Det finns många skäl till att öka samarbetet mellan Skandinavien och de central- och östeuropeiska länderna. Inom kommunikationsområdet skulle ett utvecklat transportsystem gynna utvecklingen i hela Östersjöregionen.
Inte minst ur näringslivshänseende är goda kommunikationer en angelägen fråga för samtliga stater. De f.d. kommunistländernas förmåga att resa sig ur ekonomisk stagnation hänger nära samman med framtida exportmöjligheter. För det skandinaviska näringslivet finns stora potentiella marknader i och med den nya öppenheten i regionen.
I Central- och Östeuropa pågår sedan 1977 ett arbete med att finna systemlösningar både vad gäller vägtrafik och järnvägstrafik. Inom vägtrafiken pågår ett projekt som benämns Trans European Motorway (TEM). Motsvarande projekt vad avser järnvägstrafiken benämns Trans European Railway (TER). I dessa båda projekt medverkar Österrike, Vitryssland, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kroatien, Tjeckiska republiken, Slovakien, Estland, Tyskland, Grekland, Ungern, Italien, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Ryska Federationen, Slovenien, Turkiet, Ukraina och Jugoslavien.
Det är ytterst angeläget att Sverige deltar i samarbetet vad gäller TEM och TER för att knyta ihop Central- och Östeuropa med Skandinavien. Båda systemen har en nod i Gdynia/Gdansk samtidigt som motsvarande nod saknas på den svenska sidan.
Det mest naturliga sättet att förlänga TEM (E 77) till Skandinavien skulle vara att utnyttja den befintliga färjelinjen mellan Gdynia och Karlskrona. Sträckan Karlskrona--Ronneby--Växjö--Borås--Göteborg--Oslo utgör sedan den naturliga förlängningen på TEM (E 77). Den svenska delen av TEM bör vidare ingå i det nationella vägnätet.
När det gäller TER:s koppling till det skandinaviska järnvägsnätet är det lämpligt att låta även i detta fall Karlskrona utgöra en nod. Kommunen har redan reserverat ett lämpligt område för anläggande av ett tågfärjeläge. Ett tågfärjeläge i Karlskrona kommer att få koppling till Blekinge kustbana (Hässleholm/Malmö/Helsingborg) och Kust-till-kustbanan (Alvesta/Göteborg/Stockholm).
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör anslutas till Trans European Motorway (TEM) och Trans European Railway (TER),
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att sträckan Karlskrona-- Ronneby--Växjö--Borås--Göteborg--Svinesund (Oslo) bör ingå i det svenska nationella vägnätet och utgöra den svenska delen av TEM (E
77),
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den svenska noden i TEM och TER bör utgöras av Karlskrona.
Stockholm den 25 januari 1993 Charlotte Branting (fp) Karl-Gösta Svenson (m) Sven-Olof Petersson (c)