Fram t.o.m. år 1992 har ett specialdestinerat bidrag lämnats till kommunerna för barnomsorg. Anslaget beräknades för 1992 13 700 miljoner kronor. Kommunerna har haft möjlighet att söka statsbidrag också för verksamhet i enskild regi förutsatt att denna funnits upptagen i kommunens planer för förskole- och fritidshemsverksamhet (tidigare barnomsorgsplanen). Eftersom även enskild verksamhet (förutom deltidsgrupper och öppna förskolor) varit berättigade till statsbidrag sedan ''Lex Pysslingen'' avskaffades är det rimligt att denna möjlighet ges även i framtiden. Den bör dessutom utökas till att gälla deltidsgrupper och öppna förskolor förutsatt att respektive kommun har definierat sitt behov av dessa.
Från den 1 januari 1993 överförs statsbidraget till barnomsorgen till ett nytt statligt utjämningsbidrag till kommuner. Det innebär ett förändrat synsätt på statsmakternas styrning av kommuner och landsting.
Enligt budgetpropositionen uppkommer i och med detta ett behov av utvidgad lagreglering av kommunernas ansvar på området. Motiven som framförs är dels att säkerställa ett tillräckligt stöd för enskilda alternativ, dels att skapa förutsättningar för att efterfrågan på barnomsorg utanför hemmet skall tillgodoses. Behovet av likvärdigt stöd till enskild barnomsorg är oomtvistligt, under det att en lagreglering och därmed sannolikt fortsatt detaljstyrning av kommunernas skyldighet att bedriva barnomsorg måste ifrågasättas.
Det behov av barnomsorg som kommunen skall stå för bör enligt min mening vara en fråga för de kommunalt ansvariga politikerna och deras väljare. Ansvaret för eventuella brister i behovstäckningen skall alltså utkrävas i val -- inte i domstol eller på motsvarande sätt. Av samma anledning bör inte barnomsorgens innehåll detaljregleras. Grupp- och lokalstorlek, personal och personalutbildning bör liksom avgifternas storlek och differentiering vara angelägenheter för dem som bedriver barnomsorgen. Varken omfattningen av eller detaljutformningen av barnomsorgsverksamheten bör alltså regleras av statsmakterna.
Bristen i nuvarande lagstiftning är alltså i första hand en brist på likställdhet mellan kommunala och enskilda alternativ, inte en brist på reglering av kommunens skyldigheter. Enskilda alternativ bör ges möjlighet att på liknande ekonomiska villkor som kommunerna bedriva sin verksamhet. Så länge inte de enskilda alternativens rätt regleras är dessa utlämnade åt kommunernas godtycke oavsett hur efterfrågade eller effektiva de är i jämförelse med den kommunala verksamheten.
Kommunallagen ger de kommuner som inte önskar bidra till andra driftsformer i barnomsorgen ett indirekt stöd. Det hävdas från vissa kommuner att det fr.o.m. 1/1 1993 inte längre finns några statsbidragsregler som omfattar enskild barnomsorg att hänvisa till, och att det därmed är oförenligt med denna lag att täcka en del av den enskilda barnomsorgens kostnader. Skulle en sådan tolkning av rättsläget befinnas giltig, så står detta i direkt strid med den strävan mot alternativa driftsformer som återfinns i alla delar av den offentliga sektorns produktion av vård, omsorg och utbildning.
Kommunallagens likställighetsprincip (2 kap, 2 §) tvingar kommunerna att iaktta samma regler för all bidragsgivning till enskilda. Att då ge olika förutsättningar till t.ex. föreningar med samma typ av verksamhet menar man strider mot lagen. De gamla statsbidragsreglerna kanske kan fungera som en fingervisning för tillåten kommunal bidragsgivning till enskilda, men dessa regler utesluter deltidsgrupper och öppna förskolor. De ger heller inte några enskilda alternativ möjlighet att konkurrera med kommunal verksamhet på lika villkor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagreglering av omfattningen av kommunernas skyldighet att bedriva barnomsorg,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om detaljreglering av barnomsorgsverksamheten i kommunerna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillräckligt kommunalt stöd för enskilda alternativ i barnomsorgen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bidrag till enskilda deltidsgrupper och öppna förskolor.
Stockholm den 26 januari 1993 Henrik Landerholm (m)