I kompletteringspropositionen föreslås en kommunalisering av riksfärdtjänsten fr.o.m. 1 jan 1994. De grundläggande målen för riksfärdtjänst skall ligga fast. Till dessa hör att:Riksfärdstjänsten skall vara till för dem som på grund av ett stort och varaktigt funktionshinder måste resa på ett särskilt kostsamt sätt.Riksfärdtjänsten skall göra det möjligt för dessa personer att göra längre resor inom landet till normala kostnader. Resorna skall avse rekreation, fritidsverksamhet eller annan enskild angelägenhet.
Statsrådet anför att genom kommunalisering bör bättre samordning med andra samhällsbetalda resor komma till stånd, vilket bör leda till effektivisering och därmed minskade kostnader.
I förslaget anges att kommunerna är de som fattar beslut om riksfärdtjänst. Den som inte känner sig nöjd med beslutet skall kunna överklaga till länsrätten. För närvarande överklagas beslut till Styrelsen för riksfärdtjänst.
Ett syfte med reformen är även att med en kommunalisering kommer trycket på anpassningsåtgärder inom den kollektiva trafiken att öka när kommunerna görs till huvudmän. Trafikhuvudmannen i länet kommer att få ett starkare ekonomiskt incitament att vidta anpassningsåtgärder. Detta kan ses som ett viktigt steg för den s.k. normaliseringsprincipen, d.v.s. en integrering av handikappades resor i det normala resmönstret.
Styrelsen för riksfärdtjänst föreslås avvecklas och kommunerna tillföras medel via det statliga utjämningsbidraget till kommunerna.
Vi har inget att anföra om huvuddragen i de i propositionen föreslagna förändringarna vad avser huvudmannaskap, överklagande eller de grundläggande målen med riksfärdtjänst. Det förefaller rimligt att med den resebild som statsrådet redovisar kommuner och i förekommande fall landsting görs till huvudman för att skapa dels samordningsfördelar och dels ekonomiska incitament för handikappanpassade åtgärder inom lokal- och länstrafiken.
Däremot har vi vissa betänkligheter med det finansieringssystem som föreslås. Om ersättning skall utgå proportionellt via det statliga utjämningssystemet till kommunerna kommer detta att leda till orimliga kostnader för mindre kommuner och kommuner i glesbygden.
En kommun med fem tusen invånare erhåller en approximativ ersättning på 60 000 kr. Kostnaden för kommunen för erhållande av riksfärdtjänst kan mycket väl uppgå till 400 000 kr. Detta system drabbar mindre kommuner i allmänhet och i synnerhet drabbas mindre glesbygdskommuner. Vi finner inte detta tillfredsställande.
I stället bör ett modifierat system införas som bygger på att merparten av medlen anvisas via skatteutjämningssystemet samt att en mindre del förs över till en central fond från vilken kommuner med höga kostnader skall kunna erhålla ersättning. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag till hur ett sådant utjämningssystem skall se ut.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur ett utjämningssystem för Riksfärdtjänst bör utformas, i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 7 maj 1993 Marianne Jönsson (c) Roland Larsson (c)