Inledning
Nationellt utgör trafiken den största enskilda utsläppskällan för kväveoxider, kolväten och koldioxid. Endast svavelutsläppen har sina största källor någon annanstans än inom trafiksektorn. Även globalt är trafikens bidrag till luftföroreningar och miljöproblem mycket stora. Och trafiken ökar, och kommer fortsätta att öka under de närmaste decennierna, långt snabbare än både befolkningstillväxt och resursförbrukning i övrigt. Inom EG räknar man med en trafikökning i och med att den inre marknaden genomförs på omkring 30 %. Detta ställer stora krav på trafiksektorns utformning. I Rio undertecknade Sverige ett antal konventioner, bland annat klimatkonventionen -- det förpliktigar.
I Agenda 21 står följande att läsa ''...utveckla och främja kostnadseffektiva, effektivare, mindre förorenande och säkrare transportsystem, särskilt kollektivtrafik som tjänar stad och landsbygd, samt miljömässigt sunda vägnät, med hänsyn tagen till behovet av långsiktiga sociala, ekonomiska och utvecklingsmässiga prioriteringar, särskilt i utvecklingsländerna''... ''undersöka möjligheterna av att, inom ramen för FN:s och dess regionala ekonomiska kommissioners verksamhet, sammankalla regionala konferenser om transport och miljö''. (Agenda 21:9.15 (a) och (f)). Sverige tog initiativ till en internationell konferens om transporter och miljö.
Många utredningar och rapporter har gjorts angående trafikens påverkan på miljön. Det är viktigt att den kunskap och insikt som nu finns om trafikens miljöpåverkan nu leder till en målmedveten strategi för hur hållbara trafiksystem ska utvecklas och hur problemen på lokal, regional och global nivå ska lösas. Detta vad gäller vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och flyg. De största problemen härstammar från vägtrafiken.
Lokala problem
Lokalt ger trafiken upphov till hälsoeffekter hos människor och andra organismer. De mest kända problemen är sot, partiklar, bly, aromatiska kolväten och fotokemisk smog. Det sistnämnda är den mest spektakulära formen av lokala luftföroreningar. De kan emellertid förflytta sig över vissa avstånd. Fotokemiskt smog kanske är ett problem man framförallt förknippar med storstäder som Los Angeles och Aten, men är faktiskt också ett problem för framförallt södra Sverige under speciella förhållanden. Fotokemisk smog uppkommer när solen lyser på luft med höga halter av kväveoxider, kolväten och kolmonoxid. Då bildas marknära ozon och formaldehyd, vilka, liksom kväveoxider, ger upphov till luftrörsbesvär, allergier och troligen cancer. Dessutom verkar ozon starkt frätande på växtlighet. Ytterligare exempel på lokala problem utgör vibrationer och buller.
Regionala problem
Avgaser från bilar, flygplan, fartyg och dieseldrivna tåg innehåller svaveldioxid och kväveoxider vilka ger upphov till de kända problemen med försurning och övergödning.
Vad gäller fartygstrafiken utgör bränslet -- bunkeroljan ett problem, då den ofta innehåller mycket svavel. Det är t o m så att många oljeraffinaderier väljer att inte avlägsna svavlet i oljan vid framställning av lågsvavlig olja utan att anrika den i en restpost. Denna restpost säljs sedan som bunkerolja och kan innehålla så höga halter som mellan 4 och 7 % svavel. Det kan jämföras med lågsvavlig bunkerolja med 0,5 % svavel. Detta är något som måste åtgärdas! Fartygstrafik är ett av de energisnålaste sätten att trafikera mycket varor långt och det bör kunna utnyttjas utan bidrag till försurningen!
Kväveoxider bildar salpetersyra och därefter nitrater i marken. Detta verkar både försurande och gödande. Skogstillväxten har ökat, samtidigt som markens förråd av näringsämnen har lakats ut. Detta tillsammans med försurningen har gett oss mycket stora skador på skogen vilka kommer att bli värre innan utvecklingen hinner att vända. Kvävets gödande effekt bidrar också till övergödning av havet. Särskilt Östersjöns syrebrist sätts i samband med kväveoxidutsläppen från bland annat trafiken. Huruvida Sverige kommer att klara det av riksdagen antagna målet om 30 % reduktion av kväveoxidutsläppen till 1995 verkar vara en öppen fråga. Om man utgår ifrån att bilarna kommer att släppa ut föroreningar i närheten av gällande gränsvärden, kommer målet inte att uppfyllas. En uppstramning av effektiva åtgärder för att nå målet verkar vara nödvändig. Det är också viktigt att vara pådrivande i det internationella arbetet. Sverige bör verka för att en uppskärpning av NOx- protokollet görs. 30 % reduktion av kväveoxidutsläppen räcker inte för att rädda miljön. Problemen är mycket stora då flera av våra grannländer har stora ekonomiska problem och obefintliga resurser att sätta in.
Globala problem
Globalt bidrar trafikarbetet till ozonförtunning och påverkan på klimatet. Det finns många olika växthusgaser men de som framförallt har betydelse för transportsektorn är koldioxid, kväveoxider, lustgas och freoner, av vilka koldioxid utgör det i särklass största bekymret. Koldioxid går inte attt rena bort, inte går det heller att hitta alternativa processer för att eliminera denna gas. Förbränner man fossila bränslen ger det med automatik upphov till ett nettotillskott till atmosfären.
Det finns många synpunkter på om vi verkligen kan anta att vi kommer att drabbas av en växthuseffekt eller ej. Klokt vore dock att utgå från försiktighetsprincipen i detta fall, med vår kunskap om vilka effekter den faktiskt ökande halten av koldioxid i atmosfären kan leda till. Halten koldioxid i atmosfären har fördubblats sedan 1700-talet. En gängse uppfattning är att industriländerna skulle behöva minska sina utsläpp med minst 80 %, för att stabilisera koldioxidhalten på en ''säker'' nivå.
Transportsektorns bidrag globalt till koldioxidutsläppen är 15 %. I Sverige blir dock det relativa bidraget större, cirka 40 %, eftersom vi redan har ersatt en stor del av oljeförbrukningen för uppvärmning med energibesparing, elvärme och biobränslen samt att vi inte utnyttjar koleldade elkraftverk. Prognoser visar dessutom att koldioxidutsläppen från trafiksektorn i Sverige kommer att öka -- vilket försätter Sverige i en knepig situation. Alla internationella diskussioner, inklusive klimatkonventionen från Rio, handlar om att frysa koldioxidutsläppen på 1990 års nivå till år 2000 eller 2005, för att därefter arbeta mot en minskning. Kraftiga styrmedel måste till för att Sverige ska klara detta mål parallellt med att kärnkraften avvecklas.
Hållbart trafiksystem
Mycket har gjorts för att mildra trafikens miljöproblem, i Sverige och många andra länder. De flesta typer av utsläpp har börjat minska eller kommer att minska tack vare fattade beslut. Avgasrening i bilarna klarar att sänka utsläppen av många föroreningar med 75--90 %. Det stora problemet med dieselavgaser från bussar och lastbilar håller också på att få en lösning. Men trots det måste mycket mer göras. En utredning behöver tillsättas vilken får i uppdrag att lägga fram riktlinjer för hur vi långsiktigt ska nå målsättningarna i Agenda 21 om hållbara trafiksystem.
Tillgängliga styrmedel såsom exempelvis informationsinsatser, regleringar, ekonomiska styrmedel, strategisk infrastruktur- och samhällsplanering måste utvecklas och preciseras. Valen av styrmedel är viktiga, eftersom ineffektiva styrmedel kan ställa till mycket problem i samhället utan att miljömålen uppfylls.
Målet måste vara att kraftfullt minska trafiksektorns miljöbelastning och minska dess konsumtion av fossila bränslen. Mer och fler måste transporteras på mest energisnåla sätt. Kollektivtrafik ska gynnas framför privatbilism. Exempel på nödvändiga åtgärder är: Att utveckla metoder som väsentligt minskar vägtrafikens utsläpp av toxiska och försurande ämnen. Utsläpp från den befintliga bilparken bör ges särskild uppmärksamhet, eftersom underhållet av reningsutrustningen är det i särklass effektivaste sättet att minska utsläppen. Att utveckla styrmedel som på ett positivt sätt ökar attraktionskraften hos kollektiva färdmedel. Att upprätta en plan för introduktion av såväl biobränslen som fordon med energisnåla elektriska drivsystem, samt att utveckla erforderliga styrmedel för att uppfylla planen. Att stimulera efterfrågan på fordon med väsentligt lägre bränsleförbrukning, utan att detta sker på bekostnad av trafiksäkerheten. Att kraftigt minska sjöfartens utsläpp av försurande utsläpp i vårt närområde. Att utveckla teknik och styrmedel för att minska fritidsbåtarnas utsläpp av kolväten och andra toxiska ämnen. Att utveckla styrmedel som stimulerar till ökad energieffektivitet inom flyget. Att stimulera utvecklingen av effektivare kombitrafik samt kombiterminaler bil--tåg--båt.
Vägen till ett hållbart trafiksystem är troligtvis lång och besvärlig. Detta får dock inte förskräcka. Vi måste idag kunna staka ut vägen och införa också sådana styrmedel som får verkan först på lång sikt. Ett målmedvetet arbete nationellt kommer också att underlätta Sveriges möjlighet att ställa krav på utsläppsreduktioner hos våra grannländer. Även ur solidaritetsperspektiv blir arbetet med att utveckla hållbara trafiksystem viktigt. Dels för att vår andel av tärandet på jordens resurser minskar och dels för att kunna dela med oss av lösningar på trafikområdet, inte minst till utvecklingländer, vars transportarbete kommer att behöva öka radikalt som en del i ett ökat välstånd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att en utredning tillsätts med uppdraget att ta fram en strategi för styrning mot hållbara trafiksystem.
Stockholm den 22 januari 1993 Dan Ericsson (kds) i Kolmården Ulf Björklund (kds)