snabba effektiva transporter. Enligt uppgift är sjövägen dessutom i många avseenden minst lika snabb som andra tillgängliga transportmedel för gods.
5. Åtgärder mot arbetslösheten
Arbetslösheten också inom den offentliga sektorn ökar dramatiskt. De strukturförändringar som ansetts som nödvändiga betyder friställningar av tusentals anställda inom den statliga sektorn. Det finns, enligt vår uppfattning, skäl att stanna upp och fråga sig om det var rätt tidpunkt att nu genomföra åtgärder som leder till en betydande ökning av arbetslösheten bland de offentligt anställda. Arbetsuppgifter finns säkert och kostnaderna slipper samhället ändå inte, utan de betalas istället ut som passivt understöd från A-kassa och olika trygghetsfonder. Vi menar att regeringen borde överväga ett friställningsstopp under 1993 inom de verk som lyder under kommunikationsdepartementets verksamhetsområde. Nödvändiga vardagsrationaliseringar måste självfallet genomföras.
6. Underhåll och reinvesteringar
Underhåll och reinvesteringar i befintliga vägar och järnvägar är av lika stor vikt som nybyggnaderna. Enbart Vägverket har underhållsprojekt för mer än 6 miljarder kronor som kan komma i gång snabbt och färdigställas inom en tvåårsperiod. En fördel med dessa arbeten är att de är arbetskraftsintensiva och de skapar därmed ett stort antal arbetstillfällen på mycket kort sikt.
Banverket har för sin del redovisat en plan för underhåll och reinvesteringar. Däri ingår bl.a. spår- och rälsarbeten på ca 30 mil av stamnätet varje år under resten av 1990-talet. Också när det gäller järnvägsunderhåll kan arbetena komma i gång mycket snabbt.
Mysteriet med de försvunna miljarderna
Riksdagen har sedan hösten 1991 fattat beslut om infrastrukturprojekt för sammanlagt 26 miljarder kronor. Av dessa tillkom mer än 20 miljarder kr under socialdemokratins regeringsperiod. Den borgerliga regeringens, med stora ord beskrivna, påspädning har inskränkt sig till drygt fyra miljarder kronor. Beräkningar visar att dessa beslutade investeringar skulle ge ca 30 000
årsdirekta arbeten och ett stort antal jobb som kringeffekter. Kommunikationsministern medger att man så sent som i oktober 1992 inte förbrukat mer än 17 % av de medel som anvisats under budgetåret 1991/92. Av de krafttag för infrastrukturen som utlovats av regeringen och kommunikationsminister Odell har tyvärr inte mycket blivit verklighet. Handlingskraft och viljan att komma till skott saknas uppenbarligen. Detta är ingenting annat än ett svårt bakslag för såväl infrastrukturen som för de personer som genom den borgerliga regeringens valhänthet i dessa frågor inte får arbete eller till och med förlorar sitt jobb.
Fullfölj investeringarna i vägar och järnvägar
Den socialdemokratiska regeringen anvisade år 1991 20 miljarder kr extra (utöver ordinarie anslag) för nödvändiga investeringar i vägar, järnvägar och kollektivtrafikanläggningar under resten av 1990-talet. Detta beslut bidrog till att en rad viktiga infrastruktursatsningar kunde sättas igång och skapa framtidstro i berörda regioner. Också under 1992 redovisade vi socialdemokrater en lång rad projekt som skulle förbättra infrastrukturen och dessutom skapa tusentals arbetstillfällen. De flesta av dessa förslag avslogs dessvärre av den borgerliga regeringen.
Det är djupt beklagligt att regeringen inte har kraft att fullfölja socialdemokratins intentioner. I förra årets trafikpolitiska motion påtalade vi socialdemokrater regeringens valhänthet i hanteringen av dessa för landets framtid avgörande frågor. Mycket av det vi pekade på då har fortfarande inte genomförts. Exempelvis storstadsförhandlingarna där Malmöhusförhandlingarna slutfördes i augusti 1992. I stället för ett kraftfullt framåtsyftande arbete ägnar sig regeringen nu åt ytterligare utredningar att lägga till de som redan finns i budgetunderlaget.
I förra årets budget där regeringen hävdade att 1990- talet skulle bli ''infrastrukturens årtionde'' har anslagen inte ens behållit sina reala värden. Efter att ha räknat bort anslag till speciella insatser återstod ett tillskott på +
125 miljoner kr eller 0,8% för utökade insatser och täckning av eventuella kostnadsökningar.
När det gäller budgeten för 1993/94 är regeringen lika passiv. Efter vanliga kostnadsökningar återstår en ökning av de samlade anslagen till vägar och järnvägar med 30 miljoner kr. Ser man bara till vägarna så innebär årets budget en faktisk minskning med ca 200 miljoner kr. Ökningen blir alltså ca 0,1% i förhållande till innevarande års budget.
Femårsperioden 1993--1997 bör bli den period då vi återhämtar eftersläpningen av underhåll och investeringar för bättre kommunikationer. Tidpunkten och förutsättningarna att sätta igång och genomföra ett sådant program är för närvarande mycket goda. Angelägna projekt finns, liksom ledig kapacitet, såväl när det gäller arbetskraft som maskiner. Tiotusentals meningsfulla jobb kan skapas genom att vägar, järnvägar men också telekommunikationer byggs ut. Till detta skall läggas den samhällsnytta och de ökade förutsättningar för tillväxt som effektiv och modern infrastruktur innebär.
Ökade väginvesteringar
Vägtransporter är det dominerande transportsättet speciellt på korta sträckor. Inom landets olika regioner är ett bra vägnät en förutsättning för att skapa livskraftiga arbetsmarknader som ger sysselsättning till vår befolkning. Vägnätets beskaffenhet har stor betydelse för produktiviteten och tillväxten. Kraven på bättre framkomlighet ökar genom industrins behov av snabba och tidsanpassade transporter.
Sedan 1960-talet har investeringarna i vägnätet minskat från 1,8 % av BNP till 0,7 % i dag. Resultatet har blivit att det svenska vägnätet inte i tillräcklig utsträckning har kunnat utvecklas mot ökad framkomlighet och säkerhet. Inte heller mot de krav som skyddet av miljön och behovet av hushållning med naturresurser kräver. För att undvika höga kostnader för reparation och underhåll i början av nästa sekel krävs omfattande åtgärder när det gäller drift och underhåll av befintliga vägar.
Vägverket har beredskap för att starta upp projekt snabbt om bara medel anslås. En stor fördel är att underhållsarbeten är speciellt arbetskraftsintensiva, och därmed skapas ett stort antal arbetstillfällen. En innovation i detta sammanhang kan vara att varje arbetsområde inom vägverket tilldelas exempelvis 5 miljoner kr att användas till lokala åtgärder. Detta betyder ökad decentralisering men samtidigt ökat ansvar för de anställda.
En ökande del av resandet kommer att ske med bil eller buss vid sekelskiftet. Detta trots att den största ökningen av resandet beräknas ske med järnväg. Därför kommer ett stort investeringsbehov att finnas när det gäller våra större vägar. Förbifarter på riks- och Europavägarna är nödvändiga för att förbättra miljön i våra tätorter, men också för att öka trafiksäkerheten. Långa vägsträckor på våra Europavägar behöver dessutom byggas ut till motorvägsstandard.
När det gäller riksväg 45 norr om Karlstad står vi fast vid vårt tidigare ställningstagande att prioritera förbättringar och utbyggnader av den före satsningar på Inlandsbanan. Vi vidhåller vårt krav att 100 miljoner kr av investeringsmedel skall fördelas till förbättringar och utbyggnad av den för kommunikationerna i Norrlands inland så viktiga leden.
Större satsning på cykelvägar
Utbyggnaden av cykelleder är en viktig trafiksäkerhetsfråga. Det är därför angeläget att utbyggnadstakten nu kan ökas i motsats till innevarande budgetår. Regeringens anslår i budgeten för 1992/93 20 miljoner kr till byggande av cykelvägar under 1993. Detta är reellt en minskning som vi inte kan acceptera.
Det är betydelsefullt att planer på byggandet av cykelvägar kan realiseras så snart som möjligt. Vi anser därför att det inom ramen för anslag B 4. Byggande av länstrafikanläggningar bör avsättas 30 miljoner kr till nybyggnad av cykelvägar under 1993/94.
Trafiksäkerheten
Under det gångna året har Trafiksäkerhetsverket (TSV) avvecklats och trafiksäkerhetsarbetet har inordnats i Vägverket. I regeringens proposition 1992/93:100 och i tilläggsbudget 1 har kommunikationsministern endast tagit upp medel för avvecklingen av TSV. Samtidigt har man aviserat en proposition under våren 1993 om trafiksäkerhetsarbetet framöver.
Riksdagen har fattat beslut om en hög målsättning när det gäller att minska antalet trafikolyckor. Vi anser att ett aktivt trafiksäkerhetsarbete är av mycket stor vikt. Vi har därvid stora förväntningar på att den ändrade organisationen skall leda till ett effektivt arbete för ökad trafiksäkerhet och därmed färre trafikolyckor. Vi socialdemokrater är beredda att arbeta aktivt för att trafiksäkerhetsarbetet skall ha fortsatt hög prioritet inom trafikpolitiken.
Eftersom regeringen meddelat att en särskild proposition skall föreläggas riksdagen den 15 februari 1993 avvaktar vi med konkreta förslag till dess att denna proposition är lagd.
Ökade järnvägsinvesteringar
Järnvägen är det transportmedel som har de största utvecklingsmöjligheterna. För vår exportindustri kan snabba och effektiva järnvägstransporter överbrygga de långa avstånd som vi har till de stora marknaderna nere i Europa. Järnvägen är med dagens trafikteknik minst lika snabb som lastbilen.
Men också behovet av persontransporter på järnväg betyder att man ute i Europa gör stora investeringar i högfartsnät för järnvägen. Man kommer inom kort tid att kunna resa med snabbtåg från och till olika befolkningscentra. Det är av stor vikt att vi kan ansluta oss till de stora satsningarna på kontinenten. För detta krävs att vi både förbättrar och bygger ut vårt eget järnvägsnät och deltar i den planeringsprocess som redan pågår i Europa.
Den del av infrastrukturanslagen som anslogs till järnvägsinvesteringar har nu intecknats i olika projekt och vi utgår ifrån att dessa medel kommer till praktisk användning inom det snaraste. Men nu måste vi fortsätta satsningarna för att skapa ett modernt och effektivt järnvägssystem över hela landet. Det är därför angeläget att regeringen ser till att Banverket får tillräckligt med medel för att sätta i gång de projekt som är förberedda. Ett stort antal av dessa objekt gäller om- och utbyggnad av järnvägsstråk med stort underlag av såväl gods- som persontrafik, och de är utomordentligt angelägna investeringar.
För att de satsningar som görs på bannätet skall ge full utdelning måste de följas av underhåll och reinvesteringar så att sammanhängande stråk kan tas i bruk. Banverket har redovisat en plan för detta. Där ingår bl.a. spår och rälsbyte på 25--30 mil av stamnätet varje år under resten av 1990-talet, ombyggnad av gamla ställverk, utbyggnad av dubbelspår på trafikstarka interregionala linjer, åtgärdande av plankorsningar och reparation och underhåll av broar.
En viktig investering för att underlätta s.k. systemtransporter på järnväg är en satsning på de tre riksbangårdar som utretts under en längre tid. Ett snabbt beslut i denna fråga är av stor vikt. Vi tror att det är nödvändigt att dessa nya bangårdar byggs under lågkonjunkturen. Men om detta inte blir möjligt måste säkerligen stora utbyggnads- och förbättringsarbeten göras i befintliga godsbangårdar. I båda fallen skapas många värdefulla arbetstillfällen samtidigt som man skapar förbättringar för effektiva godstransporter på järnvägen, vilket är ett nödvändigt framtidsprojekt.
Storstadsuppgörelserna måste fullföljas snarast
De storstadsuppgörelser som den socialdemokratiska regeringen initierade 1990 har i stort sett slutförts under 1992. Bakgrunden var dels regionernas speciella karaktär med de miljö- och trafikproblem som kännetecknar de tre storstadsregionerna, dels också den dåvarande oförmågan att inom respektive region finna lösningar på trafikproblemen. I slutskedet förutskickades ett riktat statsbidrag om sammanlagt 5,5 miljarder kronor. Dessa medel hade också reserverats av den socialdemokratiska regeringen sommaren 1991.
Trots att förhandlingarna skett i samråd med de tre storstadsregionernas kommuner och län förhalas nu besluten. Det slutliga beslutet är enligt vad vi erfarit nu framflyttat till någon gång under 1993.
Projekt som elektrifiering av Malmö--Ystadbanan till en beräknad kostnad om ca 410 milj.kr. och byggande av dubbelspår mellan Älvsjö och Västerhaninge för 770 miljoner kr. skulle med ett beslut kunna sättas i gång praktiskt taget omedelbart.
Vi socialdemokrater kräver ett snabbt beslut i dessa frågor så att storstadsuppgörelserna kan fullföljas.
Trafik och miljö
Trafiken svarar för en betydande andel av den negativa påverkan på miljön. En fortsatt aktiv miljöpolitik förutsätter därför fortsatta insatser på trafikens område. Investeringar, främst järnvägar, kollektivtrafik och förbifarter men också de storstadsuppgörelser som socialdemokratin tagit initiativ till är åtgärder som påverkar utvecklingen positivt. Frågor som möjligheter att överföra en del av de tunga vägtransporterna till järnväg har stor betydelse. Att låta trafikfrågorna spela en ökad roll i samhällsplaneringen samt att skapa bättre kollektivtrafik i tätorterna är också viktigt.
De skillnader i resmönster, transportbehov och reseförutsättningar som finns mellan storstadsområdena och övriga delar av landet bör uppmärksammas i betydligt högre grad än hittills. En viktig del av 1988 års trafikbeslut var att fastställa de olika trafikslagens samhällsekonomiska kostnadsansvar. Resultatet av utvärderingen måste utgöra en del av underlaget för kommande trafikpolitiska beslut.
Den rena bilen
Bilen är kanske mer än någon annan teknisk uppfinning den symbol som svarar mot den enskilda människans längtan efter frihet. Detta har lett till att samhällsplaneringen utgår ifrån ett bilsamhälle och att de miljökonsekvenser som nu kan ses kanske alltför länge kommit i skymundan. Detta har betytt att samhällets behov av en långsiktig hållbar utveckling på transportområdet kan ha eftersatts. Från 1960 till 1990 har antalet bilar tredubblats i Sverige. Ökningen leder till att olika problem har förvärrats, t.ex. trafikstockningar och köer framför allt i de större städerna.
Utöver bl.a. trängsel orsakar bilarna luftföroreningar. Kväveoxider och kolväten bildar i solljus ozon. Bilar släpper också ut koldioxider, växthusgasen som är halva förklaringen till jordens stigande medeltemperatur. Personbilar står för mer än 13 % av den totala koldioxidmängd som frigörs vid förbränning av fossila bränslen.
En viktig del i strategin för ett miljöanpassat trafiksystem är en väl utbyggd kollektivtrafik. Denna skall på alla sätt utvecklas där det är möjligt. Men kopplingen mellan den egna bilen och friheten kommer att kvarstå för flertalet människor. I stora delar av vårt land (och i världen) är bebyggelsen så utspridd att det inte finns något praktiskt alternativ till bilen. Därför handlar det också om att steg för steg utveckla fordon som är så rena som möjligt. Här finns ett utmärkt område där staten och bilindustrin i samarbete kan lösa ett för miljön oerhört viktigt problem. Detta gäller kanske i än högre grad på det internationella planet.
Sveriges beslut att som första land i Europa införa skärpta krav för att minska utsläppen av kolväten och kväveoxider har en pådrivande effekt i dessa frågor. Ett intensivt internationellt arbete måste till för att öka ansträngningarna att ta fram mera miljöanpassade fordon. Här bör Sverige spela en pådrivande roll. Det blir en viktig fråga för oss att i ett framtida Europa vara offensiva i dessa framtidsfrågor.
Ett första steg vore att snarast avisera en ny miljöklassning. Fordon som kan drivas med mindre miljöpåverkande bränslen bör inordnas i systemet. Redan nu finns t.ex. helt blyfria drivmedel för personbilar, och ett utökat krav på katalysatorer bör övervägas. I samband med att nya obligatoriska krav införs 1996 flyttas kravnivån ett steg.
Mot bakgrund av vad vi sagt ovan föreslår vi att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mera aktiva åtgärder för att uppmuntra en utveckling av miljöanpassade fordon.
Teknikutvecklingsprogram för kombitrafik
Vi har i vårt land två av världens främsta lastvagnstillverkare och en av världens ledande tillverkare av rullande järnvägsmaterial liksom ett av världens effektivaste järnvägsföretag. Vi har dessutom Nordens enda tillverkare av järnvägsräls. Detta skapar goda förutsättningar för utveckling av ett system för effektiva kombitransporter.
Under det senaste decenniet har stora förhoppningar knutits till en sådan utveckling av kombitrafiken. Dessa har endast delvis infriats.
Tidigare exempel på samverkan mellan offentlig verksamhet och svensk industri manar till efterföljd. Till skillnad från regeringen menar vi att staten har en viktig roll att fylla när det gäller att kanalisera en efterfrågan som tillgodoser gemensamma behov. ''Marknaden'' kommer att ta oerhört lång tid på sig för att lösa de problem som finns, mycket beroende på de stora investeringar som gjorts i dagens mindre effektiva system.
Med aktiva insatser från staten borde svensk industri kunna leda utvecklingen av ett effektivt, internationellt gångbart kombitrafiksystem.
Vi föreslår att regeringen initierar ett utvecklingsprogram för kombitrafik. Målet bör vara att det snarast utvecklas ett system som möjliggör en avsevärd sänkning av kostnaden för terminalhantering.
Sjötransporter -- en framtidsfråga
I stort sett allt gods som exporteras från eller importeras till Sverige fraktas på fartyg eller färjor. Sjöfart är ett energieffektivt transportmedel, men är också betydligt snabbare än vad som hittills framkommit. Det finns också goda möjligheter att utveckla dess miljömässiga fördelar.
Trots detta är den svenska inrikeskustsjöfarten liten och fortsätter att minska. Jämfört med förhållandena på kontinenten är kustsjöfarten och trafiken på de inre vattenvägarna av ringa betydelse i Sverige. I Europa byggs vattenvägarna ut, större floder vävs samman med kanalsystem, och vi har erfarit att transporter via dessa system är väl så snabba när det gäller godstrafiken som dagens järnvägar.
Det borde vara möjligt att också i Sverige återta en del av de andelar som sjöfarten förlorat till andra trafikslag. Utvecklingen av fartyg till moderna länkar i en effektiv trafikkedja saknar motsvarighet när det gäller utveckling av logistik och administration inom berörda företag, organisationer och myndigheter i hamnarna. Samverkan mellan hamnarna, speditörerna, Tullverket m.fl. kan förbättras. Nya lösningar som t.ex. administrativ hantering bör prövas.
Det arbete som nu pågår med trafikverkens nästa planeringsperiod bör kompletteras med sjöfarten. Enligt vår uppfattning bör hamnarna och sjötransporterna konkret integereras i den samordnade investeringsplanering som skall genomföras. Därvid bör en nationell planering övervägas av strategiskt viktiga terminaler för omlänkning mellan de olika transportslagen. Skulle detta inte vara möjligt kräver vi att en utredning tillsättes snarast med uppdrag att utreda sjöfartens roll i den framtida trafikpolitiken. I uppdraget bör bl.a. ingå att utreda förutsättningarna för en svensk kustsjöfart, och de europeiska sjövägarnas betydelse för vårt land.
Framtidens sjöfartspolitik
Samhället måste ta sitt ansvar för att tillsammans med sjöarbetsmarknadens parter stärka rederinäringens internationella konkurrenskraft. Detta måste ha som mål att tillgodose det nationella intresset av att kunna bevara och utveckla en handelsflotta under svensk flagg. Det förekommer i ett flertal västeuropeiska länder olika former av stöd till sjöfarten. Svensk sjöfart bör få möjlighet att konkurrera på lika villkor. Det är mycket angeläget att den mycket kapitalintensiva rederinäringen får verka med långsiktigt gällande statliga spelregler av såväl politiskt som ekonomiskt slag. Regeringens politik sträcker sig enligt proposition 1992/93:128 inte längre än till halvårsskiftet 1993. Detta är naturligtvis djupt otillfredsställande.
Vi socialdemokrater motsätter oss en anpassning av svensk sjöfartspolitik i riktning mot ett internationellt fartygsregister. Ett register som betyder att sjöfackliga organisationer i lag förbjuds att förhandla för utländska medborgare. Det får inte bli så att utländska sjömän blir billigare än svenska genom lägre löner och sämre sociala villkor. Vi kan inte acceptera förslag som inskränker arbetstagarnas rätt att fritt och utan inblandning av staten organisera sig fackligt och låta fackföreningarna sluta kollektivavtal om anställningsförhållanden. Vi socialdemokrater kommer alltid att stå för likhet inför lagen oberoende av ras, religion, trosåskådning, nationalitet eller etniskt ursprung.
Den mycket allvarliga olyckan vid Shetlandsöarna visar på de risker som finns med bekvämlighetsflaggade fartyg. Detta gäller såväl fartygens standard som de anställningsförhållanden som gällde på det aktuella fartyget.
Vi kräver att regeringen skyndsamt bör förelägga riksdagen förslag till en långsiktig sjöfartspolitik med klara besked om vad rederinäringen har att rätta sig efter under överskådlig framtid. Vi menar dessutom att svensk sjöfartspolitik inriktas så att den närmar sig den sjöfartspolitik som man inom EG för närvarande arbetar med att fastställa.
Fritidsbåtsregistret
Sommaren 1991 fanns det 276 000 båtar registrerade i fritidsbåtsregistret. För ägare, allmänhet, polis, försäkringsbolag m.fl. är det av stort värde att kunna identifiera en båt vid färd och i hamn. Tryggheten ökar samtidigt som stora besparingar i form av uteblivna räddningspådrag och andra insatser kan göras. De borgerliga partierna har alltsedan registret tillkom negligerat denna positiva effekt. Riksdagens borgerliga majoritet beslöt den 14 december 1992, trots stark kritik från tunga remissinstanser, att ta bort fritidsbåtsregistret.
Vi socialdemokrater anser att ett bra fritidsbåtregister är en viktig sjösäkerhetsfråga och att ett sådant register bör återinföras snarast. Vi föreslår också att avgiften sätts så att registret blir självfinansierat.
Flyg och luftfart
Vi har tidigare uttalat farhågor för om det är möjligt att inom loppet av kort tid etablera fri och reell konkurrens samtidigt som det införs ett system som garanterar flygtrafik i sådana delar av landet där reella resealternativ till flyget saknas. Regionalflyget bl.a. i Norrland måste garanteras också på en avreglerad flygmarknad.
Staten har genom sitt engagemang i Arlanda åtagit sig ett ansvar gentemot flygresenärer och flygföretag att driva en s.k. ''navflygplats''. Arlanda betjänar också Stockholmsregionen. Tillräcklig kapacitet måste därför finnas på Arlanda. Det är inget större problem i dag, men långsiktigt måste resurser finnas. Brist på start- och landningsmöjligheter kan komma att bli ett effektivt hinder för en verklig konkurrens. Den tredje rullbanan bör byggas ut för att tillgodose nu förutsägbara framtida behov.
Den ökande flygtrafiken på Bromma utgör ett hot mot Arlandas funktion som navflygplats. Till och med 1996 har staten via Luftfartsverket också ansvar för driften på Bromma flygplats. Regeringen bör snarast deklarera att staten inte kommer att ta något ekonomiskt ansvar för en regional flygplats i Stockholmsområdet efter 1996. Frågan om en sådan flygplats för Stockholmsregionen måste lösas av regionen på samma sätt som övriga regioner i landet tar ansvar för sina flygförbindelser.
Ökade kunskaper om kommunikationer
I diskussioner om miljöpolitik, Europapolitiken, regionalpolitiken m.fl. områden spelar trafiksystemens utformning en stor roll. Kunskapen om hur transporter och trafiklösningar påverkar och samspelar med andra politiska områden är enligt vår mening otillräcklig. Organisationen av svensk transportforskning är i dag alltför splittrad och klarar inte de uppgifter som krävs i en delvis ny situation inom kommunikationsområdet. En utredning arbetar också med transportforskningens organisation.
Vi vill dock markera att de resurser som tillförs för offentlig tillgänglig forskning, mot bakgrund av denna sektors centrala och ökade betydelse för samhällets utveckling, får utökas.
Med tanke på att alla tycks vara överens om att 1990- talet har chans att bli ''infrastrukturens årtionde'', är det rimligt att mer resurser tillförs forskningen i samband med en total översyn av de totala statliga forskningsresurserna. Att i detta läge signalera nedskärningar enbart inom VTI med mångmiljonbelopp är enligt vår uppfattning helt felaktigt. Hela delprogram inom VTI:s forskning skulle, om detta förslag genomfördes, läggas ned. Den typ av forskning som skulle beröras får inte ses som enbart en utgiftspost, utan som ett medel för att kunna effektivisera en verksamhet och som en investering för framtiden.
Vi socialdemokrater anser att ökade resurser bör tillföras transportforskningen i samband med en översyn av statens totala forskningsresurser. Men fram tills detta är möjligt, skall minst oförändrade resurser avsättas för detta ändamål. Eventuellt nödvändiga rationaliseringar bör ske genom ett utökat administrativt samarbete mellan VTI, SGI och TFB. (Eventuellt kan sammanslagning i vissa fall bli nödvändig.) Detta alternativ drabbar forskningsverksamheten minst och kan därmed medverka till att viktig forskningskompetens bibehålles. Samtidigt kan man åstadkomma en högre kostnadseffektivitet inom transportforskningsverksamheten.
Åtgärder mot arbetslösheten
Läget på arbetsmarknaden i Sverige blir alltmer kaotiskt för varje dag. Hundratusentals svenskar är redan, och fler beräknas bli, arbetslösa under 1993. Samtidigt pågår inom statens olika organ, verk och myndigheter stora förändringar, rationaliseringar och effektiviseringar. Detta förändringsarbete är nödvändigt om den offentliga verksamheten skall kunna ge god service.
Situationen på arbetsmarknaden är emellertid nu så speciell att annorlunda och mer drastiska åtgärder måste prövas för att hålla nere arbetslösheten. Vi socialdemokrater har fört ingående diskussioner om hur vi på olika sätt kan medverka till att begränsa arbetslösheten.
När man nästan dagligen blir påmind om att tusentals medarbetare i statliga företag eller verksamheter friställs blir man fundersam. Man borde i en lågkonjunktur överväga om inte en lugnare takt i friställningarna kan vara en bättre lösning. Att friställa personal kan skenbart ge resultat i form av bättre balansräkning, men betyder bara att den friställde ersätts från ett annat konto på statsbudgeten. Dessutom är vi övertygade om att det finns meningsfulla arbetsuppgifter som behöver utföras. Man borde åtminstone, innan man friställer sin personal, kunna bevisa att samhället får mindre kostnader totalt sett. I denna bedömning bör också ingå bl.a. sociala kostnader.
Vi anser alltså att staten som arbetsgivare bör undvika att friställa personal under 1993. Istället bör staten som arbetsgivare söka skapa alternativ sysselsättning.
Trafikpolitiken på längre sikt
En angelägen uppgift är att ange riktlinjer för hur trafikpolitiken skall utformas på längre sikt. Viktiga frågor som finansiering av infrastrukturens utbyggnad, trafikens miljöpåverkan och hur politiken skall påverka trafikplaneringen måste klargöras. Redan nu kan vissa planeringsförutsättningar skönjas. Vägverket och Banverket har i samråd med lokala myndigheter utformat en plan för investeringsperioden 1994--2003. Denna plan kommer riksdagen att ta ställning till under 1993.
De insatser som måste göras för att förbättra vägnätet bör i första hand koncentreras på att rusta upp de redan befintliga vägarna till en standard som motsvarar kraven på framkomlighet och säkerhet. I detta ingår åtgärder för att säkra en god framkomlighet på huvudstråken. Det betyder satsningar på främst Europavägarna men också på viktiga anslutningsvägar till bl.a. industrier, hamnar och terminaler för kombitrafik.
Vidare krävs en allmän förbättring av vägnätet framför allt runt de större städerna. Eftersom storstadsområdena hör till de områden i landet som är mest utsatta för miljöstörningar, inte minst från trafiken, måste en utbyggnad av vägnätet paras med åtgärder på fordon och bränsle som minskar de miljöskadliga utsläppen.
Vi återkommer i samband med behandlingen av regeringens aviserade proposition, med en specificering av medel som krävs för att långsiktigt åstadkomma en nödvändig upprustning och underhåll av det svenska vägnätet.
I Europa växer planerna för ett nytt heltäckande höghastighetsnät för snabbtåg. SJ och Banverket bör delta i detta arbete för att utröna om höghastighetståg kan vara en vidareutveckling av de snabbtåg vi har i dag inom landet. I en framtid skulle detta kunna innebära energieffektivare transporter genom hela Sverige och mellan Sverige och övriga Europa.
Det norrländska bannätet, järnvägstrafiken genom södra Sveriges folkrika regioner liksom mycket av det övriga järnvägsnätet bör också vidareutvecklas mot snabbare järnvägstransporter. Ett förslag om en utbyggd Botniabana skulle, enligt SJ:s förstudie, vara samhällsekonomiskt positivt. Den skulle vidare bli en bättre länk mot öster och ge Norrland bättre utvecklingsmöjligheter. Ytterligare sådana utvecklingsprojekt kommer att presenteras i Banverkets framtidsstudie som grund för riksdagens trafikpolitiska beslut.
Det är utomordentligt viktigt att Sverige aktivt deltar i arbetet med att utveckla snabbare och effektivare transporter för framtiden. Vi stödjer därför ett offensivt utvecklingsarbete, inte minst när det gäller våra möjligheter att ansluta oss till de snabba tågförbindelser som nu tar form i Europa.
Behov av banlag
Enligt budgetpropositionen pågår ett arbete med utformningen av en banlag. Det är av stor vikt att ett förslag om banlag föreläggs riksdagen utan dröjsmål. Den kommande banlagen bör vara liknande den väglag vi har sedan många år.
Rädda svensk järnvägsindustri
Att rädda svensk järnvägsindustri är som tidigare nämnts en angelägen trafikfråga. För att fullfölja utbyggnaden av banor krävs satsningar på snabbtåg. Behov finns av ca 50 nya tåg av typ X2000 för att trafikera de längre sträckorna samt ca 100 nya regionala snabbtåg på de kortare sträckorna.
''Bank'' för nya projekt
Vid flera tillfällen tidigare har staten gett medel för att uppmuntra till att bygga upp en bank av projekt som kan sättas i gång med kort varsel. Under senare år har dessa statsbidrag tagits bort. Vi kan emellertid i dag se att detta sätt att bygga upp en s.k. projektreserv hade varit till stor nytta. Planeringstiderna på framför allt större projekt är i dag mycket långa. Möjligheterna till demokratiskt inflytande i planeringsprocessen måste också tryggas. När samhället nu av en rad olika skäl vill öka insatserna i infrastrukturen måste förberedelserna och planeringen av de nya projekten förkortas. Ett sätt att göra detta och samtidigt ha en bättre beredskap för framtida satsningar vore att på nytt skapa en projektbank av större väg- och järnvägsinvesteringar. Regeringen bör på olika sätt stimulera uppbyggnaden av en sådan projektkatalog.
Budgeten 1993/94
Regeringen har i budgeten för kommunikationsdepartementet aviserat ytterligare anslag med 30 miljarder kronor. Av dessa är 10 miljarder kr för att täcka redan fattade beslut. Det återstår alltså 2 miljarder ''nya kronor'' per år för investeringar i infrastrukturen under en tioårsperiod. Detta är naturligtvis helt otillräckligt. När det gäller förslaget om övergång till lånefinansiering av dessa investeringar ser vi det som en framgång för oss socialdemokrater som ju anvisat denna finansieringsform vid ett flertal tillfällen.
När det gäller drift och underhåll är anslagen för de närmaste åren mindre än innevarande budgetår. Detta är mycket otillfredsställande och rakt emot allt tal om vikten av att underhålla vägar och järnvägar. Att bevara nedlagt kapital har hittills varit nyckelord när det gäller infrastrukturfrågor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om infrastruktursatsningar för att långsiktigt öka den ekonomiska tillväxten,
2. att riksdagen under budgetåret 1993/94 beslutar tidigarelägga investeringar i vägar och järnvägar för 17
000
000
000 kr utöver regeringens förslag,
3. att riksdagen medger att Banverket för budgetåret 1993/94 får uppta lån för tidigareläggning av investeringar för 6
000
000
000 kr utöver regeringens förslag,
4. att riksdagen medger att Vägverket för budgetåret 1993/94 får uppta lån för tidigareläggning av investeringar för 11
000
000
000 kr utöver regeringens förslag,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om järnvägsindustrins framtid,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en omfördelning av medel inom anslaget B
3 till förmån för riksväg 45,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en omfördelning av medel inom anslaget B 4 till förmån för byggande av cykelvägar,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fullföljande av storstadssatsningarna,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om trafik och miljö,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om aktiva åtgärder för att framställa miljöanpassade fordon,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett teknikutvecklingsprogram för kombitrafik,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning av sjöfartens och hamnarnas roll i den framtida trafikpolitiken,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förslag till långsiktig sjöfartspolitik,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återinförande av ett självfinansierat fritidsbåtsregister,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionalflygets villkor på en avreglerad flygmarknad,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Bromma flygplats,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om transportforskningen,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att undvika friställning av personal under 1993,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av en banlag,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en projektbank inom trafikverken för nya infrastrukturprojekt.
Stockholm den 26 januari 1993 Sven-Gösta Signell (s) Håkan Strömberg (s) Sten-Ove Sundström (s) Bo Nilsson (s) Anita Jönsson (s) Jarl Lander (s) Ines Uusmann (s) Christer Skoog (s) Sten Östlund (s) Lisbet Calner (s) Ulrica Messing (s) Georg Andersson (s) Sigrid Bolkéus (s)