Västra Mälardalen utgör sedan mycket lång tid tillbaka ett av Sveriges viktigaste industriområden.
Hamnarna i Köping och Västerås har varit viktiga förutsättningar för gruv- och stålindustrin och skogsnäringen att kunna utvecklas positivt i regionen. Grusåsarna och åarna ner mot Mälaren har varit naturliga transportleder som via Mälaren bundit samman Bergslagen med övriga världen. Båttrafiken på Mälaren har erbjudit kortast möjliga transporter för export av industriproduktionen och import av förnödenheter.
Regionen viktig för Sveriges försörjning
Den industri- och företagskultur som en gång skapades i regionen är fortfarande levande och stark. Företagandet i regionen är en betydande och viktig del av svenskt näringsliv. I området finns livaktiga högteknologiska industrier som ABB, FFV, Seco Tool, Uniroc etc. Volvo som en gång startade sin verksamhet i Köping finns kvar där och har även etablerat sig i Lindesberg. I regionen finns viktiga skogsindustrier som i Frövifors, Oppboga, Skinnskatteberg, Fagersta, Karbenning, Heby och Köping. Regionen är rik på småföretag och en ny våg av nyföretagande sveper just nu in över regionen. En viktig sammanhållande kraft är länets landshövding Jan Rydh som mycket aktivt bidragit till att ta vara på idéer som blivit och kan bli början till viktigt företagande. Så gott som alla kommuner i Västmanlands län har etablerat särskilda kontakter med orter och företagsgrupper i andra länder. En viktig kontakt har skapats mellan Västerås och Sydkorea. Med rätt satsningar på infrastruktur kan företagandet i regionen utvecklas ändå mer positivt.
Mälarbanans betydelse för regionen
Den redan beslutade och påbörjade satsningen på Mälarbanan är en viktig infrastruktursatsning. När trafiken på Mälarbanan öppnas blir restiden på järnvägen mellan Örebro och Stockholm nästan halverad. Från Västerås blir restiden till Stockholm 50 minuter och från Köping tar resan till Stockholm 60 minuter. Det kommer att göra företagsetableringar i Västra Mälardalen intressantare. Västra Mälardalen erbjuder många fördelar för företagandet gentemot storstaden. Korta ressträckor till arbetet, lägre boendekostnader, lägre etableringskostnader för företag i form av lägre markkostnader och byggkostnader än i storstaden. Närheten till bergslagsnaturen i kombinationen med närhet till Mälaren och möjligheten att sjövägen ta sig ut i i Östersjön och skärgården erbjuder goda möjligheter till fina fritidsaktiviteter. De många golfbanorna i regionen är en annan viktig källa till rekreation. När Mälarbanan tas i bruk kommer Västra Mälardalen att ligga på pendelavstånd till Stockholm vilket innebär att människor som bosätter i Västra Mälardalen får tillgång till alla dessa närliggande fritidsaktiviteter, får nära till arbetsplats och skolor, får lägre boendekostnader och samtidigt kombineras allt detta med kort restid till Stockholms utbud av teatrar, museer, handel etc. Det innebär att företag som finns eller avser att etablera sig i Västra Mälardalen får lättare att rekrytera skickliga medarbetare.
Regionen har ett relativt stort utbud av kultur. Det är viktigt att de kulturella aktiviteterna stimuleras ytterligare. Naturen i regionen kan uppvisa en mångfald som få områden. Det är viktigt att den omfattande jordbruksnedläggelse som sker hejdas och att det öppna Mälarlandskapet och det mer varierade Bergslagslandskapet kan bibehållas.
Infrastruktursatsningar på humankapital
Mälarbanan är en mycket välmotiverad satsning, men ytterligare infrastruktursatsningar krävs i regionen för att byggandet av Mälarbanan skall kunna betraktas som en helt lyckad satsning. Det gäller inte minst inom skolan. Satsningar måste göras på högskolan och på företagsetableringar runt högskolan och den industri som finns i regionen. Regionen har möjligheter att med högskolan och den fina företagsamhet som finns i regionen få till stånd en företagarby i likhet med det som skett runt universitetet i Lund, ''IDEON'', eller runt Stockholms högskola i Kista.
Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg är en bra grund för skapandet av ett trätekniskt centrum i regionen. Träindustrin i regionen bör tillfrågas om intresse av att samarbeta med skolan i forskningsarbete, som syftar till nya produkter och nya marknader för trävaror.
Satsningar på hårdvara
Arboga med sin högteknologiska industri har stort behov av snabba telekommunikationer. Därför är en utbyggnad av AXE-systemet i Arboga mycket angelägen.
Hamnarna i Köping och Västerås är som tidigare påpekats viktiga delar i Västra Mälardalens infrastruktur. För att hamnarna skall fungera krävs bra infrastruktur som leder till hamnarna. För att den transportekonomiskt viktiga sjöfarten till och från insjöhamnarna i Mälaren skall få möjlighet att suga upp transporter, som annars väljer landsväg eller järnväg, är det viktigt att smärre förbättringar av Mälarleden sker. I januari 1993 kommer en ny öppningsbar bro att stå klar i Södertälje. Den öppningsbara bron är central för Mälarsjöfarten och möjligheten att ta in större fartyg i Mälaren. Värdet av Södertälje kanal förstärks väsentligt genom en planerad investering i Mälarfarleden på sammanlagt 20 miljoner kronor. Sjöfartsverket förbereder för närvarande för denna investering och bidrar själva med 10 miljoner kronor, men medel saknas i dagsläget för resterande basbelopp. Sjöfartsverket väntar nu på besked om hur resterande 10 miljoner skall finansieras.
Investeringen på 20 miljoner i Mälarfarleden utgörs av åtgärder som vidtas i Södertälje kanal omedelbart norr och söder om den restaurerade bron. Dessutom ingår rensning av farleden till Köping och Västerås så att fartyg med djupgående 7 m kan passera. Genom dessa åtgärder ökar Mälartonnaget med nästan 50 % från 7 000 ton till dryga 10 000 ton. Fartygens längd kan öka med 11 m till 135 m samtidigt som bredden kan öka med 1 m till 19 m. Ansökan om stöd till investeringen har inlämnats till AMS. AMS har inte kunnat lämna klartecken till investeringen. Det är viktigt att beslut tas om investering hösten 1993 och att finansieringsfrågan löses snarast. Vidare är en satsning på bättre förutsättning för hantering av järnvägsgodset i området nödvändig. SJs Godshantering i Köping fungerar bättre än någon annanstans i Sverige. Köping har blivit SJs mall för hur godshanteringen skall skötas för övriga landet. Godshanteringen i Köping sker på ett mycket professionellt sätt trots knappa resurser. Det är viktigt att ta vara på den innovationsförmåga som kännetecknar SJ Gods i Köping. Det går att till relativt små kostnader ge ytterligare lönsamhet i godshanteringen vid SJ i Köping.
Banverket bör ges i uppdrag att bygga ett nytt spår från Tibnor till kurvan bortom Volvos verkstäder så att växlingar och rangering av hela tåg kan ske utan störningar på förbipasserande person- eller godstrafik. Vidare bör banverket satsa på nya elektrifierade spår för rangering i anslutning till Köpings hamn. Det skulle innebära nya möjligheter till en enklare hantering av järnvägs- och sjötransporterat gods i Köping och det skulle betyda att mycket mer gods skulle välja sjövägen. Vid planeringen för utbyggnad av spåren i Köping bör detta ske med hänsyn till behov av framtida expansion av godshanteringen i Köping. Ett nytt hamnmagasin med möjlighet för järnvägstrafiken att direkthantera gods i är en möjlig framtida satsning. I ett sådant hamnmagasin skulle kunderna kunna hyra in sig och hamnen och f n SJ gods skulle kunna stå för såväl lagring som ut- och inleveranser åt företagen.
Hamnarna och SJ godstrafik i Köping/Västerås i ett särskilt bolag med spritt ägande
Regeringen har genom att mer strikt dela upp SJ och Banverket skapat förutsättningar för fri konkurrens om användandet av spåren. Det ger utrymme för nya idéer som kan komma en region som Västra Mälardalen till nytta. Ett idé är att hamnarna i de båda städerna och SJ gods slås samman i ett godsbolag där ägandet delas upp mellan de olika kommunerna i regionen, SJ, andra transportföretag, övriga företag i regionen och privatpersoner.
Vägar
Medel (390 miljoner kronor) bör beslutas till E-18 mellan Köping och Arboga så att byggandet kan starta under innevarande år och fortsättningen av vägen mot Örebro snarast kommer till stånd. De små vägarna mot Bergslagen måste rustas upp. Vägarna mot Skinnskatteberg, Fagersta, Lindesberg, Frövi, Oppboga och för övrigt hela Bergslagen mot motorvägen mellan Örebro och Stockholm kräver en omfattande standardhöjning. Beslut om detta brådskar med tanke på vikten av bra infrastruktur för den för Sverige så viktiga skogsindustrin.
Skogsnäringen är Sveriges viktigaste näring. Den bidrar netto med ett plus på drygt 50 miljarder per år till bytesbalansen. Därför är det viktigt att en planering för den framtida infrastrukturen i regionen har som mål att underlätta ytterligare investeringar inom skogsindustrin. Det finns 27 sågverk i Sverige med en sågkapacitet som överstiger 100.000 m3/år. Tre av dessa verk ligger i direkt anslutning till Västra Mälardalen, Hedins sågar i Skinnskatteberg och Karbenning och Mälarskogs såg i Heby. Utöver dessa sågverk finns fler sågverk och andra livskraftiga industrier som sysslar med produktion inom det trätekniska området. Ett av landets modernaste pappersbruk ligger i området, Frövifors planerar en utbyggnad som om något år i det närmaste fördubblar produktionen där.
Till infrastruktursatsningarna i regionen hör fullföljandet av den sedan länge planerade ''Räta Linjen''.
Stålindustrin med SSAB i Borlänge och Avesta Järnverk leverar stora delar av sin produktion via Köping, och Västerås Tibnor i Köping är en viktig mellanstation för SSABs leveranser.
Satsningar på ny och bättre infrastruktur måste givetvis ske på områden och i regioner där de kommer att betyda stora nationalekonomiska vinster. En rejäl satsning på infrastrukturen i Västra Mälardalen måste ses som en bra investering för hela Sverige. Finansiering kan ske genom regeringens program för infrastrukturinvesteringar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om infrastrukturinvesteringar i Västmanlands län.
Stockholm den 21 januari 1993 Carl Olov Persson (kds)